Martin Mls
3. srpna 2018 • 17:00

Horká liga pokračuje. Hráči trénují dřív, zápasy se ale neodloží

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kolikrát jste v týdnu prchali z úmorného vedra do stínu? Teploty šplhají ke čtyřicítce, ale fotbal jede dál. Týmy posouvají tréninky, aby se hráči vyhnuli největším hicům, a v tropech se bude hrát i třetí kolo FORTUNA:LIGY. Termíny jsou pevně dané, podle plánu budou pokračovat obě nejvyšší soutěže. Navzdory extrémním teplotám se bude znovu začínat i ve tři nebo v pět odpoledne. 



Plzeňský kanonýr Michael Krmenčík si po pondělní bitvě s Libercem otřel pot z čela a pravil: „Nesnáším vedro. Možná bych i zakázal hrát v tomhle počasí.“  Tropické třicítky svírají Česko a nevyhne se jim ani fotbal. „Horko je nejen pro sportovce fyzicky náročnější než třeba mrazy,“ říká Martin Scheichl, lékař druholigových Českých Budějovic. 

Pamatujete? Když na přelomu února a března udeřily arktické mrazy, fotbal ve velkém odkládal zápasy. Na minusové teploty nejvíc dojela druhá liga: z úvodního jarního kola se hrála jediná partie. 

Vedra však změny v termínech nespouštějí. Program FORTUNA:LIGY je daný týdny dopředu, pevné termíny jsou nastavené i kvůli televizním přenosům. Takže třeba nedělní zápas Karviná vs. Mladá Boleslav se bude hrát už od tří odpoledne, kdy příliv horka obvykle vrcholí. 

Nemění se ani plán pro třetí kolo FNL: závidět se dá hráčům Brna a Chrudimi, kteří v neděli začnou až v osm večer. Na Moravě by se měla normálně rozjet MSFL i obě tamní divizní skupiny. „Pokud u nás bude pokračovat trend extrémních teplot, mohly by být řešením večerní začátky zápasů. Třeba ve Španělsku se často hraje až od devíti, což je v tamním podnebí ideální. Fotbalisté si to zaslouží, nehrají v klimatizované hale,“ vykládá doktor Scheichl. 

Klimatizovaná hala je pro fotbalisty uprostřed horkého léta nesplnitelný sen. Třeba hráči Bohemians ještě v úterý kurážně trénovali přes poledne, kdy se stín od pokropeného hřiště v Uhříněvsi rychle vytrácel. Den nato měli „klokani“ sraz už v devět ráno a ještě o hodinu dřív se sešli hráči ostravského Baníku. Dukla šla ještě dál, zrušila dvoufázové tréninky. 

Sparťanský trenér Zdeněk Ščasný na tréninku Sparty s útočníkem Tettehem před odvetou se Suboticou
Sparťanský trenér Zdeněk Ščasný na tréninku Sparty s útočníkem Tettehem před odvetou se Suboticou

„Pár horkých stupňů se časnějším startem tréninku dá ušetřit. Když začínáte v poledne, hráči vám přijdou spaření a upocení, zato o pár hodin dřív mají komfortnější pocit,“ uznává Martin Hašek starší, trenér Bohemians. „Na druhou stranu, mistrák můžete hrát od tří nebo od pěti odpoledne – a taky to musíte zvládnout.“ 

Jak? U fotbalistů dochází na poučky, které platí i v civilu. „Klíč je v poctivém pitném režimu, přičemž hráči by se měli začít zavodňovat už několik hodin před zápasem. Jako doktor vítám i přestávky na pití během utkání,“ oceňuje Scheichl. 

Mimochodem, vodu nutně potřebuje i fotbalový trávník, který v horku ztrácí na svěžesti. „Extrémní vedra trávu stresují,“ tvrdí trávníkář Petr Dvořák, jenž se stará o hřiště Bohemians v Ďolíčku. „Aby se hrací plocha udržela zelená, musí se zavlažovat dvakrát víc.“ Čili až osm hodin denně. 

Liga se hrála ve třicítkách už v minulém kole – a fotbal netrpěl. Padlo 31 gólů, jen o dva méně než je rekord samostatné české ligy. „Třeba Příbram v zápase s námi naběhala dohromady 118 kilometrů a my o trochu méně, což bylo dané tím, že jsme dohrávali v osmi hráčích v poli. Kdybychom byli komplet, mohli bychom se dostat na nějakých 120 kilometrů. Na letošním mistrovství světa takový zápas nebyl ani jeden,“ vykládá kouč Hašek. 

Vydrží horko i fanoušci? Pokud bude pokračovat trend z předchozích dvou kol, není se čeho bát: průměrná návštěva se pokaždé dostala nad pět tisíc diváků, což se v Česku považuje za úspěch. Na druhé kolo přišlo dokonce víc lidí než na druhé kolo minulé sezony, kdy bylo o něco chladněji. 

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud