Pavel Janega
15. dubna 2017 • 14:25

Ze Sparty už nejde strach. Obrana je bídná, pomůže Mareček?

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vázne souhra i organizace hry, kupí se systémové a individuální chyby. Nefungující obrana Sparty inkasovala za třiadvacet kol už dvacet gólů, to je nejvíc za posledních osm sezon! Varovný signál bliká už dlouho, ale letenskou defenzivu se nedaří nahodit, s výjimkou derby, ani třetímu trenérovi v tomto ročníku Petru Radovi. Co s tím? V dnešním utkání v Jihlavě se může vrátit na stopera Lukáš Mareček.



Připomeňme si poslední kolo: Sparta sice porazila Brno 3:2, ale vedle dvou inkasovaných branek mohla dostat minimálně další tři. A kouč Zbrojovky Svatopluk Habanec po utkání hlásil: „Mohli jsme vyhrát.“ Stejně jako po remíze 0:0 zlínský trenér Bohumil Páník.

Ze Sparty už prostě nejde strach a soupeři si dovolují víc a víc, protože vědí, že jí sportovně mohou zatopit. Vše vychází z hluboké krize v zadní řadě.

Obzvláště tristní je poznání, jak se bohaté zkušenosti Michala Kadlece ztrácejí v mixu chyb, pomalosti a kolikrát i nestoprocentním nasazení či koncentraci. Nejistý Matěj Hybš se udržel v sestavě jen proto, že Costa se ocitl na marodce a Bogdan Vatajelu je nepřesvědčivý i v juniorce.

A pokud vám vypadnou z formy (nebo kvůli zranění) také další obránci, že pomalu ani nemáte po kom sáhnout, obří problém je na světě.

Z obranné linie si dlouhodobě drží stabilní výkonnost jen ruský bek Vjačeslav Karavajev, protože pokud se v některém duelu nedaří i jemu, umí tento nedostatek nahradit nasazením, snahou a podporou ofenzivy. Mimochodem, v této sezoně si už připsal osm asistencí, víc než kterýkoli záložník a útočník Sparty.

CELÝ SESTŘIH: Sparta - Brno 3:2. Domácím v přestřelce pomohl sporný gól
Video se připravuje ...

Jasně, defenziva nestojí pouze na čtveřici obránců a brankáři. Sice jsou jakýmsi odrazem subjektivního pocitu, ale pod nelichotivé statistiky se podepisuje celý mančaft.

Dvacet branek za třiadvacet kol Sparta inkasovala naposledy v sezoně 2008/2009. Z toho desetkrát ji v tomto ročníku soupeři načapali ze standardních situací, hned osm gólů padlo po rohových kopech. I proto Petr Rada sáhl po osobním bránění, čímž zvýšil zodpovědnost každého hráče, a stejně je Brno po rohu ztrestalo…

Kolonka „obranné souboje“ vypadá ještě tragičtěji. V průměru na zápas jsou totiž Letenští třetím nejhorším týmem ligy. O určitém psychickém rozpoložení vypovídá i to, že nejvíc gólů (6, tj. 30 procent) spadlo do jejich sítě v poslední čtvrthodině.

Takže se nedivme, že Sparta vyhlíží a pomalu bere jako spásu zotavujícího se Davida Hovorku, který po těžkém zranění kolena navyšuje intenzitu individuálního tréninku. A ještě k němu začíná hledat nového parťáka, aby mohla v příští sezoně postavit novou stoperskou dvojici.

Přivést posilu však nepůjde dřív než v létě, kdy se otevře přestupové okno. Rada přitom musí vymyslet, jak zlepšit obranu ihned.

Jedno řešení se nabízí: proč se nevrátit k tomu, co fungovalo v derby? Lukáš Mareček narychlo nahradil zraněného Ondřeje Mazucha a vedl si výtečně. Ve spolupráci s Mariem Holkem vymazali Milana Škodu a spol., Sparta inkasovala až v závěru z penalty. Pro dnešní duel na Vysočině je to reálná varianta.

CELÝ SESTŘIH: Slavia - Sparta 1:1. Domácí spasila chybná penalta
Video se připravuje ...

Jihlava si musí dát pozor na Lafatu. Sparťanský kanonýr na Vysočinu umí
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud