Jonáš Bartoš
22. května 2017 • 05:00

Co brzdí Slavii a Plzeň ve hře o titul. Psychika, forma opor i zbytečné ztráty

Vstoupit do diskuse
0
  • Fotbalisté Slavie a Plzně budou v posledním ligovém kole bojovat o titul. Co oba týmy sráží?Fotbalisté Slavie a Plzně budou v posledním ligovém kole bojovat o titul. Co oba týmy sráží?FOTO: Koláž iSport.cz

    Hra o ligového krále vyvrcholí sobotním závěrečným kolem. Slavia nebo Plzeň, teď už k mistrovské korunovaci určitě dojde. „Sešívané“ dělí od snu jediná výhra, Západočeši musí zdolat Jihlavu a spoléhat na to, že úhlavní konkurent odevzdá Zbrojovce alespoň dva body. Oba rivalové ale ve finiši znatelně klopýtají. Nepřipomínají suveréna, kterému by koruna pro nejlepší tým v Česku skutečně slušela. V čem na závěr sezony ztrácí?

  • Slavia – psychika

    Šilhavý: Někdo už v závěru zápasu slavil, pak přišla zpráva, že Plzeň vyhrála
    Video se připravuje ...

    Tíha vypjatého závěru sezony na mužstvo padá jako balvan. Slávisté v aktuálním složení zažívají boj o titul poprvé, což se na kopačkách hráčů musí projevovat. Už v derby se Spartou (1:1) hráli bojácně, neválcovali soupeře jako na startu jara i většinu podzimu. Výkon nebyl optimální ani v Mladé Boleslavi, kde ale mužstvo úkol splnilo a po výhře 2:1 urvalo důležité tři body.

    Slávisté už v sobotu skoro slavili titul, jenže Plzeň se gólem v nastavení proti brněnské Zbrojovce udržela ve hře. „I když bychom se měli radovat, jsme trochu skleslí. Přicházím z kabiny, kde to nevypadá jako po vyhraném zápase,“ přiznal rozporuplné pocity po zápase trenér Jaroslav Šilhavý.

    Slávisté tak musí bojovat až do posledního kola – k jistotě titulu potřebují porazit Brno, hráče určitě nečeká snadná práce. Především půjde o boj s vlastní hlavou, která v tak vypjatém duelu může obzvlášť svazovat nohy.  „Určitě se na to budeme soustředit a povídat si o něco víc než jindy. Už v posledních zápasech jsme zjišťovali, že psychika hraje roli. I v Boleslavi. Ale zvládli jsme to,“ oddechl si Šilhavý.  

  • Slavia - azyl na Strahově

    CELÝ SESTŘIH: Mladá Boleslav - Slavia 1:2. Hosty dělí od titulu jedna výhra
    Video se připravuje ...

    Je to k vzteku. Po osmi letech může Slavia zvedat pohár pro ligového šampiona, jenže na svůj stadion spoléhat nemůže. V Edenu jsou dlouho dopředu nasmlouvané koncerty německé kapely Rammstein a fotbalisté se musí na závěr sezony stěhovat jinam.

    Vedení zvolilo azyl na Strahově, se kterým má klub bohaté zkušenosti z minulosti. Na zápas je nachystáno 12 300 míst, atmosféra nejspíš nebude taková, jako v Edenu. Celkové zázemí stadionu neodpovídá komfortu, který si celek užívá ve Vršovicích.

    Tam slávisté těží především z velké podpory fanoušků na Tribuně sever, kde skalní příznivci v kotli vytváří pekelnou atmosféru. Stěhování na strahovský kopec samozřejmě může výkon týmu v zápase sezony poznamenat. „Brno je velice silné mužstvo a je tam i fakt, že Slavia nehraje přímo na domácím stadionu,“ upozornil plzeňský kouč Zdeněk Bečka.  

  • Slavia - výpadky opor

    RENTGEN: Proč titul nikdo nechce? Slavii vázne organizace hry
    Video se připravuje ...

    Často diskutované téma. Klíčoví hráči Slavie nepředvádí to, co zvládali v největším laufu během podzimu. Opory sestavy jako Simon Deli, Michael Ngadeu, Milan Škoda, případně Antonín Barák neoplývají perfektní formou, celkově je hra týmu až příliš křečovitá a čitelná. Slávisté hodně spoléhají na jednoduché vysoké nákopy směrem na Milana Škodu, ale s tím si soupeři dokážou poradit. Tahle taktika by nemusela platit ani na brněnskou defenzivu, která si vedla velmi slušně doma proti Plzni.

  • Plzeň - zbytečné ztráty zápasů

    CELÝ SESTŘIH: Plzeň - Teplice 2:2. Domácí komicky chybovali, pak dotahovali
    Video se připravuje ...

    Nebýt laciných ztrát, v Plzni už mohli mít dávno jistou obhajobu. Mužstvo nezvládá slušně rozehrané zápasy, případně na poslední chvíli dohání ztráty z prospaných úseků zápasů. Nezvládli zápas doma s Teplicemi (z 0:2 na 2:2), prohospodařili náskok v Jablonci (z 2:0 na 2:2), a na poslední chvíli zachraňovali alespoň bod s Mladou Boleslaví (z 0:3 na 3:3). Pokud Slavia zvládne poslední zápas a oslaví titul ona, nadávat si v Plzni mohou jen sami sobě – zápasů, kde měli brát tři body a úkol nesplnili, bylo na jaře opravdu hodně.  

  • Plzeň - závislost na klopýtnutí soupeře

    CELÝ SESTŘIH: Brno - Plzeň 0:1. Naději na titul vystřelil v závěru Krmenčík
    Video se připravuje ...

    Slavia jde do posledního kola v pozici lídra s dvoubodovým náskokem, Plzeň musí čekat na to, jestli soupeř v boji o titul zaváhá. K tomu potřebuje bezpodmínečně doma porazit Jihlavu, jiným výsledkem ztrácí veškeré naděje. „Sešívaní“ tedy drží v rukách hlavní trumf, záleží jen na nich, jestli si titul v závěrečném kole uhrají. „Pořád žijeme. Slavia hraje na Strahově, určitě to pro ni není příjemné prostředí,“ doufal kapitán Roman Hubník.   

  • Plzeň - rozháraná sezona, rošády trenérů

    Vrba: Pro Plzeň rozhodla znalost protředí i Liga mistrů
    Video se připravuje ...

    Klub má za sebou opravdu náročné jaro. Odvolání trenéra Romana Pivarníka z prvního místa tabulky, jmenování dočasných koučů Bečky s Horváthem a dopředu ohlášený letní návrat Pavla Vrby. Navrch osobní tragédie dvou bývalých hráčů Františka Rajtorala a Davida Bystroně, kteří si během posledního měsíce vzali život.

    Události mimo hřiště se můžou projevovat i na výkonech týmu. Západočeši na jaře příliš ztrácí, nepůsobí koncentrovaně tak, jako v minulých titulových sezonách. Jenže záběr na plzeňskou morálku je letos opravdu velký - vzhledem ke všemu, čím si tým v roce 2017 prošel, by se obhajoba titulu rovnala malému zázraku.   

  • Plzeňský Milan Petržela se ošklivě dívá po rozhodčím Pavlovi Orlovi v duelu v Brně
    Plzeňský Milan Petržela se ošklivě dívá po rozhodčím Pavlovi Orlovi v duelu v Brně

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud