18. června 2018 • 16:58

O2 koupila práva na celou ligu, jeden zápas ale zůstane volně přístupný

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Společnost O2 TV koupila od Pragosportu vysílací práva na první fotbalovou ligu na příští čtyři sezony. Nyní je tedy vlastníkem televizních i online práv pro Česko i Slovensko. Z každého kola nyní plánuje odvysílat čtyři zápasy v televizním režimu a zbytek ve streamingové kvalitě. Ze smlouvy však rovněž vyplývá, že jeden zápas z kola O2 musí poskytnout i pro volně šiřitelný televizní kanál. Zda to bude ČT Sport zatím O2 neoznámila, ale zdá se to být nejpravděpodobnější varianta.



Vysílání domácí fotbalové ligy projde od příští sezony důležitou změnou. Placená služba O2 TV, která má v programu fotbalovou ligu od sezony 2015/16, se totiž stane vysílatelem všech zápasů. Dosud přitom měla licenci maximálně na dva zápasy z kola. S tím že měla právo první volby. Další dva přenosy však vysílala Česká televize jako veřejnoprávní kanál. Kompletní práva na fotbalovou ligu ale zatím žádná televize nevlastnila.

Nyní k této změně dochází. "Po dlouhých jednáních jsme dospěli k významné a historicky unikátní dohodě. Nejlepší zápasy české ligy budou vždy na O2 TV," uvedla šéfka obsahu O2 TV Anna Lenerová.

O2 plánuje do svého vysílání zařadit všechny zápasy. Nyní vyjednává s Českou televizí o možnosti přenechat jeden zápas do jejího vysílání. "Z kontraktu vyplývá povinnost nejméně jeden zápas pustit do volně šiřitelného prostoru," dodala Lenerová.

Zápasy budou mít pevný začátek

Česká televize nyní řeší, v jaké podobě se fotbalové lize bude věnovat. "Nastalá situace je pro nás nová, další kroky tak budou primárně předmětem interní diskuze, případně celkové revize vysílání klubového fotbalu v České televizi," uvedla v prohlášení tisková mluvčí ČT Karolina Blinková.

Fotbalová liga se bude oproti minulé sezoně hrát ve čtyřech hracích dnech a zápasy budou mít pevně stanovený začátek. V pátek se bude hrát od 18:30, v sobotu od 15:00, 17:00 a 19:00, v neděli od 15:00 a 18:00 a v pondělí od 18:00. V zimním období dojde k posunu a v pátek se bude hrát od 17:30 a v sobotu a v neděli od 15:00 a 17:00.

O2 TV pak rozšíří i svůj tým. Po zdravotní dovolené se k Fortuna lize vrací zkušený komentátor Tomáš Radotínský a reportéra Davida Sobiška doplní reportérka Monika Čuhelová, která má pětiletou zkušenost v České televizi.

S podpisem kontraktu je úzce spojený i projekt videorozhodčí, který dosud běžel v jednom utkání z kola. "Nyní plánujeme, že by mohlo být video přítomno na třech a postupně možná i na čtyřech zápasech z kola," prozradil šéf Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

Na čem při rozšiřování počtu zápasů s videem záleží? "Jedna věc je technická. Video může být jen tam, kde je zápas snímán v televizní kvalitě. Druhá věc je personální a tady máme zatím nejužší hrdlo. Za pochodu se ale snažíme rozšířit počet sudích, kteří budou mít oprávnění se do zápasů s videem postavit a zvládnout je."

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud