3. dubna 2017 • 17:22

Penalta pro Slavii se pískat neměla! Sudí Franěk má stop na tři kola

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to oficiální. Komise rozhodčích FAČR potvrdila, že Slavia penaltu v závěru derby se Spartou (1:1) kopat neměla. Hlavní sudí Pavel Franěk tak udělal ve 22. kole ePojisteni.cz ligy chybu, která výrazně ovlivnila výsledek prestižního utkání. Za to si nezapíská tři kola.



Třiačtyřicetiletý Franěk patří mezi nejlépe hodnocené rozhodčí v této sezoně a i v derby si dlouho vedl dobře. Jenže v nastaveném čase si záložník Slavie Ruslan Mingazov navedl míč do pokutového území, zasekl ho před Vjačeslavem Karavajevem a upadl. Sudí odpískal pokutový kop, ale opakované záběry usvědčily turkmenského reprezentanta, že začal padat dříve, než došlo ke kontaktu s bekem Sparty.

Slavii chybně nařízená penalta pomohla odvrátit porážku a udržela mezi oběma týmy devítibodový rozestup. Podle místopředsedy komise sudích Petra Mlsny však šlo o situaci, která se naživo bez využití televizní techniky těžko posuzovala.

Slavia - Sparta: Mingazov naskočil na Karavajeva, sudí Franěk mylně nařídil penaltu. Škoda srovnal na 1:1
Video se připravuje ...

"Jako delegát na tribuně jsem nejprve měl za to, že šlo o správně nařízený pokutový kop. Až záznam situace ukázal opak," zastal se Mlsna Fraňka. Za ovlivnění výsledku ale komise musela sudímu činnost pozastavit.

"Rozhodnutí rozhodčího mělo vliv na konečný výsledek utkání. Z analýzy dostupných záznamů je zřejmé, že hráč Mingazov svým jednáním zjevně oklamal rozhodčího a přiměl ho k nařízení tohoto pokutového kopu. Rozhodčí měl hráče napomenout a nařídit nepřímý volný kop," stojí v prohlášení komise.

Fraňkovi už slavné derby přineslo trest podruhé. V roce 2010 udělal v souboji Sparty se Slavií několik chyb a mimo jiné nevyloučil sparťana Tomáše Řepku za faul na unikajícího protihráče. Tehdy měl činnost zastavenou na pět kol.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Sparta 1:1. Domácí spasila chybná penalta
Video se připravuje ...

"Nehraje roli, jak pískal před lety. Důležitá je výkonnost a pro sudího Fraňka je to první trest v sezoně, ve které má odpískáno 15 utkání a je druhým nejobsazovanějším rozhodčím. Je třeba přihlédnout i k tomu, že celé utkání zvládal velmi dobře a udělal jedinou, bohužel hrubou chybu, která měla vliv na výsledek utkání," řekl Mlsna.

Podle něj šlo o situaci, ve které by měli v budoucnu sudím pomáhat kolegové u videa, které se nyní ve fotbale testuje. "To jsou přesně ty chvíle, kdy by videorozhodčí měl sehrát svou roli. Pustit si daný moment z více úhlů a přeposlat tu informaci sudímu, který by se rozhodl o verdiktu," dodal Mlsna.

Trest na jedno utkání dostal také Jan Mikyska za chyby v utkání druhé nejvyšší soutěže mezi Znojmem a Prostějovem.

Slavia - Sparta: Radu rozčílila penalta, řval na rozhodčího
Video se připravuje ...

Derby v číslech: víc střílela Slavia, Sparta vyhrála v držení míče
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud