Michal Koštuřík
4. května 2018 • 14:00

Tristní série Zlína: na jaře doma tři roky nevyhrál. Jak se daří dalším?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Těžko se tomu věří. Ale čísla nelžou. Tak čtěte: Zlín po návratu do nejvyšší soutěže v ročníku 2015/2016 nevyhrál na jaře na vlastním stadionu jediný zápas! Už to platí třetí sezonu… I s touto šílenou bilancí se vždy zachránil, na cílovou metu to má po remíze s Bohemians 1:1 rozjeto i letos. „Tohle jsem nikdy nezažil, je to záhada,“ nechápe Zdeněk Grygera, viceprezident klubu.



Osmnáct zápasů v řadě bez domácí výhry. Osm remíz, deset porážek. Tři prvoligové body se v jarních odvetách ve Zlíně už léta neslavily. Černou sérii rozjel trenér Bohumil Páník, jehož soubor po vydařeném podzimu vždy zvadl. Nyní jde ve stejné stopě Vlastimil Petržela, který převzal mužstvo na konci února a prý ho našel ve zbídačené kondici. „Pro mě je to nepochopitelné. Vždycky jsem doma vyhrával,“ pronesl zkušený kouč k tématu.

Nedělní remíza s Bohemians byla teprve druhým domácím ziskem na jaře, které Fastav rozjel remízou s Duklou. Mezi tyhle zápasy vklínil tři porážky na Letné - s Plzní, Ostravou a Jabloncem.  Navíc bez vstřeleného gólu. Tristní bilance, přesto je podzimní účastník Evropské ligy se 29 body blízko záchraně. „Samozřejmě věřím, že se udržíme. Nebýt té akce z poslední minuty, vyhráli jsme nad Bohemkou a mohli mít klid na řešení jiných věcí,“ poznamenal Grygera, bývalý reprezentant a dnes druhý muž klubu.

CELÝ SESTŘIH: Zlín - Bohemians 1:1. Hašek srovnal v poslední minutě
Video se připravuje ...

Ani jemu nejdou do hlavy jarní propady na domácí půdě. Na Zlín přitom nechodí hrstka fanoušků jako třeba na Julisku, kde je doma Dukla. V průměru vyhlíží vítězství 4 231 lidí, fotbal ve městě získal vážnost. Většinou však diváci odchází ze stadionu zklamaní. Jako v neděli, kdy tým nezvládl koncovku duelu s „klokany“. V 93. minutě udělal triviální chybu v obraně a místo tří bodů bral jediný. „V ten moment si řeknete, že to už není normální,“ popsal Grygera své pocity z promarněné šance. „Navíc platí, že chcete vyhrávat hlavně doma. A nám se to nedaří.“

Úplně stejným způsobem přišli Jiráček a spol. nedávno o výhru v Jihlavě. Taky inkasovali vyrovnávací trefu z posledního útoku a hned po něm odpískal rozhodčí konec. Opakování takového zážitku vám fakt nepřijde vtipné. „Člověk si říká, že jsme na to připravení. A stane se to zase,“ podivoval se Grygera.

Zlín na jaře doma

Dukla 1:1
Plzeň 0:1
Jablonec 0:4
 Ostrava 0:2
 Bohemians 1:1
 Olomouc 12. května
 Liberec 26. května

Naposledy byl problém v tom, že obránci Jonathan Bijimine s Ondřejem Bačem skákali na nákop a nechali odkrytý prostor za sebou. Do něj vnikl Martin Hašek mladší a zavěsil. „Kluci, kteří za devadesát minut vyhráli všechny hlavy, najednou šli jako by do prázdna. Hráli dobře a pak přijde tohle. Samozřejmě to nebylo jen o nich. Nemáme prostě nikoho jako je Milan Baroš , který zkušeně zdržuje při střídání a podobně,“ připomněl kousky ostravského útočníka (nejen) ve víkendovém duelu se Spartou.   

Zlínští si v tomto směru počínají naivněji. Trenér Petržela měl na konci připravené třetí střídání, záložník Tomáš Janíček se však do hry nedostal. „Tři minuty stál u půlky a nedokázali jsme zakopnout balon, abychom mohli střídat,“ povzdechl si kouč, který tentokrát s výměnou hráčů vyčkával. Poprvé sáhl do sestavy až v 77. minutě. „Máme obrovskou marodku, není koho tam poslat. Ani Džafič nebyl úplně v pořádku. Navíc tento tým udělal nejvíc bodů,“ vysvětlil Petržela, který by měl vést tým i v příští sezoně. „Budeme to řešit později, ale dovedu si to sám za sebe představit,“ potvrdil manažer Grygera.

Před páteční bitvou na Spartě zůstávají mimo hru útočník Pavel Vyhnal a obránce Miloš Kopečný. „Vyhnalovi jsem domluvil vyšetření u docenta Pavla Koláře. Pata ho pořád bolí,“ informoval Grygera. V plném tréninku už je naopak Róbert Matejov. 

Už kvůli fanouškům by se však měl klub koncentrovat hlavně na poslední dvě domácí utkání s Olomoucí a Libercem.

Bilance domácích zápasů na jaře v posledních třech sezonách

TÝM VÝHRY REMÍZY PROHRY BODY
Zlín 0 8 10 8
Karviná* 5 3 14 
Ostrava* 5 1 16 
Olomouc* 20 
Dukla 9 28 
Mladá Boleslav 7 7 28 
Jihlava 30 
Teplice 30 
Bohemians 32 
Slovácko 33 
Brno 10  34 
Plzeň 12 40 
Liberec 12  42 
Jablonec 13  45 
Slavia 13  45 
Sparta  15  48 

* Týmy, které jednu sezonu z posledních tří strávily ve druhé lize

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud