4. ledna 2019 • 17:32

Hledání majitele pokračuje. Dubajská firma už nechce koupit Opavu

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dubajská firma Group Privee & Cie Limited už nemá zájem o opavský prvoligový fotbalový klub. Její český vlastník Martin Groh oznámil vedení města, že od nabídky odstupuje. ČTK to řekla mluvčí města Lada Dobrovolná. Groh městu nedodal požadované dokumenty ani nezaplatil kupní cenu. Naopak tvrdí, že se jeho společnost stala terčem nevybíravých útoků. Opavský primátor Tomáš Navrátil (ANO) před časem oznámil, že město eviduje i další zájemce o Slezský fotbalový klub.



Groh loni o prvoligového nováčka projevil zájem. Slíbil zaplatit 50 milionů korun. Navíc tvrdil, že se jeho firma stane součástí velké skupiny kolem soukromé francouzské banky Montpellier. Včas ale dohodnutou kupní cenu za dvoutřetinový podíl akcií nezaplatil ani nepředložil vlastnickou strukturu své firmy. Naopak vyšlo najevo, že v Česku čelí několika exekucím. Podle některých zastupitelů byl jeho zájem pochybný.

I proto v polovině prosince primátor Navrátil opětovně požádal o zaslání dokumentů, které by prokazovaly transparentní vlastnickou strukturu společnosti Group Privee & Cie Limited. "Od zástupce společnosti Martina Groha chtěl primátor doložit například zakladatelskou smlouvu a stanovy, odkaz na veřejný rejstřík či doklad, že společnost bude disponovat prostředky banky, na niž se odkazuje," řekla mluvčí.

Namísto požadovaných písemností primátor obdržel e-mail s informací, že společnost od nabídky odkupu strategického podílu v SFC odstupuje. "Naše společnost se stala předmětem tak nevybíravých útoků ze strany opozičních struktur, které navíc i veřejně deklarovaly dehonestaci našich společností a jejich představitelů, že z konsorcia investorů odstoupil významný člen a mně se nepodařilo přesvědčit ostatní investory, aby v tomto obchodu zůstali," napsal podle města v dopise Groh.

Primátor k tomu řekl, že informaci bere na vědomí. "Nemůžeme udělat nic jiného. Každopádně se budeme nadále snažit najít pro SFC strategického partnera, který by zabezpečil ekonomickou stabilitu a rozvoj klubu," dodal. Už dříve řekl, že Groh není jediným zájemcem. "Je jich více, ale tato jednání jsou na počátku. Proto o nich nebudeme nyní mluvit," vysvětlil.

Roční náklady na chod opavského klubu v době, kdy hraje nejvyšší soutěž, se pohybují okolo 60 milionů korun. Město podle Navrátila přispívá v několika kategoriích. Největší podpora 11,2 milionu jde na chod mládežnických týmů. Téměř čtyři miliony korun město platí za údržbu stadionu. Tato suma se letos pravděpodobně o milion zvýší. Navýšení má pokrýt větší náklady na údržbu nového vyhřívaného trávníku.

Sumou 1,8 milionu korun pak město dotuje přímo profesionální fotbal. Zbývající prostředky musí klub získat z prodeje vysílacích práv a vstupenek, prostřednictvím dotací a od sponzorů.

Radost hráčů Opavy z branky v utkání s Mladou Boleslaví
Radost hráčů Opavy z branky v utkání s Mladou Boleslaví

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud