Pavel Janega
5. února 2017 • 04:57

Sestava Sparty se už rýsuje! Návrat Konatého a Juliš na hrotu

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

PŘÍMO ZE ŠPANĚLSKA | Omluvil se, teď je zpátky a září. Tiémoko Konaté se pravděpodobně hned na startu jara vrátí do základní sestavy Sparty. Jako všem křídelním hráčům mu pomohlo svalové zranění Václava Kadlece. Větší otazníky jsou nad jinými posty.



Trucovat a nepřijít na trénink, to fanoušky Sparty zasáhlo. Teď je na Konatém, aby si je po spoluhráčích získal zpět. „A to dokážu jedině skvělými výkony,“ uvědomuje si.

Šanci na to patrně dostane hned na startu jara. Sparta s ním počítá do základní sestavy.

„Je to jeden z hráčů, kteří můžou být pro tento tým stěžejní, zásadní, rozdíloví,“ pronesl Tomáš Požár, hlavní trenér a sportovní ředitel. „Není nic, co by se mu dalo vytknout a hraje (v zimní přípravě) velmi, velmi dobře.“

Mimořádně se Konatému povedl zejména duel s Ružomberkem (5:0) v Praze, v němž se podílel na čtyřech gólech. Skvělé výkony však předvedl i jindy. To ho předurčuje k tomu, aby patřil mezi stálice, přestože Sparta plánuje větší rotaci v sestavě. Podle Požára prý jedině takto využije potenciál širokého kádru.

Zaměřme se ale výhradně na první jarní duel v Rostově. Vzhledem ke zraněním Lukáše Marečka a Václava Kadlece je totiž možné, že Sparta ukáže na totožná jména jako v posledním duelu proti Zenitu Petrohrad (2:0): Koubek – Karavajev, Mazuch, M. Kadlec, Costa – Čermák, Vácha Néstor , Dočkal , Konaté – Juliš.

Pár překvapení to nabízí.

Zaprvé chybí David Lafata . Nebylo by poprvé, co by jej letenští trenéři vynechali v evropských pohárech. A hlavně mladšímu Lukáši Julišovi se na hrotu útoku daří. Během přípravných zápasů vstřelil čtyři góly. Zadruhé by nelítostný stoperský souboj prohrál Mario Holek .

Co další zajímavosti?

Záložník Aleš Čermák, který pod vedením bývalého kouče Zdeňka Ščasného patřil k nežádoucím, nejspíš dostane na jaře větší prostor. Nadšení jsou ve Spartě také z Néstora Albiacha, posily z Dukly.

„Překvapil mě, jak rychle se stal přínosem v tréninkovém procesu a konkurenčním prostředí,“ nadchnul Požára.

O něco horší postavení má naopak druhá zimní posila Bogdan Vatajelu, jenž přišel z Rumunska za 27 milionů korun. „Potřebuje se sžít s tréninkovou a herní intenzitou a zvládat nároky na defenzivní součinnost našeho týmu. Na druhou stranu nás zaujal výbornou dovedností na malém prostoru,“ podotkl Požár.

Z toho lze vyčíst důvody, proč si Costa udrží pozici jedničky na postu levého obránce. A nezapomínejme ani na třetího konkurenta Matěje Hybše.

A ještě jedna věc, v ideálním případě by Sparta nasadila svůj nejcennější klenot Tomáše Rosického. V tréninku dělá pokroky, už se v některých cvičeních dokonce připojil k týmu. Stále je však hodně nepravděpodobné, že úvod jara stihne.

Jak by mohla vypadat sestava Sparty v Rostově (16. února)?

V drtivé většině přípravných utkání letenský klub vsadil na základní rozestavení 4 – 2 – 3 – 1 (chcete-li 4 – 3 – 3), tedy s jedním hrotovým útočníkem a dvěma ofenzivními křídly. Připravena je údajně i na změnu, že by do některých zápasů v domácí lize vyběhla s formací 4 – 4 – 2.

KOUBEK

KARAVAJEV   MAZUCH   M. KADLEC   COSTA

ČERMÁK   VÁCHA

NÉSTOR   DOČKAL   KONATÉ

JULIŠ

Téma o sestavě Sparty včetně rozhovoru s trenérem Tomášem Požárem čtěte v Nedělním Sportu

Titulní strana nedělního vydání deníku SportFoto sport

Zde si vyberte, zda si chcete aktuální či archívní vydáníku Sport přečíst ve vašem počítači, nebo ve smart phonech či tabletech.

Deník Sport v čtečce přímo ve vašem počítači objednávejte zde, nebo přímo na www.isport.cz/epaper >>

Deník Sport v App Storu pro mobily a smart phony se systémem iOS (Apple) stahujte zde >>

Deník Sport v Google play pro mobily a smart phony se systémem Android stahujte zde >>

Holoubek: Zenit byl nejtěžší soupeř v přípravě, čisté konto nás těší
Video se připravuje ...

Vácha: Výhra nad Zenitem potěší, ale důležité zápasy teprve přijdou
Video se připravuje ...
 

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud