Martin Vait
Premium
6. března 2019 • 15:05

Kučera o rapu, pokutě od FAČR a vkusu fotbalistů: Nejsme prázdné nádoby

Autor: Martin Vait
Vstoupit do diskuse
0
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
VŠECHNA VIDEA ZDE

“Nemám co vykládat blbcům na tupý dotazy k textům, za který solim cash,” rapují Supercrooo ve skladbě Waldemar z prvního alba Toxik Funk. Možná si na tuhle linku z jedné ze svých oblíbených desek vzpomněl na přelomu roku i teplický fotbalista Tomáš Kučera poté, co s rappery Ca$hanovou Bulharem a Labellem vydali skladbu Offseason. Kučera na ní má pod zkratkou TK27 několik veršů, ve kterých se barvitě a s nadsázkou naváží do vlastní kariéry, ale i do českého fotbalového prostředí, třeba pražské Sparty, Romana Berbra či Miroslava Pelty.



I když už si třeba Bulharův track Swag Martin Fenin vysloužil kultovní status mezi zapálenými fotbalovými fanoušky, kteří jen i letmo zavadili o rap, nikdo ze zúčastněných nečekal, že Offseason způsobí na domácí ligové scéně takový poprask. Kučera sklidil smršť pozitivních (a někdy i řadu negativních) reakcí, přibyly mu stovky odběratelů na sociálních sítích a překvapivě výborným rapovým projevem zaujal i hudební kritiky.

“Nejsme asi úplně blbí, takže když ta písnička vznikala, uvědomovali jsme si, že může vzbudit nějaký ohlas. Ale nečekali jsme ho až v takové míře,” ohlíží se Kučera za celým turbulentním obdobím. “Problém byl v tom, že se toho podle mě bulvární média zbytečně tendenčně chytla za účelem vyšší čtenosti. Svým způsobem mi to vlastně přišlo docela komické,” dodává.

Je pošmourné brzké odpoledne, sedíme na opuštěném betonovém plácku uprostřed jindy nesnesitelně zaplněných Riegrových sadů. Kučera zrovna přijel z tréninku v Teplicích zpět do Prahy, kde bydlí. Na severu Čech už třetí rok po přestupu z Plzně pokračuje ve své fotbalové kariéře, žít v hlavním městě ho zase naplňuje kvůli kultuře, koncertům a kamarádům.

“Ve volném čase se snažím fotbal nějak vypínat. O muziku nebo rap se zajímám odmala, ale že bych si někdy stoupl za mikrofon nebo nahrával mixtapy, to vůbec. Kluci mají studio, jeden večer jsme se tam ocitli, něco tam vzniklo a vlastně až s odstupem času jsme si uvědomili, že ten můj debut není úplně špatný a mohli bychom něco vydat,” usmívá se teplický fotbalista.

“Škůdce dobrého jména fotbalu” podle FAČR

Původně žánrový výstřelek se ale najednou přelil i do českého fotbalového světa. A Kučera měl problém, který zprvu zněl absurdně - zvlášť chvíli poté, co ve FAČR došlo k značnému přeskupení sil ve prospěch berbrovského křídla ve vedení asociace i v Komisi rozhodčích, což doprovodily vynucené i dobrovolné odchody Rudolfa Řepky, Romana Hrubeše, Michala Prokeše a dalších vysoce postavených mužů v českém fotbale.

Teplického fotbalistu si za této situace kvůli podezření z “vážného poškození dobrého jména fotbalu” předvolala Etická komise fotbalové asociace a Kučerovi hrozil v nejhorším případě i několikaletý zákaz. Nakonec mu komise udělila pokutu 60 tisíc korun. A tvrdému odsudku na papíře odpovídala taky atmosféra v jednací síni.

Teplický fotbalista Tomáš Kučera vybírá své zásadní desky:
Video se připravuje ...

Kučera chápe, že i část veřejnosti skladbu z různých důvodů nepřijala. “Na jednu stranu se snažím vnímat náhled lidí, kteří rap neposlouchají a neznají ho. Na druhou stranu každý by měl v sobě mít kus nadhledu nebo nadsázky a když to řeknu úplně zjednodušeně, pustit to jedním uchem tam a druhým ven,” míní.

Samotný případ se každopádně pro teplického fotbalistu uzavřel relativně pozitivně před dvěma týdny, kdy mu byl peněžní trest u Odvolací komise FAČR snížen na dvě třetiny. Kučera původně žádal poloviční flastr, konečný výsledek i průběh jednání ale pro něj byly akceptovatelné.

Teď už jen doufá spolu s celým klubem, že případ nebude mít dohru jinými způsoby. Teplice si totiž bezprostředně po vypuknutí případu stěžovaly na výkon rozhodcovského týmu v čele s Ondřejem Ginzelem v prohraném zápase s Duklou. Liberecký sudí severočeskému klubu v utkání vyloučil dva hráče, byť zrovna obě červené karty byly podle deníku Sport rozdány víceméně v pořádku. Sám Kučera ale žlutou kartu v zápase dostat neměl.

Frustrace z průběhu zápasu se přenesly do kabiny, atmosféra v šatně byla po inkriminovaném duelu dosti dusná. Kučera si ale s hráči celou záležitost vyříkal a veřejně se jim omluvil. Klub se pak za svého fotbalistu nebál postavit i ve vztahu k fotbalové asociaci a nakonec za pár týdnů slavil nejcennější výhru sezony na půdě Sparty.

“Nechci říkat, že mám úplně jiné zájmy než většina kluků, ale když to řeknu na rovinu, takovouhle hudbu moc lidí z kabiny neposlouchá. Občas se stane, že si jdu svou cestou a teď se to poprvé naplno projevilo.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud