Jan Podroužek
Premium
9. března 2019 • 12:30

Rezek o vývoji rivality Plzně se Spartou: Limba zradu neskousne

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Patřil do komanda, které se ze Sparty přesunulo do Štruncových sadů. A následně začala zlatá éra Viktorie Plzeň. Za tu dobu se rivalita mezi Západočechy a Letenskými vyostřila. Když se teď vracel obránce Jakub Brabec ze zahraničí ne domů na Spartu, ale do Plzně, fanoušci rudých se mohli pominout. „Myslím, že to vzniklo i z určité žárlivosti Sparty vůči úspěšné Plzni. A tohle to jenom přifukuje,“ říká v rozhovoru před dnešním ligovým šlágrem Jan Rezek, který oblékal dres obou mužstev.



Góly

Domácí: 10. Hložek, 29. Kanga, 68. Sáček, 90+10. Pulkrab

Hosté:

Sestavy

Domácí: Nita – Chipciu, Štetina, Costa, Matěj Hanousek – M. Frýdek, Sáček – Dočkal (C), Kanga (90+4. V. Kadlec), Hložek (81. Moberg Karlsson) – Tetteh (69. Pulkrab).

Hosté: A. Hruška – Řezník (13. M. Havel), R. Hubník (C), Pernica, Limberský – Procházka, Hrošovský – Kayamba (59. Hořava), Pačinda, J. Kovařík – Chorý (73. Beauguel).

Náhradníci

Domácí: Heča, Plechatý, Moberg Karlsson, Pulkrab, Kadlec, Drchal, Civić

Hosté: Kozáčik, Hořava, Brabec, Beauguel, Petržela, Havel, Čermák

Karty

Domácí: Kanga, V. Kadlec

Hosté: J. Kovařík, Chorý, J. Kovařík

Rozhodčí

Pechanec – Pospíšil, Dobrovolný

Stadion

Generali Arena, Praha-Bubeneč

Návštěva

16 110 diváků

On sám mohl být v klidu. A s ním další jako Milan Petržela nebo Daniel Kolář . Když Jan Rezek opouštěl Spartu a šel kopat za Viktorii Plzeň, ještě se to tolik neřešilo. Jenže pozdější případy Petra Jiráčka a Jakuba Brabce už provází zdaleka jiné emoce.

Cítíte sám, jak se rivalita mezi oběma kluby postupem času stupňovala?
„Jasně, protože na začátku ta rivalita nebyla vůbec žádná. Tedy kromě toho, že zápasy se Slavií a Spartou byly pro všechny kluky vždycky svátek. Rozdíl byl v tom, že nás přišlo do Plzně jednu chvíli hodně takových, jak bych to řekl... (přemýšlí) No, nechtěných. Tak jsme se chtěli ukázat.“

Ale jen o tom už to dnes dávno není.
„Jak se začaly v Plzni vyhrávat trofeje, tituly, hrála se Liga mistrů, kdežto Sparta na tohle čekala a čekala, tak jsme se jí asi začali zajídat. Vzniklo to z jakési žárlivosti Sparty vůči nám, v podstatě na co Viktorka sáhla, to se jí povedlo, zatímco Sparta zkusila velké množství projektů, které se ne vždycky zdařily. Do jisté míry to asi chápu, provinční klub, který vznikl skoro z ničeho, začal být úspěšný a najednou byl na vrcholu.“

Plzeňské jádro spolu ve Spartě: David Limberský, Pavel Horváth a Jan Rezek.
Plzeňské jádro spolu ve Spartě: David Limberský, Pavel Horváth a Jan Rezek.

Vás se tedy v létě 2008, když jste přicházel do Viktorie, ještě žádné velké emoce netýkaly, že?
„Vůbec žádné. My všichni, kteří jsme tam tehdy ze Sparty šli, jsme měli nálepku nechtěných hráčů, ale charakterově jsme si všichni hned sedli. Samozřejmě pomohly tomu příchody pana Paclíka, železná ruka pana Šádka, a taky trenér Jarda Šilhavý , který stál u toho úplného začátku. Možná, kdyby dostal víc času, sedlo si to i pod ním, na druhou stranu ta trenérská změna, kdy přišel Pavel Vrba , se nakonec pro budoucnost Viktorie ukázala jako úplně zásadní.“

Jak jste se s klukama bavili v plzeňské kabině o Spartě?
„Všichni jsme věděli, na čem jsme. Že jsme se kromě Pavla Horvátha na Letné pořádně nikdo neprosadil. Ale nikdo nebyl zatrpklý, nenavážel se do Sparty.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud