Květoslav Šimek
15. července 2020 • 21:10

Karviná zná výsledky testů. Všichni hráči a funkcionáři jsou negativní!

Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odběry a testy na COVID-19 mají fotbalisté i členové realizačního týmu MFK Karviná za sebou. Celkem jich bylo 35 a všichni jsou negativní. Potvrdila to vedoucí protiepidemického oddělení v Karviné Andrea Lipjaková. Pokud nenastanou žádné další komplikace, může se FORTUNA:LIGA dohrát. Stejně tak následná baráž o účastnická místa v nadcházejícím ročníku.



Zpátky na hřiště. Hráči Karviné mohou po povinné čtrnáctidenní karanténě znovu trénovat. Stopku jim, i celé skupině o udržení v elitní soutěži, vystavilo pět pozitivních testů na COVID-19 ze začátku července. Nakažení byli čtyři hráči a jeden člen realizačního týmu.

Průběh nemoci byl u všech naštěstí bez komplikací a dobře dopadly i středeční testy týmu. Všech testovaných 35 členů je v pořádku. „Všichni jsou negativní,“ potvrdila Andrea Lipjaková.

Ta už předtím uvedla, že i kdyby se našel další pozitivní test, nebylo by nutné, aby v klubu následovala další plošná karanténa. „Osoby, které by vyšly z testů pozitivní, by nastoupily karanténu. Ale ostatní s nimi nebyli v uplynulých dvou týdnech v kontaktu, takže logickyby do karantény nešli,“ popisovala.

Hráči se tak mohou po dlouhé pauze konečně zapojit do tréninků. Karvinští naposledy mistrovský zápas hráli 28. června v Olomouci. Prohráli 1:3 a ve skupině o udržení jsou třetí od konce, to znamená na barážové příčce.

Na výsledky testů netrpělivě čekali i zástupci Ligové fotbalové asociace. Dopředu avizovali, že klíčovým zájem je soutěž dohrát na hřišti. Pokud se zdravotní problémy nevrátí nebo se neobjeví v jiném týmu, nemělo by tomu nic bránit. To by mělo ostatně potvrdit i páteční Ligové grémium.

Poslední dvě kola skupiny o udržení se mají hrát už příští týden 23. a 26. července. Karvinou podle rozpisu ještě čeká zápas ve Zlíně a v posledním kole pak hostí prozatím poslední Příbram. Může to být klíčová bitva, protože po odehraných 33 kolech má Příbram pouze o dva body méně. Stejně je na tom předposlední Opava.

Je jasné, že z druhé ligy postupují Pardubice. Na baráž čeká Zbrojovka Brno a Dukla Praha. První utkání baráže je naplánováno na 29. července, odvety 1. srpna. Nejzazším termínem pro dohrání soutěží stanovila UEFA na 2. srpna.

Potřebné odběry absolvovali karvinští fotbalisté a členové realizačního týmu hned ve středu ráno v karvinské nemocnici. Ve speciálním stanu odběrového místa. „Mám v poznámkách napsáno osmnáct plus sedmnáct, ale nepoznám z toho, kdo je fotbalista a kdo funkcionář,“ popisovala Andrea Lipjaková. Přišli ti, co byli v karanténě.

Způsob odběrů byl úplně stejný, jaké už fotbalisté třikrát absolvovali před rozjezdem soutěže a před dvěma týdny znovu po pěti pozitivních testech. Nakažení tehdy byli čtyři hráči a jeden člen realizačního týmu. Vyšetření bylo metodou PCR - výtěrem z nosohltanu. „Používá se teď klasicky k diagnostickým účelům při koronaviru,“ přitakala Lipjaková. „Nic příjemného to není, ale nedá se nic dělat.“

Možné scénáře ligy konce sezony
DOKONČENÍ PRVNÍ LIGY
S baráží
Tahle varianta se může uskutečnit teprve tehdy, podaří-li se kompletně dohrát nadstavbovou část, v tuto chvíli už jen skupinu o záchranu. V tom momentě by se mohl utkat čtrnáctý tým první ligy se třetím z druhé a patnáctý z první ligy se druhým z druhé.
Nezahájená baráž
Největší strašák pro Karvinou, Opavu a Příbram, poslední trojici v tabulce. Kdyby se baráž vůbec nerozjela, tedy skončilo by se po pátém kolem nadstavby, sestoupí rovnou z první ligy patnáctý a šestnáctý tým a ze druhé přímo postoupí vedle vítězných Pardubic i druhá Zbrojovka Brno.
Nedokončená baráž
Kdyby byla baráž rozehrána, ale nedokončeno ani jedno ze dvou dvojutkání, mezi elitu by ze čtyři účastníků šel aktuálně čtrnáctý tým první ligy a druhý tým ze druhé. Padal by aktuálně patnáctý tým první ligy a dole by zůstal třetí ze druhé. Kdyby bylo dohráno pouze jedno dvojutkání, postoupí jeho vítěz plus nejlíp umístěný tým. Pořadí pro tyto účely je určeno takhle: 14. tým první ligy, 2. tým z druhé ligy, 3. tým z druhé ligy, 15. tým z první ligy.
NEDOKONČENÍ PRVNÍ LIGY
Liga bude mít 17 týmů
Už se k tomu vyjádřil i šéf LFA Dušan Svoboda. Varianta s osmnácti týmy nepřipadá v úvahu, takže pokud se první liga už nerozeběhne nebo skupina o záchranu nebude dokončena, v příští sezoně přibude v nejvyšší soutěži pouze vítěz druhé ligy Pardubice a nikdo nesestoupí = sedmnáct týmů.

Fotbalisté Karviné během testů na koronavirus
Fotbalisté Karviné během testů na koronavirus

INSIDER: Koncovka nebyla hodna Sparty, ve Slavii by mě zajímal Malinský
Video se připravuje ...

Koronavirus v Karviné. Dohraje se liga? A co sestupy a postupy?
Video se připravuje ...

THE BEST OF LIGA NARUBY: Simulant roku, frajeřina roku a štafle na lize
Video se připravuje ...

ZLATÁ PÍŠŤALKA: Berkovy přehmaty v Edenu, obstál Rejžek v Plzni
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga




Články odjinud


Články odjinud