24. dubna 2018 • 19:00

Téměř miliarda za práva? Liga jedná s Pragosportem, Tvrdíkův návrh neuspěl

Autor: lt, šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kdo získá televizní práva na vysílání domácí fotbalové ligy na sezony 2020/21 až 2023/24? Po zasedání Ligového grémia Ligové fotbalové asociace (LFA) se zdá, že favoritem zůstává společnost Pragosport, která je drží už nyní. Kluby si totiž odsouhlasily dál jednat právě s touto společností, která jako jediná podala před úterním zasedáním oficiální nabídku. Jediným uchazečem o práva však nakonec nebyla. Slávistický boss Jaroslav Tvrdík totiž přímo na zasedání prezentoval návrh TV Barrandov. Kluby však většinově nepřesvědčil o tom, že by jeho nabídka byla lepší.



Co vlastně Pragosport, v jehož čele stojí bývalý místopředseda fotbalové asociace Jaroslav Vacek, lize nabídl? Podle informací Sportu by mohl do pokladen klubů za televizní práva poslat během následujících šesti let bezmála miliardu korun.

V jakém rozkladu? V současné době Pragosport lize platí za práva údajně kolem 120 milionů korun na sezonu. A tento kontrakt platí ještě pro dva nadcházející ročníky. Ligový šéf Dušan Svoboda nicméně již před časem s Pragosportem rozjednal jinou možnost.

Prodloužit smlouvu o další čtyři roky za výhodnějších podmínek pro fotbal (cca 150 milionů Kč za sezonu), ale současně upravit parametry i té probíhající. Jak? Navýšit cenu práv už od příští sezony, v níž se změní ligový model a zvýší se počet zápasů.

Pragosport by tak zhruba o 20 milionů za sezonu zvedl už své plnění do konce právě probíhající smlouvy. To tedy znamená 280 milionů za nadcházející dvě sezony. K tomu přičtěte 600 milionů korun za sezony 2020/21 – 2023/24. A navíc by klubům přidal již nyní podpisový bonus ve výši zhruba 80 milionů korun. Už toto se rovná částce zhruba 960 milionů korun během následujících šesti let. Tedy skoro miliarda.

Šlágr 26. kola HET ligy Baník - Sparta sledujte ŽIVĚ na iSport.cz! >>

Utkání mezí Baníkem a Spartou živě na iSport.cz Utkání mezí Baníkem a Spartou živě na iSport.czFoto Koláž iSport.cz

K tomu všemu by se Pragosport navíc zavázal stejně jako dosud pokrýt náklady na výrobu netelevizních zápasů (především pro účely internetových streamů pro sázkové kanceláře). A těch je například v probíhajícím ročníku víc než polovina. Tato nabídka však platí jen za podmínky, že smlouva bude s Pragosportem uzavřena už nyní až do sezony 2023/24.

Unikátní VIDEO ze zasněženého derby Sparta - Slavia: podívejte se na záběry přímo od hřiště
Video se připravuje ...

Jaroslav Tvrdík pak zkraje března prohlásil, že návrh od Pragosportu je totální ostuda a přislíbil vyšší nabídku od TV Barrandov. V dalších týdnech nicméně i po výzvě ze strany LFA žádný konkrétní návrh „na papíře“ nepřišel. Zazněl až přímo na Ligovém grémiu a přednesl ho právě Tvrdík.

Barrandov by podle něj lize mohl zaplatit 180 milionů korun krát čtyři sezony (2020-24). To znamená 720 milionů korun. Ve výsledném porovnání tak trochu v rozporu se svým minulým prohlášením lize nenabízí oproti Pragosportu nic navíc. Nabízí zhruba to samé, akorát jinak strukturované.

Jak je to možné? Částka za sezonu deklarovaná Tvrdíkem je sice na první pohled o 30 milionů vyšší, za čtyři pak o 120 milionů korun. Proti tomu však dejte 80milionový podpisový bonus od Pragosportu a o cca 40 milionů vylepšený kontrakt na zbývající dvě sezony (2018/19, 2019/20) dobíhající smlouvy.

Kluby se nejspíš i proto většinově rozhodly, že vedení LFA dají mandát pokračovat v jednání s Pragosportem. To by mělo být na pořadu ještě tento týden. „Ligové grémium Ligové fotbalové asociace schválilo záměr jednat se společností Pragosport o uzavření smlouvy na poskytnutí mediálních/audiovizuálních práv ke všem utkáním I. a II. ligy na sezony 2020/21 – 2023/24. V praxi to znamená, že se společností Pragosport se bude jednat o detailních podmínkách kontraktu. Vyjednané podmínky budou předloženy k finálnímu rozhodnutí na nejbližším Ligové grémiu,“ stojí v prohlášení LFA.

Proč kluby nedeklarovaly touhu dál vyjednávat i s Barrandovem? Vysvětlení mohou být různá – například důvěra v tradičního a dobře známého partnera, nejistá budoucnost Barrandova spojená s nejasnostmi kolem hospodaření CEFC a jejího dalšího angažování v Soukupově televizi, pochybnosti o kvalitě přenosů na stanici, která se sportovním vysíláním nemá žádné zkušenosti.

Tvrdíka pak rozhodnutí Ligového grémia nejspíš zklamalo. „Nepodařilo se nám bohužel prosadit návrh na transparentní výběrové řízení, které by odpovědělo na otázku, jakou cenu práva opravdu mají,“ pravil pro Seznam. Výhrou podle něj nicméně je, že Pragosport zatím nedostal garantovanou exkluzivitu a kluby nechaly pootevřenou možnost domluvit se i s jiným subjektem.

„Budeme se situací ještě zabývat a nevylučuji, že podáme novou nabídku, která by byla výhodnější než ta od Pragosportu,“ dodal Tvrdík s tím, že mluví za TV Barrandov s akcionáři Jaromírem Soukupem a CEFC China.

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud