Jan Podroužek
2. července 2020 • 13:00

Koronavirus v Karviné: nakažených je sedm! Strach v druhé lize, co sestup?

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Sedm. Tolik nakažených novým koronavirem je podle informací iSport.cz členů A-týmu Karviné. Na neurčito jsou tak odloženy sobotní zápasy o záchranu. Šíření koronaviru v Karviné zatím rozhodně neohrožuje oficiální uznání titulu pro Slavii, ovšem třeba vyloženě děsí druholigová mužstva, která soutěží o postup mezi elitu. V článku si odpovíme postupně na základní otázky související s epidemiologickou situací ve slezském klubu.



Podle informací serveru iSport.cz a deníku Sport má Karviná dokonce sedm nakažených členů áčka. V jednom případě má jít dokonce o klubového lékaře, jenž měl nedávno přijít do kontaktu se všemi hráči během běžné kontroly jejich zdravotního stavu po ligovém utkání.

Zřejmě tímhle způsobem se koronavirus v karvinském týmu poměrně nekontrolovatelně rozmáhá. Nejpalčivější otázka příštích dní je, co to udělá s bojem o záchranu v nejvyšší soutěži.

„Zápasy čtvrtého kola skupiny o záchranu jsou ze sobotního termínu přesunuty na neurčito,“ sdělil serveru iSport.cz tiskový mluvčí Ligové fotbalové asociace Štěpán Hanuš. Nebude se hrát nejen ve Zlíně, kam měla přijet právě Karviná, ale „z důvodu zachování regulérnosti soutěže“ jsou na neurčito odloženy také zápasy Opava – Olomouc i Příbram – Teplice.

„Vedení LFA bude v součinnosti s klubem hledat řešení kompletního dohrání soutěžního ročníku, což i nadále zůstává hlavním cílem vedení soutěže,“ uvedla asociace v prohlášení.

Každopádně je jasné, že se v určeném období nestihnou odehrát poslední dvě skupinové rundy, zároveň se logicky odsouvá i baráž.

Podle informací redakce se na úrovni LFA začíná uvažovat o brzkém svolání ligového grémia, tedy všech 32 profesionálních klubů v Česku. To by mohlo proběhnout už během příštích sedmi dní. Je totiž třeba okamžitě jednat.

Zaprvé kvůli termínovce, za druhé kvůli dokončení a prostupnosti obou nejvyšších soutěží. A jsme u toho.

INSIDER: Čišovský všechny spojil. Musa a král střelců? Mám jiný tip
Video se připravuje ...

Titul pro Slavii

V tuhle chvíli lze první ligu rozdělit na tři paralelně probíhající soutěže. Tu o titul, tu o Evropskou ligu a tu o záchranu. První šestka zatím nijak ohrožena není, příští středu by se celá skupina měla kompletně dohrát a podle nových platných řádů bude už jistý slávistický titul červenobílým opravdu udělen.

A to podle citace ve třetím odstavci písmene G: „V případě, že bude dokončena základní část I. ligy i všechna utkání skupiny o titul... Řídící orgán soutěže rozhodne o určení vítěze I. ligy a udělení titulu MISTR ČR.“

Je třeba tedy splnit pro sichr aspoň jednu podmínku. Dohrát tuhle skupinu. A už nebude záležet, že třeba zrovna skupina o záchranu dokončena nebude.

Bez sestupu, postup jen pro vítěze

Tenhle scénář je momentálně dost pravděpodobný. Pokud k němu dojde, nikdo z nejvyšší soutěže nesestoupí. I tohle stanovisko je součástí platných řádů soutěže.

Ovšem co na to týmy z druhé ligy natěšené na skok mezi elitu? V případě nedokončení skupiny o záchranu dostane možnost postoupit pouze vítěz druhé ligy. Pokud by se ani tahle soutěž nedohrála, nepostoupí nikdo.

Momentálně jsou to nesporně Pardubice. Nesporně proto, že sice nemají stejně zápasů jako Zbrojovka, ale mají jich míň a zároveň vedou o bod před brněnským soupeřem.

Tím pádem se dvěma dalším týmům, které by jinak měly nárok na účast v baráži o postup, trochu zboří svět.

Kalendář až po testech

První liga by v příští sezoně měla sedmnáct účastníků, v každém kole by tedy vždy jedno mužstvo mělo volný los.

K baráži může dojít pouze v případě, že bude dokončena prvoligová skupina o záchranu a zároveň při zdárném dokončení druhé ligy.

Poslední informací je, že v nejbližších dnech dojde k co nejpodrobnějšímu „vytrasování“ nakažených členů karvinského mužstva, následně budou probíhat testy. Na základě jejich výsledků pak bude LFA schopna určit zbývající kalendář.

Nakažení jednotlivci jsou zatím umístění do dvoutýdenní karantény, ta hrozí ostatně i zbytku mužstva, potažmo klubu. Rozhodne krajský hygienik podle epidemiologického šetření.

Varianty pro závěr nejvyšších fotbalových soutěží
1. Ligová fotbalová asociace vyhlásí ligového mistra pouze za předpokladu, že bude dohráno všech 35 kol nejvyšší soutěže včetně nadstavby, případně aspoň kompletní program skupiny o titul. Nový šampion nemůže být korunován ani v případě, že už by tým měl prvenství matematicky jisté.
2. Pokud by se nedohrála skupina o titul, ohledně postupu do evropských pohárů platí v tom případě pořadí v tabulce na 1. až 6. místě ke dni ukončení soutěže.
3. Pokud by se nedohrála skupina o záchranu, z nejvyšší soutěže by nikdo nesestoupil. Z druhé ligy by postoupil jen vítěz a zrušila by se baráž. Příští ročník nejvyšší soutěže by hrálo 17 místo obvyklých 16 týmů.
4. V případě dohrání první ligy a nedohrání druhé ligy sestoupí z nejvyšší soutěže pouze klub, který se v konečné tabulce umístil na 16. místě a postoupí pouze ten klub, který bude ke dni ukončení soutěžního ročníku na prvním místě tabulky druhé ligy.

MFK Karviná Vše o klubu ZDE

Z V R P Skóre B
11. Olomouc 33 9 13 11 39:40 40
12. Teplice 33 9 11 13 37:51 38
13. Zlín 33 9 6 18 30:52 33
14. Karviná 33 5 12 16 25:46 27
15. Opava 33 5 10 18 17:50 25
16. Příbram 33 6 7 20 21:55 25

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud