Michal Kvasnica
Premium
23. prosince 2018 • 05:00

Páník vytáhl Baník a míří do Evropy. Přes ligu či pohár to vyjde, věří Vrťo

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMENTÁŘ + ROZHOVOR | Až bude ostravský fanoušek za týden bilancovat končící rok 2018, měl by si sednout do křesla. Je totiž možné, že tomu, co Baník za toto období předvedl, zpětně ani neuvěří a zatočí se mu hlava. Není se čemu divit. Je opravdu těžké pochopit a racionálně vysvětlit sílu, kterou klub po tragické první čtvrtině roku nabral a demonstroval enormním bodovým ziskem ve zbylých devíti měsících. Co na vzestup Baníku říká jeho bývalý sportovní ředitel Dušan Vrťo? A proč vidí tým v evropských pohárech?



Panečku, to byl sprint!

Jedna malá vzpomínka na leden. Baník tráví s bídnými 11 body zimu na patnáctém místě, na záchranu mu chybí jen bod. Boss Václav Brabec však nechce zažít druhý sestup během tří sezon, a tak pro jistotu přivádí jednu posilu za druhou. Jan Laštůvka, Martin Fillo, Václav Procházka, Dame Diop... Všechno hráči, u kterých se čekalo, že si vyberou jinou adresu a dobrovolně nezvolí boj o setrvání mezi elitou. Nicméně stalo se, fans se těšili na jaro. Párkrát zvítězit a dojet ligu v klidu.

Březen. Baník má za sebou čtyři zápasy, uhrává jedinou remízu. Posily se trápí, nervozita narůstá. Po poslední domácí porážce s Duklou to vypadá, že je hotovo. Z poslední příčky Slezané sledují, jak jim čtrnácté Slovácko odskakuje na rozdíl sedmi bodů.

V tu dobu už na lavičce sedí Bohumil Páník, jenž nahrazuje Radima Kučeru. A pokud jsem na začátku tohoto textu psal o tom, že ostravský progres téměř postrádá logickou příčinu, pak by nyní bylo férové uznat, že jsem trochu blufoval.

Jasně, klub konečně stojí na pevných a zdravých základech, vypadá to, že od pradleny až po funkcionáře táhnou všichni za jeden provaz. Jenže za neuvěřitelným zmrtvýchvstáním na hřišti stojí jedině trenér Páník.

Čert ví, jak by to s Baníkem dopadlo, kdyby protřelý stratég nebyl v tu chvíli bez práce. Na trhu bylo více koučů, ale nikdo s takovou vazbou na klub, znalostí regionu a díky zkušenostem i jasnou vizí, jak docílit okamžitých výsledků. Ale jak se říká, štěstí přeje připraveným. A být ve správném čase na správném místě, to platí ve fotbale dvojnásob než v kterékoli jiné práci.

Na konci května se tak slavila záchrana. Fanoušci byli opět hrdi na své hochy, ale už v té době klub začal podnikat kroky k tomu, aby byl příští ročník diametrálně odlišný. Udělala se zevrubná analýza zpackané sezony a začalo se od nuly. Tedy od března, kde nastal zlom k lepšímu.

Nově nastavená koncepce se nese v duchu „dvakrát měř, jednou řež“. Aby ne, kotrmelců udělali lidé 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud