Jakub Konečný
26. července 2018 • 20:10

Starej Milan je stále Jura! Petržela potvrdil, že se s ním musí počítat

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Začal zvolna, jako diesel, který se potřebuje dostat do provozní teploty. Jenže pak zapnul turbo a byl k neudržení. Plzeňský záložník Milan Petržela si ze závěru pátečního utkání na Dukle udělal vlastní one man show a měl zásadní podíl na tom, že obhájce titulu zvládl vstup do nové sezony Fortuna ligy za tři body (3:1). „Je starej, už má před sebou poslední zápasy, tak se snaží, aby vám dokázal, že ještě není takový, abychom ho odstřelili,“ kvitoval výkon pětatřicetiletého veterána kouč Pavel Vrba.



 

„Milane, tebe kdyby někdo celý život drbal, možná bys ve fotbale i něco dokázal.“

Jsme zpátky v čase, na soustředění v rakouském Westendorfu, kde se Viktoria Plzeň chystá na novou sezonu. Probíhá dopolední trénink a kouč Pavel Vrba si právě rýpl do Milana Petržely, který před svým nadřízeným správně provedl rutinní cvičení.

„Bundesliga, trenére, bundesliga,“ odtuší Petržela směrem k Vrbovi, aniž by se zastavil v pohybu k dalšímu stanovišti. Naráží tak na své angažmá v německém Augsburgu, za který nasbíral dvanáct ligových startů. Sice nic moc, ale bundesliga to byla, to mu už nikdo neodpáře. „A kolik máš dorosteneckých titulů?“ nenechá se odbýt Vrba.

„Trenére, už jsme dospělí, já počítám jen tituly mezi chlapy. A kolik hráčů, které jste v tom dorostu vedl, to dotáhlo do ligy? Já si žádného nevybavuju,“ odráží Petržela další atak před křenícími se spoluhráči. Úsměvná scénka ukazuje, v čem všem tkví kouzlo plzeňského úspěchu.

MILAN PETRŽELA V ZÁPASE S DUKLOU
Akce/úspěšné 94/70 (74 %)
První poločas  45/31 (69 %)
Druhý poločas 49/39 (80 %)
Přihrávky/přesné 47/40 (85 %)
Klíčové přihrávky/přesné 3/3 (100 %)
Souboje/vyhrané 31/17 (55 %)
První poločas 15/5 (33 %)
Druhý poločas 16/12 (75 %)
Driblinky/úspěšné 9/7 (78 %)
První poločas 3/1 (33 %)
Druhý poločas 6/6 (100 %)

Jeden druhému neodpustí při vzájemném špičkování ani ň, ale zároveň je znát, že vše probíhá v rovině oboustranného respektu. Spíš na bázi dvou vyrovnaných partnerů než despotického šéfa a jeho vazala.

„Milan odvedl pro pana Vrbu strašně moc práce, mají se rádi. A navzájem si věří,“ potvrzuje dojem ze slovní přestřelky Josef Němec, bývalý hráč Plzně, který má o poměrech v západočeském klubu velmi dobrý přehled.

Petržela patří k tvrdému jádru týmu, který od roku 2011 dominuje českému fotbalu, osobně je podepsán pod čtyřmi tituly, jedním triumfem v domácím poháru i spoustou spanilých jízd Viktorie na evropské scéně. I proto uhájil místo v základní sestavě, i když v létě Plzeň přivedla za 20 milionů korun o třináct let mladšího Ubonga Ekpaie ze Zlína.

KOMU MILAN PETRŽELA NAHRÁVAL V ZÁPASE S DUKLOU?
Radim Řezník 11
Patrik Hrošovský 5
Roman Procházka 4
Jan Kopic 4
Tomáš Hořava 4
Aleš Čermák 3
Michael Krmenčík 3
Luděk Pernica 2
Jakub Řezníček 2
David Limberský 1
Roman Hubník 1

„Když je Milan zdravý, má nad ostatními výhodu. Rychlostně nic neztratil, pořád stíhá, pořád je jura. Může přijít kdokoliv, ale na stejné startovní čáře s ním nikdy nebude,“ vysvětluje Němec. V pátek na Dukle to tedy dopadlo podle očekávání – od první minuty hrál Petržela, zatímco Ekpai se ve velkém vedru pekl na lavičce náhradníků. Zpočátku to rodákovi z Hoštic-Heroltic moc nešlo, zbytečně ztrácel míče a fauloval.

Po přestávce však chytil lauf a bylo ho plné hřiště. Výkon hráče s číslem 11 v modročerveném dresu šel prudce nahoru, což dokumentují i statistiky společnosti InStat. Po centru Davida Limberského pálil do tyče, po krásném sólu uvolnil do tutovky Jakuba Řezníčka a nakonec ho Lukáš Holík stáhl ve vápně za cenu pokutového kopu, z něhož Michael Krmenčík určil konečné skóre 3:1 pro favorita.

„Milan měl chuť a spoluhráči ho využívali,“ všiml si Němec. „Když mu hra jde a povede se mu pár věcí, brzdí se už velice složitě.“

Hráči Dukly by se pod tato slova asi bez váhání podepsali.

PROTI KOMU MILAN PETRŽELA V ZÁPASE S DUKLOU VYHRÁL SOUBOJ?
 Jakub Podaný 7
Marek Hanousek  2
Lukáš Holík  2
Daniel Tetour 2
Jan Holenda 2
Martin Chlumecký 1
David Bezdička

Dukla - Plzeň: Tyč zastavila Petrželu. Plzeň zase nevyrovnala
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud