Jan Malý
17. ledna 2018 • 20:20

Jediný zástupce z ligy na MS? Šušnjar bojuje o místo v týmu Austrálie

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Představí se fotbalista z české ligy na mistrovství světa v Rusku? Není to utopie. Stoper Mladé Boleslavi Aleksandar Šušnjar má naději, že by se mohl letošního mundialu zúčastnit v barvách Austrálie. Dvaadvacetiletý obránce momentálně tuto zemi reprezentuje na mistrovství Asie do 23 let v Číně, kde může zaujmout a přiblížit se šanci v seniorském výběru.



Do přípravy Mladé Boleslavi, svého nového klubu, ještě nezasáhl. Stoper Aleksandar Šušnjar ve středu naposledy nastoupil za Austrálii na mistrovství Asie do 23 let v Číně (mladí Australané prohráli svůj poslední zápas ve skupině s Jižní Koreou 2:3 a nepostoupili ze skupiny). Středočeský klub ho na šampionát bez potíží uvolnil, Australané totiž chtějí na tomto turnaji vidět své mladé potenciální reprezentanty, kteří by se mohli podívat už na letošní mistrovství světa. Šušnjar je jedním z adeptů. Mohl by být jediným vyslancem HET ligy na svátku v Rusku.

Vidina světového šampionátu je lákavou a velkou motivací. „Samozřejmě. Myslím, že sen každého fotbalisty je zahrát si na mistrovství světa. Tvrdě pracuji a dělám to nejlepší, abych trenérům ukázal, že mám kvalitu na to, abych mohl hrát za reprezentaci Austrálie,“ vzkázal Šušnjar deníku Sport z Číny.

Teplice - Jablonec: Šušnjar nádherně uvolnil Filla, ten zazdil tutovku
Video se připravuje ...

Šancemi, jak blízko či daleko od nominace do Ruska může být, se nezabývá. „V tuto chvíli o tom nepřemýšlím. Snažím se jen stoprocentně trénovat a hrát zápasy na maximum,“ pověděl stoper.

Naději ale má, trenér australské třiadvacítky Ante Miličič, jenž je zároveň asistentem u seniorského áčka, před turnajem prohlásil: „Šest měsíců před mistrovstvím světa je tato akce pro všechny tyto hráče ideální příležitostí, aby udělali dojem.“ A o to, aby v akci viděl právě Šušnjara, hodně stál. „Měl velký zájem na tom, aby byl uvolněn alespoň na skupinovou fázi. Probrali jsme to a souhlasili,“ přiblížil Mamu Lomidze, agent Šušnjara.

Boleslavský obránce na probíhajícím asijském šampionátu odehrál devadesát minut proti Sýrii (3:1), Vietnamu (0:1) i Jižní Koreji, v obraně měl vynikající statistiky třeba v procentu úspěšných přihrávek. „Je to skvělý turnaj a dobrá zkušenost pro všechny hráče, kteří tu jsou. Hodně lidí po celém světě to tu sleduje, což pomáhá dostávat vaše jméno do povědomí. Tréninky jsou perfektní, pracujeme hodně na taktice,“ pochvaloval si Šušnjar.

Dalším jeho postupným krokem by mohla být nominace do australského áčka k březnovému přátelskému utkání v Norsku. Australané, kteří se na šampionátu v Rusku utkají s Francií, Dánskem a Peru, hrají nejčastěji se třemi obránci. Pozici stoperů obsazují Milos Degenek (Jokohama), Trent Sainsbury (Jiangsu Suning) či Bailey Wright (Bristol).

Halil Altintop a Muriš Mešanovič v diskusi s obráncem Šušnjarem
Halil Altintop a Muriš Mešanovič v diskusi s obráncem Šušnjarem

Šušnjar už se v Austrálii narodil

Proč může Šušnjar vůbec reprezentovat Austrálii? Oba jeho rodiče jsou Srbové, ale k „protinožcům“ odešli a Aleksandar se tam narodil. Má tak obě občanství, jeho táta hrával na solidní úrovni ragby.

Po dnešním utkání se už Šušnjar vrátí do Česka, aby mohl ve středočeském klubu začít přípravu na jarní část sezony. „Pevně věřím, že nám pomůže. Za Teplice hrál velice dobře, byl stabilním pilířem obranné čtyřky,“ okomentoval ho boleslavský trenér Dušan Uhrin mladší. Svému novému svěřenci by nominaci do Ruska přál. „Když se dostane na mistrovství světa, bude to obrovská reklama i pro nás. Podobně jako když se Ngadeu ze Slavie dostal na mistrovství Afriky,“ dodal Uhrin.

Teplice - Karviná: Šušnjar po rohu zakončoval elegantní patičkou, bránu těsně minul
Video se připravuje ...

Šušnjar se v české lize objevil před rokem v Teplicích, kde celý rok vykazoval slušnou výkonnost. Byl silný v soubojích, potvrzoval dobrou rozehrávku i přehled. Boleslav si jeho služby zajistila už v létě, půl roku před koncem smlouvy na severu Čech. Na novou štaci se těší.

„Očekávám dobré jaro, udělám všechno proto, abych Boleslavi pomohl. Těším se tam. Bude to pro mě nová zkušenost, myslím, že mi to pomůže udělat další krok v mé kariéře,“ byl plný očekávání.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud