Michal Koštuřík
Premium
7. března 2018 • 19:00

Ikaunieks je hit. Jak roste v Jihlavě hráč, na kterého číhají velké kluby?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jestliže musí být kanonýr chrt, tak on je závodní. Když má šanci, jde po ní jako po uzeném. Před rokem a půl stál Dávis Ikaunieks (24) zhruba dva miliony korun, v létě za něj bude Jihlava žádat milion eur. Možná i víc. Každý gól jeho hodnotu navyšuje. Naposledy dal Teplicím (3:1) dva a na třetí přihrál. Navíc se přes zimu výrazně posunul v týmové hře. Trenér týmu z Vysočiny Martin Svědík vysvětluje, jak s tahounem překvapivé jarní komety ligy pracuje na jeho přednostech i nadostatcích.



Neustále číhá na ofsajdové lajně, stopery drží na špičkách. Umí načasovat náběh, a když má šanci, nezavírá oči. Jednou mine, podruhé už ne. Lotyšský snajpr Dávis Ikaunieks táhne Vysočinu k záchraně a chystá si půdu pro letní přestup. Do Slavie? Může být. Ve střehu jsou i na Spartě a oťukávají ho ruské kluby. „Se dvěma jsme v kontaktu,“ přibližuje hráčův agent Pavel Zíka.

Je s ním složitá domluva. „Česky néé,“ usměje se plaše při žádosti o rozhovor. Anglicky zvládá jednoduché fráze, které mu v prvním zahraničním angažmá pomáhají „fungovat“. Přesto ho spoluhráči vzali do party, byť to nebývalo na hřišti vždy idylické. Když se nedařilo, Ikaunieks to bral v zakončení až moc na sebe. Občas nepřihrál, když měl, a schytal to. Chtěl to zlomit sám, věřil svému střeleckému instinktu. Někteří to těžko kousali.

Když jihlavský kouč Martin Svědík vypráví o Ikaunieksovi, srovnává ho se slovenským záložníkem Jozefem Urblíkem. Oba mají nadstandardní talent, se kterým se musí naučit pracovat, aby ještě víc vynikl a přitom nešel proti vlastnímu týmu. To je těžká práce. Někdy je potřeba, aby šlo ego stranou a hráč provedl na hřišti o kličku či střelu míň. „Dávis je rychlý, výborný náběhový útočník. Má dobrý výběr místa na kolmou přihrávku za obranu a velmi dobrou koncovku,“ popisuje Svědík, jenž se snaží posunout svůj klenot ještě dál. Pořád vidí rozlehlý prostor pro zlepšení.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud