Radek Špryňar
28. února 2018 • 20:05

Malér s Jihlavou? Plzeň umí na problémy reagovat, říká Střihavka

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvakrát bez vstřelené branky. Dvakrát bez vítězství. Průšvih s Jihlavou k tomu. Bilance Plzně na úsvitu jarní části sezony pozbývá třpytu. Její náskok v čele ligové tabulky je dietnější. Ze čtrnácti bodů se smrskl na dvanáct. „Nic to neznamená. Viktoria umí na problémy adekvátně reagovat. Titul jí nikdo nesebere,“ je přesvědčený bývalý útočník David Střihavka. Zapotřebí je ale deratizovat kabinu od ležérnosti a pohodlnosti. 



V Olomouci 0:0. Doma s Jihlavou 0:1. Samé nepříjemné ztráty počítá Plzeň v prvních dvou týdnech od startu druhé poloviny sezony. I přes nesmírně cenný postup do osmifinále Evropské ligy přes srbský Partizan Bělehrad je na projevu suveréna HET ligy cítit zřejmý nesoulad. Především v prostoru hřiště, kde by měl rivaly přehrávat a z vědomých kombinačních akcí střílet góly.

V této disciplíně se Plzeň trápí. Aby dvakrát v řadě nevstřelila na ligové úrovni branku, se jí stalo naposledy před rokem (Zlín 0:0, Slavia 0:1). Před sedmadvaceti zápasy.

„Určitě je to na pováženou, ale zase bych to neviděl dramaticky. Na začátku jara nepadají góly celkově. Produktivnost týmů ovlivňují terény a extrémní podmínky. Nikdo si nedovede představit, když hrajete na bahně, sněží a vy máte tvořit. Nebo hrajete na promrzlém hřišti,“ nechává promlouvat své hráčské zkušenosti někdejší útočník Plzně a expert deníku Sport David Střihavka a přidává další z postřehů.

„Je začátek důležitější části soutěže, každý se bojí o výsledek. Hlavně týmy zespodu tabulky. Na Plzeň se každý maximálně připraví. Fyzicky i takticky. Viktoria bude hrát pořád útočný fotbal. Kostra týmu je stále stejná, oproti podzimu se nic nezměnilo. On se někdo dvakrát trefí a zase se celý stroj rozjede.“

Byť Plzeň proti Vysočině nepředvedla svůj výkonností strop, je pravdou, že herně vysloveně nepropadla. Na branku vystřelila víckrát, než činí její podzimní průměr. Principy, na kterých pod trenérem Pavlem Vrbou vystavěla svoji hru i obří náskok v tabulce, byly i v pondělí rozpoznatelné.

Zklamaný Pavel Vrba při zápase s Jihlavou
Zklamaný Pavel Vrba při zápase s Jihlavou

Jenže v detailech selhávala. Občas se potýkala s laxností, se šlendriánem při řešení některých herních situací. Chvílemi vítězila pohodlnost. Proto se jen složitě dostávala ke křišťálově gólovým šancím. „Byli jsme laxní. Hlavně v prvních pětadvaceti minutách,“ žralo Pavla Vrbu.

Pak se osazenstvo kabiny ve Štruncových sadech nemohlo divit, že se po utkání výskalo v místnosti pro hosty.

„Je to výstraha, dobrá facka. Každému trenérovi se tohle jednou za sezonu stane a z minulosti vím, že Plzeň na takové nepodařené zápasy umí reagovat. Důležité je, aby se to nedělo pravidelně. Pro Viktorii je dobře, že si uvědomí, že musí být neustále ostražitá. Bude mít na paměti, že náskok se může snížit a že může dojít i k poškození reputace celého klubu,“ říká Střihavka.

Je fakt, že v Plzni vědí, jak se s problémy vypořádat, jak je vyhnat za hranice stadionu. Během podzimní sezony 2015 doslova odevzdali zápas v Brně. O týden později vyřídili i bez vyloučeného Václava Procházky Spartu. Půl roku před tím – v jarní části sezony 2014/15 – po trapném domácím výkonu s Mladou Boleslaví následně vyhráli tři zápasy v kuse (Slovácko 4:0, Sparta 3:0, Jihlava 2:0) a pustili se do oslav mistrovského titulu.

Ten je blízko i tři roky poté.

Plzeň stále drží vysoce komfortní náskok dvanácti bodů před druhou Slavií. V sobotu ji čeká střet s dalším týmem, kterého ze snu budí broušením kosy zubatá – s Ostravou. Tam už musí ukázat, že výbuch s Jihlavou byl naprostou ojedinělostí a shodou okolností.

„Bylo po Partizanu, po velkém úspěchu v podobě postupu do osmifinále Evropské ligy. Možná to trochu oslavíte a pod tímto dojmem jste přesvědčení, že doma Jihlavu sfouknete 3:0. Navíc je zima, stadion skoro bez lidí. Tohle se děje všude na světě. Plzeň není výjimkou, ale nesmí se to stát pravidlem,“ varuje na závěr Střihavka.

Komentář Sportu

Statistiky ukazují, že Plzeň měla proti Jihlavě větší převahu než obvykle na podzim. Vychází to z brzké inkasované branky. Vedoucí tým ligy pak se pak logicky soustředil ještě víc na ofenzivu, zatímco Vysočina především na defenzivu. Efektivita Viktorie v útočné fázi ale nebyla dobrá, měla problém vytvořit si vyloženou šanci. Zarážející je i poměrně vysoký počet faulů Plzně v domácím prostředí. 

Plzeń proti Jihlavě vs. podzimní průměr na zápas Plzeń proti Jihlavě vs. podzimní průměr na zápasFoto Sport

Přihrávky/přesné Přihrávky/přesnéFoto Sport

Přihrávky/úspěšné Přihrávky/úspěšnéFoto Sport

Další ukazatele Další ukazateleFoto Sport

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud