Martin Mls
24. října 2017 • 14:40

Tři hattricky venku po 56 letech: Rychlík Kabajev, elita Šural a Golgolgol

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
  • Tři útočníci, tři hattricky - Josef Šural, Golgol Mebrahtu a Jevgenij Kabajev se o víkendu prosadili třikrát, dorovnali tak rekord z 60. letTři útočníci, tři hattricky - Josef Šural, Golgol Mebrahtu a Jevgenij Kabajev se o víkendu prosadili třikrát, dorovnali tak rekord z 60. letFOTO: koláž iSport.cz

    Rok 1961. Jurij Gagarin je prvním člověkem ve vesmíru, začíná se stavět Berlínská zeď a v 5. podzimním kole československé fotbalové ligy tři hostující hráči nastřílejí hattrick. Poslední zmíněná věc byla 56 let nepřekonaným unikátem, historie se zopakovala až o víkendu: tři góly venku nasázeli Jevgenij Kabajev z Bohemians, sparťan Josef Šural a boleslavský Golgol Mebrahtu. 

    Když se blýsknete hattrickem v NHL, na led oslavně létají čepice. Když nastřílíte tři góly v zápase fotbalové HET ligy, může z toho být třeba desítka v deníku Sport. Nejvyšší známku od nás o víkendu dostali tři muži, kteří přepisovali historii: v samostatné české lize se ještě nestalo, aby během jednoho kola nasázeli hattrick tři hostující hráči.

    „Není to tak dávno, co jsme si stěžovali, že hosté bývají zalezlí a čekají na náhodný gól,“ řekne bývalý útočník Pavel Kuka, vicemistr Evropy 1996. „Časy se mění, teď se týmy už i venku snaží o atraktivní fotbal.“ Hattricky Jevgenije Kabajeva, Josefa Šurala a Golgola Mebrahtu Kukova slova naplňují: Bohemians, Sparta i Boleslav venku suverénně vyhrály a všichni tři pánové na tom měli rozhodující podíl. „Nejsem spasitel, vyhrál celý tým,“ skromně vyprávěl Kabajev po vítězství 4:2 ve studené Jihlavě.

    My se ale právě u jednotlivců na chvíli zastavíme, vždyť tři hattricky během jednoho kola jsou událost. „Přesně tak, užijme si to,“ přitaká Kuka. Mimochodem, čekali jste hattricky právě od zmíněných borců? Všichni tři byli trochu nečekaní hrdinové.

  • Kabajev: Siegl byl rychlejší

    Jihlava - Bohemians: Kabajev se prohnal mezi stopery a trefil se podruhé – 2:0 pro Klokany
    Video se připravuje ...

    Kabajev začínal v Bohemians jako náhradník, teď je nejlepším střelcem týmu. V Jihlavě si řekl o místo v historii hned dvakrát: nastřílel nejrychlejší hattrick od úvodního hvizdu (hotovo měl už ve 22. minutě) a na tři góly mu stačilo jen necelých třináct minut. Rychlejší byl už jen legendární sparťan Horst Siegl, jenž na jaře 1994 zvládl hattrick proti Dukle za pouhých osm minut. „Stihnout tři góly už během první půle je fantazie, ale taky to něco vypovídá o kvalitě soupeřovy defenzivy,“ připomene Kuka bídný výkon jihlavské obrany, jež je po pátku nejhorší v lize.

    CELÝ SESTŘIH: Jihlava - Bohemians 2:4. Rozhodl rychlý hattrick Kabajeva
    Video se připravuje ...

  • Šuralův posun mezi elitu

    Jablonec - Sparta: Považanec daroval Šuralovi hattrick – Sparta vede 3:0
    Video se připravuje ...

    Sparťan Šural se dlouho trápil. Jeho výkony tak nějak zapadaly do projevu celé Sparty, které začátek sezony fatálně nevyšel. Do soboty se nezmohl na jediný gól, ale v Jablonci zvládl hned tři a sám zařídil důležité vítězství 3:0. „Už třeba proti Slovácku jsem měl dát dvě branky, jenže nic. Takový zápas jako v Jablonci jsem potřeboval jako sůl, spadlo to ze mě,“ líčil Šural, jenž svým třetím ligovým hattrickem proklouzl do elitní společnosti (viz tabulka).

    Hráči s nejvíce hattricky v české lize
      David Lafata 10
     Horst Siegl 6
      Libor Došek 5
     Josef Šural 3
     Dvou hattricků dosáhlo dalších osm hráčů.

    „Hattrick vás nakopne, dodá vám sebevědomí. Psychicky jste na tom úplně jinak, než když třeba deset zápasů čekáte na gól,“ popisuje Kuka, jenž svůj nejslavnější hattrick vykouzlil v březnu 2001 ve žhavém derby na Spartě (4:4). Předtím stihl i pět tref v Německém poháru na hřišti St. Pauli. „Dodneška si pamatuju, jak jsem hned na letišti podepisoval novou smlouvu,“ usměje se.

    CELÝ SESTŘIH: Jablonec - Sparta 0:3. Výhru zařídil Šuralův hattrick
    Video se připravuje ...

  • Mebrahtu: specialista na Moravu

    Zlín - Mladá Boleslav: Hattrick! Rada krásně našel Golgola, ten přidal třetí gól
    Video se připravuje ...

    Dostane novou smlouvu v Boleslavi australský útočník Mebrahtu? I on si prošel malým osobním peklem: začátek sezony měl nadějný, jenže pak se zranil a musel se znovu dostávat do formy, která vygradovala nedělním hattrickem ve Zlíně (5:1).

    Moravské týmy se pomalu můžou střelce s eitrejskými předky začít bát, svůj předchozí třígólový zápas zažil na jaře v Brně.

    „Jak se dělá hattrick? Někdy si vás najde sám. Stačí, aby přišel den, kdy vám klapne všechno, na co sáhnete. Kolikrát se k vám míč odrazí, ani nevíte jak,“ vykládá Kuka.

    „Hodně to souvisí s nastavením hlavy, která dělá víc než padesát procent výkonu. Dáte první gól, dáte druhý, jste nádherně uvolnění a pak už to visí ve vzduchu.“ Co? Přece kouzlo hattricku.

    CELÝ SESTŘIH: Zlín - Mladá Boleslav 1:5. Vysokou výhru řídil hattrickem Mebrahtu
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud