15. dubna 2019 • 16:19

Komise rozhodčích: Slavia měla kopat dvě penalty, Baník sudí nepoškodili

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Podle komise rozhodčích Fotbalové asociace ČR měla Slavia v nedělním ligovém derby se Spartou v první půli kopat dvě penalty. První za faul na Josefa Hušbauera, druhou za zákrok na Tomáše Součka. Naopak v sobotním duelu 28. kola mezi Plzní a Ostravou sudí nechybovali. V druhé půli správně neodpískali penaltu pro Baník a v souladu s protokolem videorozhodčího (VAR) uznali vítězný gól domácího Jeana-Davida Beauguela na 2:1.



V derby hlavní sudí Karel Hrubeš ve 12. minutě nejprve po zákroku sparťanského brankáře Florina Nity na Hušbauera nařídil penaltu, ale po zhlédnutí záběrů od videorozhodčího Pavla Fraňka verdikt zrušil a domácímu záložníkovi dal žlutou kartu za simulování. Hrubeš i videorozhodčí po utkání uznali, že se měl zahrávat pokutový kop. Franěk uvedl, že záběr prokazující faul viděl až po znovuzahájení hry, a chybu vzal na sebe.

"Videorozhodčí situaci překontroloval pouze ze tří kamer, na nichž nebyl vidět kontakt mezi brankářem a útočníkem. Následně rozhodčímu odeslal k přezkumu na hrací plochu pouze záběry z těchto tří kamer, takže rozhodčí bez prokazatelného záběru, že došlo k nedovolenému zákroku, neměl jinou možnost než odvolat nařízený pokutový kop a domácímu hráči udělit žlutou kartu za simulování," uvedla komise v prohlášení.

Slavia - Sparta: Hušbauer jde na Nitu! Sudí nařizuje penaltu, po zásahu VAR ji ale odvolává!
Video se připravuje ...

"VAR v této situaci pochybil, jelikož měl k dispozici všechny dostupné opakované záběry od operátora a měl prohlédnout záběry z více kamer i za cenu případné časové prodlevy, delšího přezkumu zmíněné situace a dohledání odpovídajícího záběru," dodala komise s tím, že Hrubeš před zrušením verdiktu nejprve správně udělil Nitovi žlutou kartu.

V 28. minutě chyboval pro změnu hlavní sudí, když i po zhlédnutí záběrů od videorozhodčího nenařídil penaltu za zákrok Ondřeje Zahustela po rohu na Součka. Hrubeš se hájil tím, že jako první podle něj fauloval slávista.

Slavia - Sparta: Zahustel v podezřelém souboji se Součkem, sudí ale penaltu nepíská!
Video patří k placenému obsahu iSportu
Odemknout video

"Nejdříve došlo ke vzájemnému držení obou hráčů, následně se však hostující hráč dopustil zjevného držení domácího hráče a proto měl rozhodčí nařídit pokutový kop a hostujícímu hráči udělit žlutou kartu za nedostatek respektu ke hře," uvedla komise.

V 70. minutě naopak podle komise rozhodčí postupovali správně, když nenařídili penaltu pro domácí, neboť sparťan Costa zahrál rukou neúmyslně. Slavia remizovala 1:1 a její náskok v čele tabulky se snížil na pět bodů.

O den dříve v Plzni sudí Pavel Orel a jeho asistent i videorozhodčí Jiří Adam podle komise nechybovali. V 85. minutě správně uznali Beauguelův vítězný gól, kterému předcházelo hraniční postavení přihrávajícího Radima Řezníka. Hosté se dožadovali odpískání ofsajdu, což by byla adekvátní reakce i podle deníku Sport a webu iSport.cz.

Plzeň - Baník: Momenty, které hosty naštvaly. Podezřelý Procházkův zákrok a Řezníkův (ne)ofsajd
Video se připravuje ...

"Asistent rozhodčího musí nechat i hraniční situaci dohrát. Jelikož žádný z dostupných záběrů jednoznačně neprokázal, že před dosažením branky došlo k porušení pravidla o ofsajdu, musel VAR doporučit rozhodčímu, aby branku uznal," uvedla komise.

Komplikací pro videorozhodčí v Česku je fakt, že v tuzemsku nemá projekt k dispozici ofsajdovou čáru, s jejíž pomocí lze lépe vyhodnocovat hraniční situace. "Tato situace se navíc neposílá rozhodčímu na hrací plochu k přezkumu, jelikož se jedná o takzvanou faktickou věc. Takže v tomto případě VAR i asistent rozhodčího postupovali přesně podle daného protokolu," doplnila komise.

Rozhodčí podle komise a opět v rozporu s míněním iSport.cz nechybovali ani v 69. minutě za stavu 1:1, kdy správně neodpískali penaltu pro Baník za zákrok domácího Romana Procházky na Jiřího Fleišmana. "VAR po kontrole dostupných záběrů v rozhodnutí rozhodčího neshledal zjevné pochybení, a proto rozhodčímu správně nedoporučil přezkum situace na hrací ploše. Komise postup rozhodčího i VAR považuje za správný, nedošlo k zákroku, po kterém by měl být nařízený pokutový kop ve prospěch hostujícího mužstva," dodala komise.

Ligoví rozhodčí absolvují další seminář na téma VAR v úterý 16. dubna.

SESTŘIH: Slavia - Sparta 1:1. Válku v Edenu poznamenala videodivočina
Video se připravuje ...

Debata Sportu: Slavia zbytečně strhla derby ve válku, Kanga se jí dostal pod kůži
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud