Martin Mls
28. července 2020 • 18:00

Restart pro Ríšu. Budějovice věří Ekpaiovi: Bude se chtít ukázat

Autor: Martin Mls
Vstoupit do diskuse
3
TOP VIDEA
Jarůšek nechtěl hattrick: Stálo by to peníze, smál se. Jágr mu hokejky nevrátil
Vaniak: Staněk se ti dostane do hlavy, Vindahl Čechy nepředčí. Na EURO...
VŠECHNA VIDEA ZDE

Dvanáct zápasů, slabých 426 minut a nula gólů. Taková jsou ligová čísla Ubonga Ekpaie za dva roky v Plzni. Nigerijského křídelníka brzdila zranění i nedůvěra trenérů. Teď je znovu v Českých Budějovicích, kde má navázat na hostování z loňského podzimu. „Myslím, že bude mít velkou chuť ukázat, že pořád umí,“ slibuje si budějovický kouč David Horejš.



Když kolem plzeňské fotbalové arény vane správný vítr, do nosu vás štípe aroma sladu z nedalekého pivovaru. Pro Ubonga Ekpaie je to hodně hořká vůně, od štace na západě čekal víc.

EKPAI VE F:L

2019/2020 Č. Budějovice
5 zápasů/1 gól
2018/2019 Plzeň
12 zápasů/0 gólů
2017/2018 Zlín
28 zápasů/7 gólů
2016/2017 Liberec
16 zápasů/4 góly

Před dvěma lety se stal prvním Afričanem ve fotbalové Plzni a kromě toho byl tenkrát její nejdražší letní posilou. Viktoria za něj vysázela sedmnáct milionů korun. Jenže víc času než na zeleném jevišti strávil mezi náhradníky: často ho limitovaly zdravotní trable, a když byl v pořádku, tehdejší plzeňský kouč Pavel Vrba dával přednost jiným. Vrbův nástupce Adrian Guľa zatím vidí případ Ekpai podobně, škrtl ho hned na začátku letní přípravy.

Řešení? Stejné jako loni na podzim: hostování v Českých Budějovicích. Dynamo skládá tým po sérii bolavých letních odchodů; s fotbalem skončil exreprezentační stoper Tomáš Sivok, nejlepší střelec Ivan Schranz už je v Jablonci, čtyři mladí záložníci se vrátili z hostování do svých týmů…

„Před rokem v září jsme Ubonga přiváděli s tím, že by mohl zacelit mezeru po odchodu Lukáše Provoda do Slavie. Jakmile se dal po zranění dohromady, odvedl u nás kus práce,“ vzpomíná budějovický trenér David Horejš.

Teď má Ríšu, jak se Ekpaiovi přezdívá už od jeho povedené zastávky ve Zlíně, v týmu znovu. Čiperný Nigerijec je po lednové operaci kolena fit a vyhlíží restart zaseknuté kariéry, ve čtyřiadvaceti má pořád chuť. Do černobílého dresu Dynama se ovšem hned tak nenasouká: první letní přátelák, který se měl hrát ve středu, byl zrušen kvůli koronaviru v týmu druholigového Vyšehradu.

Ubong Ekpai v souboji s Michalem Sáčkem
Ubong Ekpai v souboji s Michalem Sáčkem

Po čtyřech letech v Česku se Ekpai dobře domluví a díky tomu už v Plzni neměl problém zapadnout do týmu. Totéž se čeká i při jeho návratu do Budějovic, s Dynamem by měl poprvé potrénovat v úterý. „Charakter je pro mě základ. Ríša je do kabiny úplně v pohodě, proto jsme po něm znovu sáhli,“ popisuje Horejš. „Líbí se mi, že i po zranění dělal všechno pro to, aby se co nejrychleji uzdravil.“

Vylepšit čísla z minulé sezony by pro (zdravého) Ekpaie nemělo být tak složité: v Budějovicích stihl jen pět ligových partií a jeden gól, symbolicky v posledním zápase na Slavii. „S týmem je sžitý a ví, co chceme hrát, což je pro něj velké plus. Jeho rychlost a chuť střílet góly by znovu mohly platit,“ doufá trenér Horejš.

A že toho Ekpai v posledních dvou letech moc nenahrál? „Je otázkou, v jaké kondici se vrátí, ale do začátku ligy je ještě dost času. Věřím, že bude mít velkou motivaci se ukázat, aby se třeba mohl do Plzně vrátit,“ vykládá budějovický trenér. „Nechci vyhlašovat, že jsme ho přivedli do základu, nedělám to u žádného hráče. Ríša dostane prostor a bude záležet jen na něm, jak ho využije.“

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

SK České Budějovice Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud