Ondřej Škvor
30. října 2018 • 15:55

V Plzni nebylo video kvůli logistické kolizi vozů, ČT pomohla v Teplicích

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Koubkův majstrštyk: Osm nul a LM pro Česko. Další krok: smlouva a boj o titul?
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ačkoli utkání Plzeň – Slovácko (2:1) vysílal kanál O2TV, chyběl videorozhodčí. Důvod? K dispozici nebyl přenosový vůz, který by umožnil zapojení VAR. Na vině je krom jiného neděle, kdy dochází ke kolizi různých zájmů.



Videorozhodčí ve 13. kole pomáhal ve třech utkáních, a to včetně duelu Teplice–Baník (0:1), který přenášela Česká televize. Při nedělním zápase v Plzni však z technických důvodů scházel.

„Snažíme se v každém kole poskytnout pro projekt VAR odpovídající techniku na maximální počet zápasů. Nicméně ve 13. kole jsme mohli nasadit přenosový vůz O2 jen na utkání Slavia–Dukla. Z logistických důvodů byl v neděli v Plzni nasazen vypůjčený přenosový vůz, který nedisponoval technickým zázemím pro využití VAR,“ říká Marek Kindernay, šéf sportovních kanálů O2TV.

Kde byl v sezoně VAR
13x Sparta
12x Slavia
10x Plzeň
6x Bohemians, Olomouc
4x Dukla, Jablonec, Liberec
3x Baník, Ml. Boleslav, Teplice, Zlín
2x Opava, Příbram
1x Slovácko, Karviná

Ani to, že O2 nedokázala zajistit odpovídající vůz, ještě nemuselo znamenat, že v Plzni bude videorozhodčí chybět. Koneckonců, stejná situace nastala i v sobotu ve Zlíně, kde hrála Sparta. Ten rovněž vysílala O2, ovšem Ligová fotbalová asociace dokázala zajistit od smluvní agentury jiný vůz.

„Ligová fotbalová asociace může VAR nasadit na kterýkoli zápas, pokud je přenášen v HD, tedy vysoké kvalitě, a pokud má k dispozici odpovídající přenosový vůz,“ říká Štěpán Hanuš, mluvčí LFA, s tím, že si dokonce ve většině případů takový vůz půjčuje od agentury.

Té za to platí, což ovšem činí i v případě O2. „V podobné situaci jsme nebyli zdaleka poprvé. Nicméně umíme si s tím poradit a najít na českém trhu plnohodnotnou náhradu u jiného dodavatele, který disponuje adekvátně kvalitní technikou,“ vysvětluje Hanuš.

V neděli to však nebylo možné, protože agentura zajišťuje i jiné přenosy, a tak někdy pošle vůz jinam. Jako v neděli, kdy přednost dostala hokejová extraliga. „V neděli bývají největší potíže,“ potvrzuje Hanuš a tím, že ani alternativní dodavatel v tento den svůj vůz k dispozici neměl.

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Gól Slavie nejspíš měl platit, Costa mohl dostat žlutou před derby
Video se připravuje ...

Potíže nastávají i ve chvíli, kdy utkání z Moravy vysílá Česká televize. A to z toho důvodu, že veřejnoprávní kanál tyto přenosy pokrývá v nižší SD kvalitě, což není s VAR kompatibilní.

Ideálem pro LFA by bylo pořízení vlastního přenosového vozu, jenže to naráží na finanční překážky ve výši několika milionů korun. Jsou to zjednodušeně řešeno peníze, o které by přišly kluby, což není politicky výhodné.

„Před sezonou jsme se zavázali veřejnosti i klubům ke třem utkáním s VAR z každého kola. To má návaznost také na rozpočet projektu, který je plně hrazen ligovými kluby a našimi partnery. Počtu tří zápasů se snažíme opravdu držet a také v tomto kole VAR na tři utkání dohlížel,“ upozorňuje Hanuš.

Další možností je smluvně pevněji daná spolupráce s O2, která by předpokládala garanci jistého počtu utkání pod dohledem VAR. Do toho se však LFA úplně nehrne i vzhledem k aktuálním neurovnaným vztahům s FAČR a její komisí rozhodčích.

SESTŘIH: Plzeň - Slovácko 2:1. Gól z penalty i tlak, hosté měli šance
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud