10. července 2020 • 10:30

Juliska slaví 60 let. Příběh stadionu Dukly, kam chodilo i 30 tisíc lidí

Autor: ČTK, vmn
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Zápasy pražské Dukly na Julisce se nikdy nechlubily vysokými návštěvami. Přesto se ale stadion s legendární vysokou tribunou, která vyrostla během rekonstrukce v 70. letech, stal neodmyslitelnou součástí pražské fotbalové scény. Na Julisku, kde se první zápas uskutečnil před 60 lety, 10. července 1960, si přesto v dobách největší slávy našlo cestu i 29 tisíc fotbalových fanoušků a Dukla na zdejším trávníku zaznamenala řadu domácích i mezinárodních úspěchů.



Kousek za hotel International se Dukla přestěhovala ze Strahova a jejím soupeřem při premiérovém utkání na novém stadionu pro 20 tisíc diváků (pojmenovaném podle ulice Na Julisce, ze které se na něj vchází), byl rakouský Wiener Sportclub. Zápas Středoevropského poháru tehdy Dukla vyhrála 2:1 a stejným výsledkem skončila i ligová premiéra Julisky, kdy zápas Dukly s Kladnem sledovalo 15 tisícdiváků.

První slavnou éru Juliska zažila hned v prvních letech své existence. V letech 1961 až 1964 Dukla získala čtyři mistrovské tituly v řadě a úspěšná byla i v Poháru mistrů evropských zemí. V druhé polovině 60. let Julisku v některých zápasech PMEZ navštívilo 20 tisíc fanoušků, další fandové se tísnili také na okolních svazích.

Dukla zažila na Julisce vzestupy i pády, tady zrovna jeden z postupů zpět mezi elitu
Dukla zažila na Julisce vzestupy i pády, tady zrovna jeden z postupů zpět mezi elitu

Už počátkem 70. let se stadion dočkal rekonstrukce, při které vyrostla i legendární obří tribuna. Kapacita Julisky se zvýšila na 29 tisíc diváků, z toho 12 tisíc se vešlo na novou tribunu. První ligový zápas v novém vyhrála Dukla na podzim 1975 nad Trenčínem 4:0 a na „nové“ Julisce získala další tři ligové tituly. Třebaže ligové zápasy Dukly moc nelákaly, na šest pohárových zápasů v 70. a 80. letech Juliska hlásila vyprodáno (Everton, Stuttgart, Hertha Berlín, Barcelona, Manchester United a Inter Milán).

Juliska byla domovem takových velikánů jako Josef Masopust, Ladislav Novák, Ivo Viktor, Zdeněk Nehoda nebo Ladislav Vízek. Poslední, jedenáctý titul Dukla získala v roce 1982, po změně politických poměrů v roce 1989 ale její sláva začala pomalu pohasínat. Jméno jednoho z nejslavnějších klubů československé historie chybí v nejvyšší soutěži od roku 1994, kdy Duklu postihl sestup a následný pád až do třetí ligy.

Strádající klub poté převzal podnikatel Bohumil Ďuričko, jenž zároveň koupil druholigovou Příbram. Po postupu příbramské Dukly mezi elitu v roce 1997 se vedení klubu údajně nedokázalo dohodnout s armádou jako vlastníkem stadionu na Julisce a mužstvo se přesunulo do Příbrami. Po vstupu nového obchodního partnera klubu Marily zmizelo z názvu klubu i jméno Dukla.

Naopak FK Dukla Praha, jež vznikla oddělením od příbramské Dukly, hrála ještě před lety pražský přebor. V roce 2006 se ale dohodla na převzetí práv pro druhou ligu od moravských Jakubčovic a druhou nejvyšší soutěž hraje dodnes.

Stadion nyní patří české armádě a kromě fotbalistů je také rájem pro atlety. Na Julisce se konají například Memoriály Josefa Odložila. Fotbalová Dukla je nyní na Julisce v pronájmu. Kapacita stadionu je v současné době pro fotbalová utkání omezena na 8150 míst k sezení.

Vstoupit do diskuse
7

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud