17. července 2018 • 16:35

Šural: Proč jsem nepřemluvil Coufala, aby šel do Sparty? Zeptejte se jeho

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kapitánem fotbalistů Sparty po Davidu Lafatovi, který ukončil kariéru, se oficiálně stal Josef Šural. Ten už s páskou nastupoval v minulé sezoně, když Lafata nebyl na hřišti. Šuralovým zástupcem pak bude největší hvězda letenského týmu rumunský reprezentant Nicolae Stanciu.



"Je to pro mě čest. Sice už jsem s páskou občas nastoupil, ale oficiálně jsem kapitánem ještě nebyl. Tu pásku nosily legendy a velká jména a chtěl bych se jim alespoň trochu přiblížit, i když vím, že to bude těžké," řekl Šural na dnešní tiskové konferenci.

Jako kapitán by se nerad podepsal pod nepovedenou sezonu jako v minulém ročníku, kdy Sparta skončila pátá a vyrovnala tak své nejhorší umístění. "Máme co napravovat. Minulá sezona se nám nepovedla od začátku do konce. Kádr je ale silný, kvalitně jsme doplnili. Měli bychom se ucházet o nejvyšší pozice, ale až ostré zápasy ukážou. Věřím, že hned na začátku dokážeme, že to nejsou planá slova," prohlásil Šural.

Mrzí ho, že do Sparty nakonec nepřišel obránce Vladimír Coufal, který skončil v kádru Slavie, největšího rivala Letenských.

„Byl jsem u toho, když to řešil. Víceméně jsem od něj všechno věděl, ale jinak jsem to s ním neřešil. On se rozhodl sám. Vím nějaké podrobnosti, ale na ty se zeptejte jeho. Je to kvalitní obránce, pro tým by se roztrhal, ale bohužel to nevyšlo. Proč, to není otázka na mě, ale na něj,“ uvedl Šural na dotaz, proč jako správný kapitán nepřemluvil Coufala k přestupu na Letnou.

Neznervózňuje ho ani nepovedená příprava, ve které Sparta vyhrála jen dva ze sedmi zápasů a trápila se i v útoku. "Výsledkově příprava dobrá nebyla, ale byla náročná, hodně jsme potrénovali, dělali taktiku, vše odtrénovali, jak jsme chtěli. Jen jsme nepřidali výsledky. Věřím však, že hned v sobotu to proti Opavě zlomíme," dodal nový kapitán.

Martin Frýdek, Srdjan Plavšič a Benjamin Tetteh v nových bílých dresech Sparty pro venkovní zápasy
Martin Frýdek, Srdjan Plavšič a Benjamin Tetteh v nových bílých dresech Sparty pro venkovní zápasy

Pomoci by k tomu měla i hvězda týmu Stanciu. Rumunský záložník už má za sebou půlroční sžívání s týmem, zapracoval i na fyzické kondici a navíc dostal do týmu jako nového spoluhráče svého kamaráda Alexandrua Chipciua. Má tak všechny podmínky pro to, aby naplno ukázal svou kvalitu a byl ještě větším tahounem než na jaře.

"Moje fyzická kondice je lepší, jsem lépe připravený než v zimě, protože jsem absolvoval celou přípravu. Jsem v dobré formě a těším se na start sezony," řekl Stanciu, který má v týmu už tři rumunské krajany: k Bogdanu Vatajeluovi a Florinu Nitovi přibyl i Chipciu.

"Je dobré tu mít rumunské spoluhráče. Alex je můj velmi dobrý kamarád, hrávali jsme spolu pět let a jsem rád, že je tu. Už na jaře jsem se tu cítil jako doma, parta je tu velmi dobrá, neměl jsem problém s aklimatizací, tak jen doufám, že v nové sezoně to pro nás bude lepší než v minulém ročníku," dodal.

Nový model ligy? Lepší, že se nedělí body, říká Stanciu

Na jaře byl často využívaný spíše jako pravý záložník, což sám necítí jako svou ideální pozici, jelikož raději hraje ze středu. Ovšem rozhodnutí trenéra Pavla Hapala akceptuje a je připravený na této pozici i dále nastupovat.

"S pozicí ve středu hřiště jsem lépe sžitý, ale chápu situaci, a pokud mě trenér potřebuje na straně, tak udělám, co bude v mých schopnostech, abych tam týmu pomohl. Není důležité, jak se cítí jednotlivý hráč, ale důležité je, abychom byli všichni prospěšní pro tým," prohlásil Stanciu.

Ten na rozdíl od většiny spoluhráčů už v Belgii zažil nadstavbový systém, který v novém ročníku zavedla i česká liga. Po 30. kole se tabulka rozdělí na tři části a nejlepší šestice se v pěti dalších kolech popere o titul.

"Změna je to dobrá, protože je více zápasů. V Belgii se navíc body po základní části dělily na polovinu a každý pak mohl vyhrát titul. Tady je lepší, že body zůstanou," upozornil Stanciu.

Změnu vítá i Šural. "Je to zajímavé hlavně pro fanoušky. Dělá se to pro to, aby bylo do posledního zápasu o co bojovat. A já doufám, že my v tom budeme hrát roli a také budeme do posledního zápasu bojovat o titul. Já se na to těším, je to změna a doufám, že bude pozitivní," dodal.

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud