5. března 2019 • 16:55

Kauza VAR! Ukažte tu komunikaci s FIFA a UEFA, vyzval Hrubeš komisi

Autor: lt, šq
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dohady kolem využití videorozhodčího ve FORTUNA:LIZE píší další kapitolu. Roman Hrubeš, muž, který má na spuštění projektu VAR v české lize zásadní podíl, totiž vyzval Martina Wilczeka, aby transparentně předložil komunikaci s FIFA a UEFA. O ní místopředseda komise rozhodčích mluvil v rozhovoru pro deník Sport i pro pořad ČT Sport Dohráno. A jak nakonec Hrubešova výzva dopadla? A považuje odpověď druhé strany za adekvátní vysvětlení?



Emotivní dohady o využití videa v lize naplno odstartoval nedělní zápas Bohemians se Slavií. Tedy konkrétně moment, kdy rozhodčí Pavel Královec po intervenci VAR odvolal gól domácích a vzápětí proti nim nařídil pokutový kop za Krchovo držení Masopusta.

„Byla to chybná a necitlivá intervence do utkání. Navíc v rozporu s protokolem IFAB,“ kritizoval počínání VAR jeho český „stvořitel“ Roman Hrubeš s tím, že video má řešit jen zjevná pochybení, ne hledat lepší řešení.

Martin Wilczek oponoval. O Hrubešovi řekl, že má staré informace, a navíc prohlásil, že použití videa v tomto konkrétním případě posvětili i zástupci FIFA a UEFA. „Kontaktovali jsme je a jednoznačně nám potvrdili, že vše proběhlo přesně podle protokolu. Roman Hrubeš neví, kam se projekt posouvá,“ pravil místopředseda komise rozhodčích.

Pan Video, jak se Hrubešovi přezdívá, však má nejspíš nadále o postupu komise rozhodčích pochybnosti. „Viděl jsem, co pan Wilczek říkal v pondělním pořadu Dohráno. A upřímně se mi to úplně nezdá,“ říká s tím, že podle něj tento zákrok rozhodně nemá takový charakter, aby se za něj odvolal gól a naopak na druhé straně byl odpískaný pokutový kop.

„Pro mě to spíš ani nebyl faul. I proto ho vyzývám, aby komunikaci s UEFA a FIFA pokud možno hned zveřejnil. Pokud proběhla, jak říká - a já věřím, že má i nějaké stanovisko prostřednictvím mailové komunikace - bylo by ve prospěch fotbalu jednoznačně dobře, aby se o tomto stanovisku co nejdřív dozvěděla fotbalová veřejnost, kluby i rozhodčí. Kolem výkladu použití videa nyní panuje nejednota, a my přitom potřebujeme dělat rychlé kroky k větší transparentnosti. A toto by mohl být jeden z nich,“ míní Roman Hrubeš.

Co na to fotbalová asociace? Zdrojem informace, která nebyla oficiální, byl samotný předseda Martin Malík. „Ano, je to tak. Protože teď jednám s mnoha lidmi kvůli plošnému zavedení videa u nás, využil jsem kontakty a zeptal jsem se na tuto konkrétní situaci. A bylo mi řečeno, že VAR postupoval správně,“ řekl Sportu už v pondělí s tím, že se jednalo o neoficiální telefonické vyjádření, ovšem od důvěryhodných zdrojů.

Martin Wilczek, jenž tento argument použil v rozhovoru pro Sport i v televizním Dohránu, pak vycházel z jeho informací.

A co na takové vysvětlení říká Roman Hrubeš? "Řešili to po telefonu? Přijde mi to bohužel dost nedůvěryhodné vysvětlení a moc tomu nerozumím," říká otevřeně. "Pan Wilczek v televizi mluvil o tom, že požádali o stanovisko oficiální struktury UEFA a FIFA. A nakonec se ukáže, že šlo o neoficiální rozhovor předsedy s důvěryhodným zdrojem? No pane jo," kroutí hlavou.

Bohemians - Slavia: Video v hlavní roli! Bohemians není uznán gól, Slavia kope penaltu
Video se připravuje ...

SESTŘIH: Bohemians - Slavia 0:3. Jasnou výhru hostů v derby přehlušilo kontroverzní video
Video se připravuje ...

DEBATA SPORTU O VIDEU: Jak se proměnilo, může to být nebezpečné?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud