Ondřej Škvor
12. července 2017 • 12:05

UEFA řeší české sudí. Nelíbí se Mlsna, Listkiewicze nadzvedla kontrola

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

U českých rozhodčích není klid ani v letní pauze. Na asociaci dorazil slíbený dopis od UEFA, která si žádá vysvětlení v šesti bodech. Pozastavuje se mimo jiné nad zveřejňováním trestů u sudích i nad členstvím politika Petra Mlsny v komisi rozhodčích. Celý příběh zamotává situace na české straně, kde si příliš nerozumí dvě větve sudích. 



UEFA přijela a ptala se vybraných rozhodčích na situaci v jejich cechu. Byla to pravidelná kontrola, přesto Michala Listkiewicze pořádně nadzvedla. Třeba i proto, že o ní na rozdíl od jiných na Strahově nevěděl. Česká strana však věří, že ve své odpovědi uvedené připomínky uspokojivě vysvětlí.

O kontrole poprvé promluvil Roman Berbr ve svém rozhovoru pro Sport a naznačil, že kvůli nedostatkům může FAČR přijít o pravidelný příspěvek sto tisíc eur na činnost sudích.

Dopis, který přišel 30. června, nakonec podle informací Sportu obsahuje mimo jiné následující výtky.

Že komise rozhodčích zveřejňuje známky a tresty pro sudí. Že Václav Krondl, člen komise dosazený prvoligovými kluby, má v orgánu jinak na lize nezávislém příliš velký vliv.

Že konvence UEFA zakazuje vměšování politiků do fotbalu. Tady má kontrola na mysli patrně osobu místopředsedy komise Petra Mlsny, jenž pracuje jako náměstek ministra vnitra.

Známky nezveřejňujeme, Mlsna není politik

Právě Mlsna dokument od UEFA viděl a její výtky odmítá. „Obecně lze říci, že kontrola si nenechala věci pořádně vysvětlit. Ty věci se dají jednoduše prokázat, například e-mailovou korespondencí,“ říká.

Takže popořadě.

„Jim někdo řekl, že komise rozhodčích zveřejňuje známky. Všichni víme, že to tak není. Ty zůstávají tajné. Uvádíme pouze tresty, což UEFA nezakazuje. To je pro nás výrazný prvek z hlediska transparentnosti.“

„Pan Krondl určitě nemá přílišný vliv na komisi, to je nesmysl.“ „Co se týče mé osoby, není to tam výslovně zmíněno. Ale stačí jednoduše vysvětlit, že u nás státní úředník, jako jsem já, není politikem.“

Mlsna a Listkiewicz se minulé úterý sešli s generálním sekretářem asociace Rudolfem Řepkou a věc řešili. „Na UEFA zašleme dopis s naší odpovědí a myslím, že vše vysvětlíme,“ říká Řepka. „Nevidím důvod, proč bychom bod po bodu nedokázali vše objasnit,“ souhlasí Mlsna.

Tomu víc vadí okolnosti, za nichž celá věc proběhla. UEFA totiž pouze kontaktovala Miroslava Libu, koordinátora konvence rozhodčích za Česko. „To je v pořádku, ale měla také informovat předsedu Michala Listkiewicze, jak je to běžné,“ říká Mlsna. Polský šéf se o kontrole dozvěděl až poté, co Liba a Miroslav Tulinger, šéf úseku sudích při FAČR, vybrali pro kontrolu rozhodčí, kteří referovali o situaci.

Zasvěcené to nepřekvapí. Mezi Listkiewiczovou komisí a úsekem rozhodčích panuje nevraživost a nulová komunikace. Komisi vadí především Tulinger, Listkiewiczův předchůdce. „On neudělal delegátské testy a nepřišel na opravu. Vyřadili jsme ho z listiny. Ale když asociace propouští lidi kvůli úsporám, dá výpověď Emilu Ubiasovi (sekretář komise), a ne panu Tulingerovi, jehož odbornost je zpochybněna,“ zlobí se Mlsna.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud