Premium
5. března 2019 • 05:00

V lize se rozmohl nešVAR! Velká analýza videa a přestřelka argumentů

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jeden VAR, ale dva způsoby jeho využití. Platí to pro Česko, platí to i pro svět. Naplno to ukázalo utkání Bohemians–Slavia (0:3) a dobrodružná výměna stavu z 1:0 na 0:1 po neuznaném gólu a zpětném nařízení penalty na základě videa. To se stát může, jenže… „Skvělá práce,“ chválí Martin Wilczek, místopředseda komise rozhodčích FAČR. „Chybná intervence,“ oponuje Roman Hrubeš z Ligové fotbalové asociace. Kdo má pravdu? Deník Sport připravil velký rozbor aktuálního tématu. V sekci iSport Premium také najdete rozhovory se dvěma muži z řad rozhodčích, kteří mají na problematiku odlišný názor, a pohled šéfredaktora Sportu Lukáše Tomka.



Když video vstupovalo do fotbalu, bylo jeho poslání jasné: Opravovat pouze zjevné chyby, skandální rozhodnutí. Taková pravidla vyslala do světa FIFA a její pravidlová komise IFAB. To platí nadále, jenže… Od července loňského roku se UEFA vydala trochu jiným směrem. Chce od VAR, aby do zápasu zasahoval častěji.

„Je to tak,“ potvrzuje Tomáš Bárta, šéf projektu VAR v Česku. „Protokol FIFA a její pravidlové komise IFAB týkající se činnosti VAR během utkání se za poslední rok nezměnil. Stále platí, že se mají napravovat pouze zjevné chyby, nebo vážná provinění, která rozhodčí neviděl. Je nicméně pravdou, že UEFA po svém připojení k projektu začala vyžadovat od VAR zásahy do utkání i v případech, kdy to sice naprosto zjevná chyba není, ale situace měnící vývoj utkání ano. To mně během rozhovoru potvrdil i Roberto Rosetti, šéf projektu VAR na UEFA, s tím, že očekávání veřejnosti jsou větší než jen odstranění zásadních omylů.“

V těchto větách se v kostce skrývá důvod, proč se liga, která projekt řídí, a fotbalová asociace, jež školí a dodává rozhodčí, neshodnou.

Liga (Roman Hrubeš) totiž stále jede podle původního protokolu FIFA. Tedy co nejmenší zásahy. Strahov (Martin Wilczek) už naplňuje představy UEFA, kde se záběr videorozhodčího rozšiřuje.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud