8. července 2018 • 10:35

Stramaccioniho muž, který zůstal ve Spartě: Andrea byl rád a souhlasil

Autor: dvo
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Bylo to velké překvapení. Když na začátku března Sparta odvolala italského trenéra Andreu Stramaccioni z funkce hlavního trenéra, skončil s ním i jeho zahraniční realizační tým. Až na jednu výjimku – Maria Galinoviče, trenéra brankářů. Někdejší gólman Panathinaikosu působí dál na Letné. „Klub byl s mojí prací nejspíš spokojený, tak mi nabídl, abych setrval,“ prozradil s odstupem času 41letý Chorvat pro klubový web.



Když končí hlavní kouč, je běžné, že si bere svůj realizační tým s sebou na další štaci. Nestává se často, aby klub rozvázal spolupráci pouze s ním a některé blízké spolupracovníky si nechal. Případ Maria Galinoviče, bývalého chorvatského reprezentanta a do března ještě kolegy Andrey Stramaccioniho ve Spartě, je však výjimkou, která potvrzuje pravidlo.

„Hodně lidí se mě na to ptá,“ netají Galinovič v rozhovoru pro klubový web, že se jedná o nevšední událost.

„V den, kdy se klub rozloučil s Andreou, mi volal asistent trenéra s tím, že se semnou chce setkat Pavel Hapal. S Danielem Zítkou jsme vytvořili dobrý tým, kolegové se mnou byli spokojeni a to samé nejspíš platilo i o vedení klubu. Nabídli mi, abych tu zůstal,“ popisuje, jak se zrodilo jeho setrvání v Praze.

Zatímco technický vedoucí Leonidas Vokolos, asistenti Omar Danesi, Robert Muzzi, kondiční specialisté Federic Pannoncini, Stefan Campari a analytik Vincenzo Sasso, balili kufry, Galinovič řešil se Stramaccionim, zda bude i nadále pokračovat ve Spartě.

Mario Galinovič, trenér brankářů, na prvním tréninku se Spartou
Mario Galinovič, trenér brankářů, na prvním tréninku se Spartou

„Když mi to řekli, okamžitě jsem volal Andreovi, protože to on mě na Spartu přivedl. Byl šťastný, že mě klub chce i dál a souhlasil s tím, že budu pokračovat ve Spartě. Pak jsem se ještě poradil s rodinou a přáteli a rozhodl se zůstat,“ řekl muž, který má v klubu na starost brankáře.

A společně s Danielem Zítkou si nevedou špatně. Za jejich úřadování už dva brankáři zamířili do zahraničí. Tomáše Koubka si vyhlédlo francouzské Stade Rennes a Martina Dúbravku letos v zimě anglický Newcastle.

„Mrzí mě, že jsme spolu pracovali krátce, ale jsem rád, že se klukům dál daří a drží si kvalitní výkonnost i v zahraničí. Třeba Martina Dúbravku jsme chtěli s Andreou už do Panathinaikosu, ale tehdy jsme byli v obtížné finanční situaci. Měli jsme ho však vyskautovaného a když se před sezonou naskytla šance jej získat, okamžitě jsem souhlasil,“ prozradil Galinovič.

Nyní se Zítkou piplá dosavadní jedničku Florina Nitu a letní posilu ze Slovácka Milana Heču. „Ale zatím se nedá říct, že Milan by byl dvojka, spíš bojuje s Florinem o post jedničky,“ poznamenal chorvatský kouč.

Kdo je Mario Galinovič?
Galinovič je bývalý reprezentant Chorvatska. V národním dresu odchytal dvě utkání. Výraznou stopu zanechal v řeckém Panathinaikosu, za který si zahrál i proti Spartě. V sezoně 2009/10 proti ní chytal předkolo Ligy mistrů na Letné. Ve Spartě spolupracuje s bývalým českým reprezentantem Danem Zítkou.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud