Ondřej Škvor
27. listopadu 2018 • 16:20

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Solidní Adámková, pomezní v Karviné neměl čekat

Autor: Ondřej Škvor, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Od smutné fotky ke slovenskému snu: Česko je pragmatičtější, říká Smetana
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
VŠECHNA VIDEA ZDE

FORTUNA:LIGA se přehoupla do druhé poloviny základní části, a i po šestnáctém kole je tu pravidelný pořad iSport TV Zlatá píšťalka, jenž hodnotí výkony rozhodčích. Po sedmi letech řídila zápas nejvyšší soutěže žena, Jana Adámková zvládla zápas Olomouce s Mladou Boleslaví solidně. Nejhůř si tentokrát vedl Pavel Orel v utkání Liberce s Plzní, který mimo jiné přešel hned několik ostrých zákroků hostujícího útočníka Tomáše Chorého. Podrobněji jsme se podívali také na hraniční situaci před prvním gólem Slavie v Karviné. 



Jednou věcí je, zda to v sobotu v Karviné od Slavie před prvním gólem byl, nebo nebyl ofsajd. Druhou pak to, že asistent sudího Jiří Kříž patrně stejně chyboval – pokud se rozhodl mávat, měl tak učinit ihned. Přítomnost videorozhodčího na tom nic nemění.

S videem přišla do fotbalu u ofsajdových situací novinka. Asistent má při hraničních pozicích v případě zjevné brankové příležitosti vyčkat s tím, že eventuální gól zruší až VAR. Jenže v Karviné se vše odehrálo trochu jinak. 

Úvodem opáčko, co se stalo. Josef Hušbauer poslal v 10. minutě balon na Jaromíra Zmrhala, který stál v hraničním ofsajdovém postavení, ten zleva vběhl do šestnáctky a předložil gólovou přihrávku Tomáši Součkovi. Záložník se nemýlil, míč opřel o síť. 0:1.

Jenže v ten okamžik a teprve tehdy asistent Kříž zvedl praporek. A rukou na vysvětlenou ukazoval, že mával „tu zadní“ situaci, tedy Zmrhalovo převzetí balonu. 0:0. 

Pak se do věci vložil VAR, konkrétně Radek Příhoda, a ofsajd odvolal, tedy posvětil gól. 0:1. 

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Debut Adámkové dopadl solidně, selhal Orel v duelu Plzně
Video se připravuje ...

Nejprve k počínání videorozhodčího. Bylo správné. Příhoda nenašel žádný záběr, který by prokázal, že se Zmrhal nacházel v ofsajdovém postavení. Proto doporučil Fraňkovi, aby gól uznal. Podle nepsaného hesla „Pro fotbal“, které v takovéto situaci chce, aby navrch mělaútočící strana, aby padl gól. 

Je to rozdíl v přístupu oproti penaltovým okamžikům. Při nich, pokud nejde o zjevnou chybu, zůstává platné rozhodnutí, které padlo na hřišti. Jeden a tentýž souboj hráče A s hráčem B proto VAR nerozporuje, i když sudí pokutový kop pískne, ani když ho nepískne.

Samostatným dílkem celého příběhu je postavení ofsajdové kamery. To v Karviné, jako na většině stadionů, rozhodně není ideální, a v tomto případě neumožnilo jednoznačné rozhodnutí, zda Zmrhal stál za předposledním hráčem soupeře. Nicméně VAR konal v rámci možností správně. Jiné to už může být s počínáním asistenta Kříže. Hlavní rozhodčí Pavel Franěk ho pro Sport pochválil: „Odmával, až když padl gól. Nechal dohrát akci do konce, zachoval se přesně podle instrukcí VARu.“ 

Jenže ono to tak být nemusí, spíš se to dá zpochybnit. Zmíněná poučka skutečně platí, ovšem pouze ve chvíli, kdy se jedná o zjevnou brankovou příležitost. A to se o Zmrhalově postupu na branku zleva říct nedá. Proto, pokud se Kříž domníval, že se jedná o ofsajd (což si dle následného počínání myslel), měl spíš zvednout praporek ihned. 

K tomu se ještě patří dodat, že asistent nestál v okamžiku Hušbauerovy přihrávky předpisově, nýbrž nějaké dva tři metry za pomyslnou ofsajdovou čárou. 

Hraniční situace z utkání Karviné se Slavií, po které padl první gól hostůFoto Reprofoto O2TV

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud