Pavel Janega
2. srpna 2018 • 15:19

Komise rozhodčích a sporné momenty: Penalta může být i nemusí

Autor: Pavel Janega
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sporné momenty, různé názory. Komise rozhodčích se neshodla, jak vyhodnotit dvě situace v úvodních kolech FORTUNA:LIGY zavánějící penaltou. Usnesla se pouze na oficiálním komentáři „akceptovatelné rozhodnutí“. Problém je, že tento výstup si lze vyložit všelijak. I tak, že jakýkoli verdikt sudích (odpískat pokutový kop x neodpískat pokutový kop) je správný. 



První případ: Pavel Královec, zápas Sparta–Opava (2:0). Hlavní arbitr nedal na doporučení videorozhodčího a neodpískal pokutový kop za přišlápnutí domácího hráče Alexandra Chipciua v 57. minutě. „Došli jsme k závěru, že rozhodnutí je pro nás akceptovatelné,“ řekl Sportu člen komise rozhodčích (dále KR) Martin Wilczek.

Jak tomu rozumět? „Že Královec nepochybil,“ odvětil. „Zazněly argumenty, proč ano a proč ne. Každý z členů vyjádřil svůj názor, ale závěr byl jednomyslný. Všichni jsme souhlasili, že se jedná o akceptovatelné rozhodnutí.“

Sparta - Opava: První letošní video. Penalta pro Spartu se ale neodpískala
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

Druhý případ: Radek Příhoda, zápas Jablonec–Sparta (1:2). V 64. minutě Chipciu nastavil nohu unikajícímu Jovovičovi, zasáhl ji a domácí záložník spadl. Sudí okamžitě rozhodl: bez penalty. „I tohle jsme řešili a došli ke stejnému názoru jako u Královce. Jedná se o akceptovatelné rozhodnutí,“ prozradil Wilczek.

Jablonec - Sparta: Jovovič chtěl penaltu, rozhodčí Příhoda ale byl proti
Video se připravuje ...

Potíž je v tom, co spojení těchto dvou slov znamená.

„Můžeme si ho vyložit oběma směry. Když takovou penaltu písknu, rozhodnu správně. Když ji nepísknu, rozhodnu zase správně,“ nechápe komisi jeden z rozhodčích, který si nepřál být jmenován. „Ale nemá právě KR říkat a rozhodovat, co je špatně a co správně? V podstatě nám vzkazuje, ať si pískáme, jak uznáme za vhodné. Není tu nastaven jeden metr.“

I podle Wilczeka k určitému porušení pravidel došlo, ale zásadní verdikty, jako jsou fauly v pokutových územích, je prý potřeba vyhodnocovat v duchu fotbalu. „Musíme se ptát, jestli je to tak závažné porušení pravidel, jestli je dostatečné pro nařízení penalty… Kolem toho je spousta aspektů. A my jsme se zkrátka usnesli, že respektujeme obě rozhodnutí,“ podotkl Wilczek.

Rušněji na úterním zasedání komise bylo zejména kolem Královcova případu, podle informací deníku Sport ho Petr Mlsna, jeden z členů KR, řešil zhruba padesát minut s Miroslavem Libou, který v komisi nefiguruje a je členem Výkonného výboru FAČR. Pouštěli si sestříhané záběry a komentovali je. Neshodli se, každý by pískal jinak.

Proč vlastně Liba? „Byl pozván na dovysvětlení těchto akceptovatelných rozhodnutí, jestli jsou v souladu s pravidly,“ řekl Wilczek. „Mezi hosty byli také pánové Kureš za pravidlovou komisi a Miroslav Tulinger (z Úseku rozhodčích FAČR). Jde o to, že Královcova situace byla porovnávána s výkladem UEFA. A Tulinger s Libou přejímají normy UEFA a aplikují je u nás třeba tím, že zaškolují instruktory. Nemůžeme jít proti trendu UEFA. Nicméně komise proběhla v klidné pracovní atmosféře.“

Zasedání trvalo přes dvě hodiny a oficiálně vyhodnotilo, že v nejvyšší soutěži zatím ze strany arbitrů nedošlo k jediné hrubé chybě. Naopak ve druhé lize KR napočítala už dvě. Příští komise je svolána na úterý 7. srpna. 

Závěr komise rozhodčích:

1. KOLO
SPARTA–OPAVA: Pavel Královec
Rozhodnutí v 57. minutě bylo akceptovatelné.
PROSTĚJOV–VLAŠIM: Jana Adámková (II. liga)
Dopustila se hrubé chyby, když ve 37. minutě nařídila pokutový kop.

2. KOLO
VLAŠIM–BRNO: Jan Machálek (II. liga)
Dopustil se hrubé chyby, když v 92. minutě nenařídil pokutový kop a nevyloučil hráče domácích.

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Nepřesvědčil Berka na Slovácku, nejlepší byli Hrubeš a Královec
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud