Jan Vacek
Premium
12. dubna 2018 • 05:00

Plavšičova trnitá cesta. Kvůli výšce ho zrazovali od fotbalu, teď oživuje Spartu

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Když ho vidíte na hřišti v ligovém utkání, můžete nabýt dojmu, že se tam zatoulal odněkud ze staršího dorostu. Jakmile však začne kouzlit s míčem a rozkmitá nohy, pochyby rázem mizí. Srdjan Plavšič. Srbský křídelník Sparty. Chlapík, který do zatuchlé hry Letenských na jaře vnáší svěží vítr. Jeho cesta do profesionálního fotbalu však byla trnitá, mnozí nevěřili, že se drobný hráč v tvrdém světě profesionálního sportu uplatní. Jak vypadal jeho přestup do Sparty? Kdy a proč ho zrazovali od cesty stát se fotbalistou? Přečtěte si nevšední Plavšičův příběh.  



Ahoj, maličký! Takovým pozdravem častují spoluhráči Srdjana Plavšiče, jakmile vstoupí do kabiny. Není se čemu divit. Dvaadvacetiletý mladík měří pouze 166 centimetrů. Patří mezi nejmenší hráče HET ligy. Možná je úplně nejmenší.

Rozhodně to ale neplatí o jeho výkonech. Na jaře se poprvé ve sparťanském dresu usadil v základní sestavě, naposledy rozložil Duklu gólem a asistencí. „Ve všech zápasech, které odehrál, tak byl jedním z našich nejlepších hráčů,“ vysekl mu poklonu trenér Pavel Hapal.

Ale popořadě. V létě totiž nechybělo moc a Plavšič by se z Crvene Zvezdy na Letnou vůbec nepřesunul. Sparta si totiž v srbském klubu vyhlédla jiného ofenzivního hráče Mihailo Rističe. O něj však měl zájem i ruský Krasnodar. Vedení Pražanů se chystalo na přetahovanou, po konzultaci s bývalým útočníkem a nyní agentem Igorem Gluščevičem od ní však upustilo. „Gluščevič Spartu ubezpečil, že Ristič jede po jiné koleji. Crvena Zvezda potřebovala nutně peníze, Krasnodar její podmínky splnil,“ konstatuje zdroj blízký šéfům Sparty.

V největším českém klubu okamžitě začali řešit alternativní variantu. Plavšiče na seznamu měli, ale až na třetím místě. Tehdejší sportovní ředitel Tomáš Požár jeho výkony detailně mapoval celý rok, přesto pro Spartu nebyl prioritou. To se změnilo po zásahu kouče Andrey Stramaccioniho. Ten se sešel s bývalým skvělým záložníkem Dejanem Stankovičem, jenž ihned doporučil Plavšiče koupit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud