Premium
23. února 2018 • 04:40

Brankáři pod lupou: Kolář je český Neuer, kdo jak běhá a přihrává?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dokonale číst hru. Často vybíhat daleko z branky. Pomáhat obráncům s konstruktivní rozehrávkou. To jsou úkoly nového slávistického gólmana Ondřeje Koláře, jehož si v zimě s sebou vzal z Liberce trenér Jindřich Trpišovský. Ne nadarmo se Kolářovi někdy říká český Neuer: v podstatě supluje zaniklou pozici libera a je regulérním jedenáctým hráčem do pole. V prvním jarním kole se pohyboval nejvýš ze všech ligových gólmanů, ale statistiky ukazují, že tentokrát nevynikal třeba v přesnosti přihrávek. Jak jsou na tom ostatní muži v rukavicích? Podívejte se v galerii, kde se nejvíce pohybovali, či s jakou úspěšností a komu nahrávali!



Vysoké postavení, dobré čtení hry, perfektní práce nohama. Nároky, které má slávistický trenér Jindřich Trpišovský na brankáře, Ondřej Kolář splňuje. A společnou práci z Liberce přenesli i do Edenu, první jarní utkání červenobílých v Jihlavě (0:1) to jednoznačně potvrdilo. Moderní gólman funguje jako další obránce, což v nejdokonalejší verzi současnosti ukazuje Manuel Neuer z Bayernu Mnichov.

Dva momenty ze zápasu Slavie v Jihlavě.

37. minuta: Brankář červenobílých Ondřej Kolář vybíhá až k hranici středového kruhu, suverénně získává míč pod kontrolu, i když si musí obhodit Dávise Ikauniekse, a ihned zkouší založit další útok.

Jihlava - Slavia: Výborný Kolář vyběhl z brány až na půlku, zastavil brejk Jihlavy
Video se připravuje ...

63. minuta: Kolář se opět ocitá více než třicet metrů od branky, tentokrát je však u balonu později než Ikaunieks, fauluje ho a dostává žlutou kartu.

Obě situace ilustrují stejnou věc. Herní styl gólmana, který vyžaduje kouč „sešívaných“ Jindřich Trpišovský. Koláře piplal už v Liberci, byl s ním spokojen, a tak si ho vyžádal i do Slavie, která za třiadvacetiletého brankáře poslala Slovanu 25 milionů korun.

Od gólmana se už čeká víc, než že „jen“ chytá. „Mám na brankáře určité požadavky. Klíčová je hra nohama, práce za obranou,“ prohlásil Trpišovský na začátku zimní přípravy. Co konkrétně si pod tím představit?

Strážce brány se pohybuje zhruba patnáct až dvacet metrů za obranou a eliminuje snahu soupeře o nákop a rychlý brejk. Je konstruktivní, šikovný s balonem a je schopný přihrát na kratší i delší vzdálenost.

GALERIE | Projděte si podrobné statistiky pohybu a přihrávek brankářů v posledním ligovém kole:

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud