Pavel Janega
Premium
10. února 2018 • 05:00

Jak chce hrát Sparta? Systém 4–2–3–1 stojí na Stanciuovi a Kangovi

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Andrea Stramaccioni seřizoval přes zimu rozbitý stroj. Namontoval do něj nové součástky Guélora Kangu a Nicolae Stanciua – a věří, že pošlape. Ale jakým způsobem? S jakou taktikou chce Sparta vyrukovat do jarních bojů? Deník Sport se pokusil zanalyzovat pokyny italského trenéra. Rozbor vychází z přípravných zápasů, zejména generálka se Spartakem Moskva (1:2) ukázala mnoho plusů i minusů. Jaké přesně?



Začněme základním rozestavením. V případě Sparty ho můžeme prezentovat různými způsoby: 4–2–3–1, 4–3–3, 4–1–4–1 i jinak. Vychází však z jasně definovaných bodů: čtyři obránci, dvě křídla, jeden hrotový útočník. Záleží na posouvání celého týmu a kooperaci středních záložníků v určitých pasážích hry.

Zejména Guélor Kanga a Nicolae Stanciu budou nosnými pilíři, na nichž trenér Andrea Stramaccioni postaví celou taktiku. To ale není nic, co bychom s jejich příchody nevěděli. Důležité je poznání, že Stanciu obsadí roli tzv. „desítky“, tedy pozici pod hrotovým útočníkem, a umožněn mu bude pohyb téměř po celém hřišti.

Zatímco Kanga se jako „osmička“ v duelu proti Spartaku Moskva pohyboval poblíž Ria Mavuby a operoval hlouběji než rumunský špílmachr.

Pravděpodobná sestava Sparty pro úvodní jarní kolo s Libercem, pokud budou všichni hráči z této jedenáctky zdravotně fit.Foto iSport.cz, buildlineup.com

Podívejme se na jednotlivé úseky, které generálka přinesla.

PRVNÍ INKASOVANÝ GÓL

Ruský celek se prosadil po pravém křídle, což byl prostor bránícího Martina Frýdka. Mimochodem, s ním italský kouč počítá primárně (a nově) na pozici levého beka, neboť přes Kangu a Stanciua by ve středu zálohy neměl šanci na základní sestavu. Otázka je, zda Frýdek bude upřednostněn před Eldarem Čivičem a Michalem Kadlecem, až oba budou stoprocentně fit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud