11. října 2018 • 17:37

LFA se postavila za Hrubeše. FAČR vyzve ke spolupráci na videu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoli Ligová fotbalová asociace respektuje právo předsedy komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR Jozefa Chovance odvolat člena komise Romana Hrubeše, ohrazuje se proti tomu, že tento krok s ní nebyl konzultován dopředu. Hrubeš je totiž hlavním garantem projektu videorozhodčích směrem k zahraničním organizacím FIFA a IFAB, proto se asociace LFA obává možného poškození dobré reputace procesu zavádění videa (VAR) do českého fotbalu.



"LFA považuje za krajně nevhodné, že tak zásadní krok v podobě odvolání Romana Hrubeše, který je rovněž šéfem projektu VAR pro ČR, nebyl konzultován s LFA a nebyla tak možnost s předstihem vysvětlit situaci Mezinárodní pravidlové komisi IFAB a FIFA," uvedla LFA v tiskové zprávě. "Uvedený krok může mít negativní dopad na jinak velmi dobré vnímání procesu zavádění VAR ve FORTUNA:LIZE. Tento postup vnímáme jako vyjádření nerespektu k Ligové fotbalové asociaci," dodala.

Chovanec na úterním zasedání výkonného výboru FAČR navrhl odvolat Hrubeše kvůli váznoucí spolupráci, malému respektu vůči jeho osobě, ale vyčítal mu i malý progres projektu videorozhodčích či pomalé proškolování sudích na práci s videem. Výbor návrh přijal a Hrubeše odvolal.

Hrubeš se následně ohradil proti tomu, že by projekt videa váznul a dnes ho v tom podpořila i LFA s tím, že česká nejvyšší soutěž je dávána za vzor ostatním asociacím. Rovněž Hrubešovi dala plnou podporu v dalším působení v roli šéfinstruktora videorozhodčích.

"Stal se hlavním stavebním kamenem projektu videorozhodčí. Jeho odbornost, přístup a entusiasmus přispěly k tomu, že se zavedení VAR ve FORTUNA:LIZE stalo realitou a ne pouhým přáním," prohlásila LFA. "Jsme přesvědčeni, že projekt videorozhodčího v rámci ligy funguje velmi dobře, byť je jistě velký prostor pro jeho další zdokonalování a posouvání vpřed," dodala.

Do zlepšování projektu chce zapojit i FAČR a komisi rozhodčích. "Velmi bychom uvítali aktivní zapojení Komise rozhodčích a jejího předsedy. A to nejen proklamativními vyhlášeními, ale rovněž konkrétními skutky včetně finanční participace," stojí v prohlášení.

Předseda LFA Dušan Svoboda proto vyzve předsedu FAČR Martina Malíka k jednání. LFA je pak připravena aktivně zapojit i Chovance do dalšího rozvoje v projektu videorozhodčí.

 

 Komentář FAČR na prohlášení LFA ze dne 11. 10. 2018

Komise rozhodčích Fotbalové asociace České republiky prostřednictvím svého předsedy Jozefa Chovance požádala 9. října 2018 Výkonný výbor fotbalové asociace o odvolání Romana Hrubeše z této komise. Výkonný výbor tomuto návrhu vyhověl většinou 11 hlasů (z celkem 12) a to mimo jiné také na základě informace jednoho z členů výkonného výboru za LFA, že tento krok byl diskutován s ligovými kluby, které jej většinově vnímají jako součást dalšího rozvoje projektu VAR v České republice.

Fotbalová asociace tak po dnešní komunikaci s pravidlovou komisí IFAB a zástupci UEFA vnímá prohlášení Ligové fotbalové asociace o možném negativním dopadu odvolání Romana Hrubeše jako účelové, s cílem ovlivnit veřejné mínění v neprospěch FAČR. Fotbalová asociace opakovaně deklarovala, že se bude podílet na dalším rozvoji projektu VAR v České republice a to přesto, že byl nesystémově rozběhnut LFA bez potřebného finančního a organizačního zajištění pouze za účelem získání pozitivních mediálních ohlasů pro stávající vedení LFA. V tomto duchu také FAČR podniká aktivní kroky a již v příštím týdnu proběhne v České republice školení rozhodčích za účasti předních odborníků na problematiku VAR, jimiž jsou Nicola Rizzoli z Itálie a Pawel Gil, který se účastnil projektu VAR v rámci MS 2018 v Rusku.

„Příliš nechápu, proč se musíme k debatě vyzývat prostřednictvím médií, když si prostě můžeme zavolat a potkat se. Telefonní čísla na sebe máme,“ dodává k celé věci předseda FAČR Martin Malík.

FAČR tak vyzývá LFA ke konstruktivnímu řešení problémů namísto laciných a účelových názorových výměn prostřednictvím médií.

 

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud