19. listopadu 2019 • 11:20

Kotalík a Sparta: otevření hranic, učitel Rosického i nevydařené posily

Vstoupit do diskuse
0
  • Adam Kotalík (vpravo) spolu s Danielem Křetínským na tiskové konferenciAdam Kotalík (vpravo) spolu s Danielem Křetínským na tiskové konferenciFOTO: Barbora Reichová (Sport)

    Ve Spartě byl od roku 2015, jeho štace ale končí. Adam Kotalík, který v letenském klubu působil i jako generální ředitel a v poslední době měl jako člen představenstva na starost transfery, po dohodě s předsedou představenstva Danielem Křetínským klub opustí. Jaké plusy a minusy přinesly čtyři roky, které na Letné strávil, a jaké přestupy se pod jeho taktovkou povedly a jaké nepovedly?

  • PLUS: otevření hranic

    Nejzásadnější Kotalíkův přínos. Zasadil se o to, že se Sparta otevřela Evropě. Její skauting přeskočil české hranice, na Letnou najednou začaly přicházet hvězdy typu Stancia či Kangy. Letenští byli v tomto směru českým průkopníkem.

    Adam Kotalík byl u příchodu Guélora Kangy (vlevo) a Nicolae Stancia (vpravo) do Sparty Adam Kotalík byl u příchodu Guélora Kangy (vlevo) a Nicolae Stancia (vpravo) do SpartyFoto Radovan Baroň/sparta.cz

  • PLUS: průprava pro Rosického

    Po konci kariéry se Rosický nejprve učil od Zdeňka Ščasného, cenné zkušenosti mu ale předal i Kotalík. Hlavně v oblasti nesmlouvavých transferových vyjednávání. V tomto směru měl současný sportovní ředitel velmi dobrého mentora.

    Adam Kotalík (vpravo) končí ve Spartě. Jeho agendu převezme sportovní ředitel Tomáš Rosický Adam Kotalík (vpravo) končí ve Spartě. Jeho agendu převezme sportovní ředitel Tomáš RosickýFoto Jaroslav Legner / Sport

  • PLUS: podařené příchody

    Martin Dúbravka, brankář
    Cena: volný hráč
    Na Letnou přišel z Liberce v létě 2017 jako volný hráč. Po půl roce odešel nejdříve na hostování, posléze natrvalo do Newcastlu, který za něj celkem zaplatil 6 milionů liber (asi 174 milionů korun).

    Nicolae Stanciu, záložník
    Cena: 96 milionů
    Střílel góly, měl asistence. Ačkoliv se Spartou nevyhrál trofej, jak slíbil, klub na něm neprodělal. Po roce přestoupil do Saúdské Arábie za 200 milionů korun.

    Guélor Kanga, záložník
    Cena: 25,5 milionu
    Za málo peněz hodně muziky. Gabonský záložník má v 61 soutěžních zápasech 25 nastřílených branek a k tomu 13 asistencí. Chybí mu však týmový úspěch.

    Brankář Martin Dúbravka přišel do Sparty z Liberce jako volný hráč. Následně odešel do Newcastlu Brankář Martin Dúbravka přišel do Sparty z Liberce jako volný hráč. Následně odešel do NewcastluFoto Jaroslav Legner (Sport)

  • MINUS: bez trofejí

    Hlavní úkol, tedy vrátit Spartu na tuzemský trůn, Kotalík nesplnil. Klub pod jeho vládou nezískal jediný mistrovský titul, ve vitríně nepřibyla ani žádná další trofej. Sportovní stagnace se naopak ještě prohloubila.

    U sparťanských fanoušků Adam Kotalík v oblibě příliš nebyl U sparťanských fanoušků Adam Kotalík v oblibě příliš nebylFoto Barbora Reichová / Sport

  • MINUS: rozviklaná pozice trenéra

    Během svého působení ve Spartě Kotalík nenašel trenéra, jenž by s týmem dokázal dlouhodobě, systematicky a především úspěšně pracovat. Jmen se přitom protočilo dost. Ščasný, Holoubek, Požár, Rada, Stramaccioni…

    Adam Kotalík (vpravo) s trenérem Andreou Stramaccionim Adam Kotalík (vpravo) s trenérem Andreou StramaccionimFoto Pavel Mazáč / Sport

  • MINUS: nevydařené příchody

    Marc Janko, útočník
    Cena: volný hráč
    Přišel v létě 2017 zadarmo z Basileje s pověstí evropského šutéra. Jenže už v zimě si s ním Andrea Stramaccioni nevěděl rady a ve Spartě skončil.

    Tal Ben Chaim, záložník
    Cena: 76 milionů
    Izraelská raketa. Běhá rychleji než Gareth Bale. Tak zněla jeho vizitka při příchodu na Letnou. Jenže vinou zranění i špatného přístupu od léta 2017 odehrál jen 24 zápasů.

    Václav Kadlec, útočník
    Cena: 73 milionů korun
    Na české poměry to byla v létě 2016 masivní investice. Jenže bývalý hráč Letenských dopadl podobně jako Ben Chaim. Spíš se pere se zraněními než se soupeři na hřišti.

    Tal Ben Haim a Adam Kotalík Tal Ben Haim a Adam KotalíkFoto Sparta.cz

Vstoupit do diskuse
0

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud