Pavel Janega
25. července 2017 • 20:15

Tresty pro rozhodčí v lize zůstanou tajné. UEFA to tak chtěla

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zůstaň, jaký jsi... Řepku hráči žerou, bude výborný trenér, předpovídá Páník
Plekanec promluvil o Kladně: Když se pořád opakují stejné chyby, tak…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Finanční škrty, válka s Romanem Berbrem nebo příprava na novou sezonu. Není toho málo, co komise rozhodčích v posledních týdnech musí řešit. Dokonce podlehla nátlaku UEFA a rozhodla se nezveřejňovat tresty pro sudí. Na jejich chyby ale chce i nadále upozorňovat.



FINANČNÍ ŠKRTY

Obvinění FAČR a její problém s pozastavenými dotacemi se citelně dotýká i komise rozhodčích. Jejímu předsedovi Michalu Listkiewiczovi byla o polovinu snížena mzda a zrušeny náhrady za byt. „Vždy přijedu na tři dny včetně víkendu, bydlet budu v hotelu, a zase pojedu domů,“ řekl. Kvůli úspornému režimu byl i včerejší seminář sudích pouze jednodenní, využity byly bez nákladů prostory FAČR. „Vhodnější by byly aspoň dva dny, ale taková je realita. FAČR nemá peníze, těžko si vymyslíme seminář za půl milionu. Je to low-cost,“ řekl Petr Mlsna, místopředseda komise.

VÁLKA S BERBREM

Soustředění v Portugalsku hradit nebudeme! Rozhodčí vracejí faktury FAČR, která žádala jejich uhrazení a jako důvod uvedla „úsporná opatření“. Komise za tím viděla nátlak ze strany Romana Berbra na jednotlivé sudí těsně před startem sezony a proti místopředsedovi asociace se vymezila. „Faktura přišla všem rozhodčím s výjimkou pěti. Řešili jsme to asi pět minut a všichni se shodli, že faktury neuhradí a vrátí je. Není právní titul, na základě kterého byste byli povinni hradit faktury, které jste před půlrokem platit nemuseli,“ tvrdí Mlsna. „Teď budeme čekat na kroky FAČR.“

TRESTY BUDOU TAJNÉ

Vytýkací dopis UEFA způsobil, že komise rozhodčích nebude v nadcházející sezoně zveřejňovat tresty pro sudí. „Pro UEFA to byl největší problém. Takže jsme se dohodli, že budeme vydávat komuniké a popisovat chyby, kterých se rozhodčí dopustí, nebude ale u toho číslovka, na kolik zápasů dostanou stop. Nicméně trest snadno zjistíte z delegace na následující kolo,“ vysvětlil Mlsna. UEFA musel popsat i to, jak probíhá nasazování sudích na jednotlivé zápasy. A jakou profesi vykonává mimo fotbal, tedy náměstka ministerstva vnitra. Dopis s odpověďmi byl odeslán dnes.

TLAK NA ROZHODČÍ

Mlsna i Listkiewicz se shodují, že rozhodčí budou v nadcházejícím ročníku pod mimořádným tlakem jako nikdy předtím. Což je důsledek toho, že mistr ligy zamíří rovnou do základní skupiny Ligy mistrů. „Řekl jsem jim, že sezona bude důležitá a velice těžká. Liga bude atraktivní, jsou tu noví hráči, velké peníze a očekávání,“ uvědomuje si Listkiewicz. „Ale sudí jsou připravení mentálně i fyzicky. Navíc jsme v jednodušší situaci než před rokem.“ Tím myslel, že komise už nemusí experimentovat a pro nejvypjatější ligové duely si dokázala „vychovat“ až osm rozhodčích.

NÁVRAT LERCHA I HOCKA

Nikdo neselhal, všech 73 přítomných rozhodčích (omluveni byli pouze tři)  zvládlo teoretické i fyzické testy. A to včetně Ondřeje Lercha a Davida Hocka, kteří se vracejí na listinu po roční odmlce. Proč oni? „Od české komise rozhodčích jsme dostali návrhy a tihle byli na prvních dvou místech. Oba zhodnotili pauzu jako možnost urovnat si některé věci, omluvit se, ale pokud nebudou dodržovat etická pravidla, budou opět vyřazeni,“ dodal Mlsna s tím, že začnou řídit zápasy druhé ligy a v závislosti na výkonech se mohou v průběhu sezony podívat i do nejvyšší soutěže.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud