10. dubna 2017 • 17:25

Nová liga? Slavia byla i přes výhrady pro, Opava a Znojmo měly námitky

Autor: pod, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pouze druholigové celky Opava a Znojmo hlasovaly proti novému hernímu formátu první fotbalové ligy. Nelíbí se jim změna sestupových kritérií, které ubere jedno jisté postupové místo týmům z Fotbalové národní ligy. Místo toho si celky na druhém a třetím místě FNL budou muset postup vybojovat v baráži. Jinak však změnu vítají. Pochybnosti vyjádřila také Slavia, ale nakonec se rozhodla hlasovat pro.



Slavia nechtěla být „destruktivní“

Pro změnu herního modelu hlasovaly všechny prvoligové kluby. Pražská Slavia ale v oficiálním prohlášení vyjádřila určité výhrady. „Už od samého počátku diskuzí o změnách herního systému první a druhé ligy vyjadřovala SK Slavia Praha své vážné pochybnosti o nutnosti, správnosti a smysluplnosti tohoto kroku,“ píše na webu.

V rámci Ligové fotbalové asociace ale byla Slavia podle svého vyjádření až na výjimky osamocena. Proto nakonec hlasovala pro. „Slavia v této situaci nechtěla vystupovat z pozice klubu se silnými vlastníky destruktivně, ale naopak se rozhodla postupovat solidárně k ostatním,“ tvrdí klub.

Změna formátu a video. Sezona 2018/19 bude revoluční, říká Dušan Svoboda
Video se připravuje ...

„Byť si i nadále zachovává své výhrady k novému modelu profesionálních soutěží, rozhodla se hlasovat pro změny podporované drtivou většinou profesionálních klubů,“ dodává pražská Slavia.

Opavě a Znojmu se nelíbí prostupnost mezi ligami

"S celkovým návrhem souhlasíme, ale nelíbí se nám prostupnost mezi první a druhou ligou, proto jsme nemohli návrh podpořit," řekl ČTK předseda představenstva Opavy Marek Hájek. "Nechceme vytvořit ještě větší propast mezi první a druhou ligou. Takto se ty nůžky ještě více otevírají," přidal prezident Znojma Ota Kohoutek.

V současnosti má druhá nejvyšší soutěž jistotu dvou postupujících celků. Podle dnes schválené změny formátu však od sezony 2018/19 bude mít jistý postup jen vítěz FNL. Tým na druhém místě sehraje dvojutkání s 15. týmem první ligy a tým na třetím místě se čtrnáctým. Pokud prvoligové celky v dvojutkáních uspějí, udrží se v nejvyšší soutěži. Druhá liga tak může mít i tři postupující, ale také jen jednoho.

"Současná možnost postoupit z prvního a druhého místa přímo do první ligy nám přijde jako atraktivnější model. Rozdíl mezi kluby první a druhé ligy je hrozně velký, a jakmile dojde k přímému měření, tak jsem sám zvědavý, za jak dlouho se někomu z druholigistů povede v baráži uspět na úkor prvoligisty," řekl Kohoutek.

Opavě by se více zamlouval například německý model, kde z bundesligy sestupují poslední dva celky a šestnáctý jde do baráže se třetím týmem druhé ligy. Což dává nižší soutěži o jedno garantované postupové místo více. "Určitě by to byla větší jistota pro celou druhou ligu, že se může někdo do první ligy dostat," prohlásil Hájek.

Oba překvapilo, že se na jejich stranu nepřidalo více druholigových klubů. "Podobný názor mělo i více klubů, ale nakonec se přiklonily k tomu, že je to dobrá změna. My se Znojmem jsme toho názoru, že by ta prostupnost mohla být více garantovaná," uvedl Hájek. "Myslel jsem si, že budeme více držet jednotu, ale dopadlo to, jak to dopadlo. Jsem sám zvědavý, jak to bude fungovat," dodal Kohoutek.

Jinak však nový herní formát vítají. "První liga díky tomu bude atraktivnější a je to pozitivní změna. Musíme však hájit své zájmy, proto jsme nemohli hlasovat pro," vysvětlil šéf Znojma. "Celkově jde o skvělý návrh. Podřídíme se názoru většiny a budeme změnu ctít," dodal předseda Opavy.

Nový herní model ePojisteni.cz ligy od sezony 2018/19

V nejvyšší soutěži se bude hrát 30 kol jako dosud, v nichž se každý s každým utká dvakrát. Poté se týmy rozdělí v nadstavbové části do tří skupin, do které si přenesou získané body.
Skupina o titul:
prvních šest týmů si proti sobě zahraje jednou, přičemž první tři týmy by měly mít výhodu tří z pěti zápasů v domácím prostředí.
Skupina o baráž o Evropskou ligu: týmy na 7. až 10. místě se utkají o sedmou příčku znamenající účast v baráži o Evropskou ligu s týmem na čtvrtém, či pátém místě ze skupiny o titul. Tato skupina se bude hrát vyřazovacím způsobem dvoukolově.
Skupina o udržení: týká se týmů na 11. až 16. místě, hraje se jednokolovým systémem stejně jako skupina o titul, poslední sestupuje přímo do druhé ligy, 14. a 15. tým čeká baráž s druhým a třetím týmem z druhé ligy.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud