Matěj Karmazín
13. května 2019 • 05:00

Trpišovského plán i fanoušci. Čím Slavia rozhodla šlágr s Plzní?

Vstoupit do diskuse
0
  • Nadšení slávisté děkují fanouškům po výhře nad Viktorií PlzeňNadšení slávisté děkují fanouškům po výhře nad Viktorií PlzeňFOTO: Michal Beranek / Sport

    Pozoruhodná série dál trvá. Když se potká Slavie s Plzní, vítězí domácí tým. Nedělní triumf Pražanů v Edenu (3:1) tuhle šňůru natáhl už na dlouhých jedenáct utkání v řadě! A mužstvo kouče Jindřicha Trpišovského se díky tříbodovému zisku výrazně přiblížilo k titulu, na největšího rivala aktuálně má pětibodový náskok. Čím „červenobílí“ šlágr druhého kola nadstavbové části rozhodli?

  • Fungující taktika

    Jindřich Trpišovský slaví branku svých svěřenců v zápase proti PlzniFoto Pavel Mazac / Sport

    Jak už to v nejočekávanějších zápasech české ligy bývá, fotbalová krása zase šla trochu stranou. Duel se hlavně v úvodu proměnil v urputný boj, ze kterého jen čas od času vysvitla nadějná akce. Ale když už, šlo o slávistickou příležitost. „V první půli jsme až na finální fázi hráli přesně tak, jak jsme chtěli. Byli jsme aktivní, hodně napadali,“ pochvaloval si kouč ligového lídra Jindřich Trpišovský.

    Ten odhalil i další důležitý záměr. „Věděli jsme, že nám bude vyhovovat co nejvyšší tempo zápasu. Nechtěli jsme, aby to dopadlo jako první derby,“ připomněl třiačtyřicetiletý trenér rozkouskovaný dubnový souboj se Spartou (1:1). V neděli Slavia svou hru dokázala vnutit Plzni, Západočeši si vytvořili jen minimum příležitostí. A s dlouho bezbrankovým skóre nakonec výrazně zahýbali Pražané, s čímž souvisí další bod.

  • Efektivita

    Slávistický záložník Lukáš Masopust slaví branku do sítě PlzněFoto ČTK

    Plzeň mohla po hodině hry za bezbrankového stavu náhle udeřit, Jan Kovařík ale ve velké šanci trefil zblízka jen tyč. „To jsou situace, které velké zápasy rozhodují,“ věděl trenér Viktorie Pavel Vrba. Jeho hráči se do nadějného přečíslení hnali i před prvním inkasovaným gólem, po špatném řešení situace se ovšem vzápětí radovala z vedení Slavia.

    „Vždycky rozhoduje klid v klíčovém momentu, Lukáš Masopust to naštěstí zvládl,“ usmál se kouč Trpišovský. Tomáš Souček krátce nato proměnil penaltu a dokonalý brejk pak přesně zakončil Ibrahim Traoré. Branka Kovaříka na 1:3 z nastavení už nic neřešila. Pražané zkrátka ve zlomových momentech skórovali, jejich soupeř potřebnou efektivitu neměl. I proto má k titulu výrazně blíž Slavia.

  • Střídání

    Tomáš Souček z penalty překonal Aleše Hrušku a zvýšil na 2:0Foto Michal Beranek / Sport

    Široký a nesmírně kvalitní kádr Pražanů opakovaně vyvolává dohady o tom, jak hráči nesou, když se nevejdou do zahajovací jedenáctky. Proti Plzni naskočili ze střídačky až v průběhu utkání Stoch, Škoda a Traoré, vůbec si nezahrál třeba stoper Kúdela. Všichni noví slávisté ale sehráli na hřišti důležitou roli.

    Po souboji se Škodou zahrál Limberský rukou a kopala se penalta, Stoch s Traorém zase precizně sehráli rychlý brejk při třetím gólu. „Střídající hráči nám hodně pomohli. Díky nim jsme se dostali do situací, ve kterých jsme silní. Všichni musejí chápat svoje role v mužstvu,“ řekl Trpišovský. Naopak jeho protějšek Vrba podobně šťastnou ruku neměl. Kovařík nevyužil největší šanci a Bakoš s Chorým obranu soupeře příliš neprověřili.

  • Fanoušci

    Slávisté oslavují třetí branku do sítě PlzněFoto Michal Beranek / Sport

    Téma, které se před zápasem řešilo možná víc, než složení sestav a taktické plány. Slávistická Tribuna Sever měla původně zůstat prázdná, odvolací komise FAČR ale klubu nakonec vyhověla a uložený disciplinární trest odložila. Fanoušci „sešívaných“ tak mohli být na svých místech a jejich podpora byla jako obvykle znát.

    Naopak sektor příznivců Viktorie zůstal poloprázdný, do Prahy jich odhadem přijelo zhruba kolem dvou stovek. Jestli na hřišti dlouho šlo o vyrovnanou bitvu, v hledišti byla převaha domácích jednoznačná. Po zápase kotel Slavie sborovým „Jindra, Jindra,“ vyvolal kouče Trpišovského na děkovačku, fanoušci cítili, že titul se zase výrazně přiblížil. A už ve středu mohou při souhře okolností po duelu s Jabloncem slavit naostro.

  • Titul? Ještě to bude těžké, hlásí Trpišovský. Masopust podle něj přerůstá českou ligu
    Video se připravuje ...

    O titulu ještě není rozhodnuto, věří Vrba. Limberského kárat nebude
    Video se připravuje ...

    SESTŘIH: Slavia - Plzeň 3:1. Klíčový duel o titul rozhodl infarktový závěr!
    Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud