Jan Vacek
Premium
28. dubna 2018 • 05:00

Hapal stabilizuje a Sparta se zvedá. Jsme na dobré cestě, těší Rosického

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spartu přebíral po 19. kole, když se krčila na páté příčce. Topila se ve srabu a zoufale potřebovala najít cestu z temnoty. Stoprocentně se to zatím nedaří, přesto lze říct, že trenér Pavel Hapal největší český klub staví na nohy. Pozvolna, za viditelných bolestí. Výrazně mu v procesu resuscitace pomáhá skutečnost, že stabilizoval základní jedenáctku a napomohl tím zlepšení formy strategicky důležitých hráčů. Kteří hráči jsou momentálně pro kouče Letenských nepostradatelní? A co na aktuální formu Sparty říká člen sportovního vedení Tomáš Rosický?



Věděl, že nemá čas. Že musí Spartě pomoci okamžitě. Pavel Hapal proto přicházel do klubu s jasnou myšlenkou. Zamezit nekonečné rotaci hráčů a ustálit sestavu. „Nechceme dělat žádné harakiri, že bychom pokaždé protočili šest nebo sedm hráčů,“ řekl v polovině dubna v rozhovoru pro deník Sport.

Na podzim to při tom bylo běžné. Bývalý kouč Letenských Andrea Stramaccioni míchal sestavou neustále. Trefit její podobu pro daný zápas, to byla takřka ruleta. Šance, že by se do ní člověk trefil, se limitně blížila nule. Bylo jen pár postů, jejichž personální obsazení se neměnilo.

Během své vlády nad prvním týmem Sparty italský trenér protočil dohromady 34 hráčů. Nutno podotknout, že v úvodu ročníku Pražané figurovali ve třech soutěžích a měli mimořádně nabitý program. Přesto se jedná o extrémně vysoké číslo. Pro porovnání, Hapal během šesti utkání využil 16 různých hráčů. A to v některých případech dělal vynucené změny zaviněné zraněním či karetním trestem. Naposledy proti Jablonci, kdy místo vykartovaného Davida Hovorky nasadil Semiha Kayu. „Sparta je teď stabilizovanější,“ souhlasí expert Martin Hyský.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud