Martin Mls
Premium
2. srpna 2018 • 17:30

Posila Bohemians: Liga v Bahrajnu a tady? Rozdíl o sto procent

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Má lehce nakřáplý hlas a uhrančivý pohled. Kdyby byl zpěvák, měl by moře fanynek. Jenže Abdulla Jusuf Helal se živí fotbalem, právě se rozkoukává v Česku. Skoro dvoumetrový útočník je prvním bahrajnským hráčem v evropské nejvyšší soutěži. Sáhli po něm Bohemians – a zdá se, že to byla dobrá volba. Jusi, jak mu v Ďolíčku říkají, se hned v premiéře blýskl gólem, přesto byl ale smutný. Kromě toho se rozpovídal i o rozdílech mezi českou a bahrajnskou ligou i o tom, jak se učí česky.



Z jeho nových parťáků lije pot a po tréninku prchají do stínu, ale on se usmívá. „Drsné počasí, viďte? Pro mě je horké léto normálka, u nás teď máme kolem 44 stupňů,“ prohodí Abdulla Jusuf Helal obstojnou angličtinou. Bahrajnský kanonýr s třináctkou na dresu platí za kliďase, který si z ničeho nic nedělá. Nestresoval se ani při svém velkém českém debutu: v Příbrami už po deseti minutách vstřelil gól a na další nahrál. 

Trenér Martin Hašek mi vyprávěl, že od vás takové představení hned na úvod čekal. A vy? Maloval jste si to takhle?
„Vůbec ne. Vážně to trenér ode mě čekal? Po prvním gólu jsem byl šťastný chlap. Jenže na konci jsem byl smutný: v Příbrami jsme prohráli a ztratili jsme dva hráče kvůli červeným kartám. Můj gól ve finále nic neznamenal, porážka 2:4 bolela.“

Mluvíme spolu ve skromném tréninkovém areálu na kraji Prahy: vede sem děravá silnička, není tu moc prostoru a kolem pobíhá správcův pes. Totéž základna Bohemians v Ďolíčku, který sice má úžasný genius loci, ale nutně potřebuje rekonstrukci. Nezacloumal s vámi po stěhování z Bahrajnu malý kulturní šok?
„Kdepak, cítím se tu báječně. Tohle je moje první evropská zkušenost a velké dobrodružství. Chtěl bych tady něco dokázat pro svoji zemi a nabrat zkušenosti, které se mi můžou v lednu hodit na mistrovství Asie. Čeká nás zajímavá skupina s domácími Emiráty, Thajskem a Indií.“

Zpátky do Česka. Jaké máte dojmy z české ligy?
„Hned v prvním zápase se mi potvrdilo, že je těžší než bahrajnská. O sto procent. Je to tu víc o taktice a od první do poslední minuty se hraje ve vysokém tempu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud