Martin Mls
26. října 2017 • 16:55

Vše o videorozhodčím v lize. Co může řešit, co se dá zrušit?

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
  • Monitor, na kterém videorozhodčí posuzovali sporné situace v juniorském derby Sparty se SlaviíMonitor, na kterém videorozhodčí posuzovali sporné situace v juniorském derby Sparty se SlaviíFOTO: Jaroslav Legner / Sport

    Minimální zásah, maximální prospěch. Tímhle heslem se řídí fotbalová videorevoluce. Velká premiéra v HET lize se blíží, na video by mělo dojít v jednom z posledních tří podzimních kol. V bundeslize či italské Serii A videoasistenty testují ve všech utkáních, v Česku se online režim zkoušel zatím jen v juniorské lize. Máte otázky? Deník Sport se pokusil zodpovědět ty nejdůležitější.

  • Kdy se bude video používat?

    Rozhodčí juniorského derby Sparty se Slavií Pavel Orel poslouchá nápovědu videorozhodčíhoFoto Jaroslav Legner / Sport

    Videorozhodčí bude přezkoumávat jen zjevné chyby a do zápasu může vstoupit pouze ve čtyřech situacích, které mají přímý vliv na výsledek (vývoj) utkání:
    1. góly
    2. penalty
    3. červené karty (jen přímé udělení ČK, nikoli druhé žluté karty a ČK)
    4. chybná identifikace hráče při udělení karty

    "Cílem je řešit jen klíčové situace s přímým vlivem na výsledek utkání. A zároveň, aby docházelo k co nejmenšímu zásahu do hry jako takové," vysvětluje člen komise rozhodčích Roman Hrubeš.

    Máme za sebou velký kus práce, pořád jsme teprve na začátku, říká hlavní školitel videorozhodčích Hrubeš.
    Video se připravuje ...

  • Kdo má rozhodující slovo?

    Monitor, na kterém videorozhodčí posuzovali sporné situace v juniorském derby Sparty se SlaviíFoto Jaroslav Legner / Sport

    Výhradně hlavní rozhodčí. Ještě před tím, než kvůli videu přeruší hru, musí učinit rozhodnutí (například odpískat, či neodpískat penaltu). O posouzení požádá sám, nebo dostane informaci a rovnou i řešení situace, ale pouze jako doporučení. Hlavní sudí pak verdikt vynese rovnou, nebo zhlédne na monitoru u hřiště opakovaný záběr. Videoasistent se nemůže vyjadřovat jen na základě pocitů. Přezkoumávaný úsek hry není časově omezený, u gólu ale má jít o plynulou útočnou akci.

    Videorozhodčí nevyřeší všechno, varuje Svoboda. Gólů bude méně
    Video se připravuje ...

  • Jak se postupuje v pokračující hře?

    Monitor, na kterém videorozhodčí posuzovali sporné situace v juniorském derby Sparty se SlaviíFoto Jaroslav Legner / Sport

    Modelové situace: rozhodčí neodpíská penaltu a soupeř z brejku vstřelí gól, na základě videa zpětně pokutový kop nařídí a branku neuzná. Sudí neodpíská faul v šestnáctce, jiný hráč při pokračující hře dostane žlutou kartu. Pokud byl první verdikt změněn, žlutá karta z mezidobí platí – výjimkou jsou jen ŽK nebo ČK za zastavení slibně se rozvíjející akce nebo vyložené brankové příležitosti.

    Kdyby "natvrdo" fungoval videorozhodčí v zápase Baník - Olomouc v posledním ligovém kole, vrátil by se před gólovou akcí domácích k momentu, kdy útočník Milan Baroš atakoval brankáře Miloše Buchtu. Informoval by hlavního sudího s doporučením, že se jednalo o faul, a tedy by gól neměl platit (byť padl až po dalším centru).

    Ostrava - Olomouc: Hrubý parádně hlavičkoval po Granečného centru a Baník vede 1:0
    Video se připravuje ...

  • Nebude video zdržovat?

    Monitor, na kterém videorozhodčí posuzovali sporné situace v juniorském derby Sparty se SlaviíFoto Jaroslav Legner / Sport

    Videoexpert z komise rozhodčích Roman Hrubeš ujišťuje, že ne: „Není to delší než střídání hráčů.“ Operátoři v přenosovém voze bývají rychlí a videorozhodčí může mít záběr po ruce do dvou vteřin. Pak už jde jen o to, jak moc je záběr průkazný. „Počítá se s tím, že hlavní rozhodčí bude řešit zhruba dvě situace za zápas,“ tvrdí Hrubeš.

    Přelomový moment! První odvolaná penalta na základě videa
    Video se připravuje ...

  • Kolik času má hlavní sudí u videa?

    Kdy už to bude? Zásadní otázka těch, kteří se nemohou dočkat videorozhodčího v českém fotbale, po neuznaném gólu v derby ještě zesílila.Foto LFA

    Kolik potřebuje. Hlavního rozhodčího u monitoru nelimituje nic, důležitější než rychlost je správné rozhodnutí. Pozor, sudí by měl během přezkumu zůstat „viditelný“, aby byl celý proces transparentní. Monitor bude mít v zámezí za reklamními panely a u videa ho nesmějí rušit hráči ani členové realizačního týmu (nesportovní chování).

    "FIFA chce maximální transparentnost. Rozhodčí má být pořád na ploše, ne třeba chodit do tunelu, kde by ho mohli ovlivňovat funkcionáři. U videa bude stát sám," říká expert Hrubeš.

  • Budou se opakované záběry vysílat na stadionu?

    LFA věří, že se na zajištění provozu podaří sehnat sponzory.Foto LFA

    O tom se ještě nerozhodlo. Třeba v severoamerické MLS se vysílá všechno, ale na to se FIFA moc netváří. Druhou variantou je promítání jen některých situací, což by mohlo vést k divokým emocím a nakonec i k poklesu autority rozhodčího. Poslední možností je nevysílat nic nebo jen záběr z přenosového vozu s videorozhodčím v akci.

  • Proč si nemůžou opakované záběry vyžádat trenéři?

    Liga nasadí vyhlíženou novinku pravděpodobně od jara do jednoho až tří zápasů každého kola.Foto LFA

    Pravidlová komise IFAB vysvětluje, že systém je zaměřený na odstranění jasných chyb, a je prý tedy takřka vyloučeno, aby si videorozhodčí situace s takovou chybou nevšiml. Dalším zádrhelem by mohlo být zneužívání: trenéři by si mohli brát „challenge“ z taktických důvodů. „Třeba ve volejbale se to často děje za rozhodnutého stavu,“ upozornil Hrubeš.

  • Kdo může dělat videorozhodčího?

    Videorozhodčí by se měl v této sezoně zapojit i do zápasů v české lizeFoto Profimedia.cz

    Současní hlavní rozhodčí s dostatečnou praxí nebo bývalí hlavní rozhodčí, kteří v nedávné době byli na listině pro profesionální soutěže. Ideálem je mít vždy dva videorozhodčí (jeden pracuje s opakovaným záběrem a druhý mezitím sleduje hru), ale to může narážet na personální limity. „Řešením by mohla být přeshraniční spolupráce,“ míní šéf ligy Dušan Svoboda.

  • Jak to bude s tresty?

    Hlavní rozhodčí juniorského derby mezi Spartou a Slavií Pavel Orel kontroluje na monitoru spornou situaciFoto Jaroslav Legner / Sport

    Jako videorozhodčí může působit i sudí, který aktuálně figuruje na profesionální listině. Teoreticky může i během jednoho kola v jednom zápase pískat a v jiném usednout k videu. Co když ale dostane v první roli trest? Bude se vztahovat i na druhou roli? „Logické by to bylo,“ říká člen komise rozhodčích Roman Hrubeš. Bude to potřeba ještě upřesnit, v každém případě posuzovat se bude i práce videorozhodčího. „Komunikace mezi sudími a videorozhodčím bude nahrávána a vyhodnocována,“ tvrdí Hrubeš.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud