18. května 2018 • 11:26

Ligové kolo bez videa? Neumožnila to delegace rozhodčích, říká LFA

Autor: šq, lt
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden přenosový vůz, který je schopný zajistit videorozhodčího, na osm souběžně hraných zápasů předposledního kola HET ligy. Kam si tedy VAR sedne? Nakonec nikam. „Ve 29. kole HET ligy nebude na utkání FC Viktoria Plzeň – FK Teplice, které vysílá přímým přenosem O2 TV Sport, nasazen videorozhodčí, jelikož to neumožňuje delegace rozhodčích,“ oznámila LFA na svém twitterovém účtu.



Videorozhodčí ve vypjatém programu předposledního kola fotbalové ligy nakonec nebude. Proč? Hlavním důvodem je podle Ligové fotbalové asociace fakt, že to neumožňuje delegace sudích na jednotlivé zápasy, kterou udělala komise rozhodčích.

Jak je to možné? Rozhodlo o tom v souběhu hned několik věcí. O2 TV Sport, která má jako jediná k dispozici přenosový vůz umožňující zapojit do hry i videorozhodčího, si nakonec vcelku logicky vybrala k vysílání zápas Plzeň - Teplice, ve kterém půjde o titul. Definitivně však svoji volbu oznámila až v úterý ráno, protože ještě v pondělí se dohrával zápas Dukly se Slavií, v němž sešívaní museli uspět, aby Plzeň rovnou neslavila titul. Až když Slavia vyhrála 2:0, bylo jasné, že zdramatizovala ligovou koncovku a v sobotu v Plzni půjde o titul.

Jenomže v tu chvíli už byla podle všeho hotová nominace sudích na zápasy 29. kola. Až když pak byla ve středu oficiálně oznámena, vyšlo najevo, že do Plzně pojede pískat Pavel Julínek. A nastal problém i divoké debaty v zákulisí.

Nejenže Julínek v tomto ročníku vážně chyboval ve prospěch Plzně a naopak v neprospěch Slavie, což okamžitě vzbudilo pochybnosti a zvedlo emoce. Ale především není proškolený pro zápasy s využitím videoasistenta. Takových sudích je v lize v tuto chvíli sedm. Radek Příhoda, Petr Franěk, Pavel Královec, Zbyněk Proske, Petr Ardeleanu, Ondřej Berka a Karel Hrubeš. Ti všichni absolvovali potřebné školení a praxi, kterou vyžaduje Mezinárodní pravidlová komise (IFAB).

Nikdo z nich však na zápas, kde se může rozhodnout o titulu, nominován nebyl. Volba padla dost nepochopitelně právě na Julínka. "Ve 29. kole HET ligy nebude na utkání FC Viktoria Plzeň – FK Teplice, které vysílá přímým přenosem O2 TV Sport, nasazen videorozhodčí, jelikož to neumožňuje delegace rozhodčích," reagovala proto na situaci LFA ve svém prohlášení.

Vzápětí však přišla slovy svého místopředsedy Petra Mlsny se svou verzí i Komise rozhodčích FAČR. "LFA nesdělila v termínu nejméně 10 dnů předem, jak to vyžaduje IFAB, na jakém utkání by mělo být použito video. Argument LFA, že video nemůže být využito kvůli delegaci, je zkreslený. Komise rozhodčích FAČR obsazení rozhodčích schválila na pondělním zasedání a v tento okamžik nebyla od LFA známa informace, na kterém utkání či zda vůbec by mělo být využito video v tomto ligovém kole," prohlásil Mlsna.

A jsme na konci začarovaného kruhu. LFA komisi rozhodčích zápas s využitím VAR nemohla oznámit 10 dnů předem. Čekala totiž na definitivní potvrzení od O2 TV, který zápas si pro 29. kolo vybere. O2 nicméně předem deklarovala, že ideálně to bude utkání o titul. A když už by o něm bylo rozhodnuto, tak vybere nějaký "pohárový". Nicméně definitivní volba mohla padnout až po pondělní podvečerní dohrávce.

Rozpaky nad celým případem nicméně dál trvají. Proč? Hned z několika důvodů. Zaprvé se podle informací iSportu v minulosti už několikrát stalo, že se výběr zápasu s videorozhodčím řešil až v týdnu před hracím kolem. Proč to tedy nešlo ve spolupráci s komisí rozhodčích stejně vykomunikovat i tentokrát?

A za druhé a především - proč komise rozhodčích předem nevybrala na exponované zápasy sudí proškolené na spolupráci s VAR a nevyhla se elegantně těmto možným dohadům? Předem totiž bylo víc než pravděpodobné, že O2 TV se bude rozhodovat maximálně mezi zápasy Plzně, Slavie a Sparty.

Nominace Pavla Julínka je prostě víc než nešťastná. A nakonec nejen proto, že tímto tahem bylo video v tomto kole poslané do autu...

Vstoupit do diskuse
0


Články odjinud


Články odjinud