29. července 2020 • 04:40

DOTAZNÍK Sportu: Drtivý válec Slavia i výjimečný sparťan. Kdo překvapil?

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Drtivá výhra Slavie v lize, drtivá výhra jejích hráčů v dotazníku fotbalových redaktorů deníku Sport a iSport.cz, kteří hodnotí uplynulou sezonu. Mistr čistých kont Ondřej Kolář nejlepším hráčem, jeho nadřízený Jindřich Trpišovský nejlepším trenérem. V nové rubrice Nejlepší hráč do 21 let naopak na celé čáře vyhrál sparťan Adam Hložek, v české lize pomalu jediný svého druhu. Přečtěte si všechny odpovědi.



Nejlepší hráč

Štěpán Filípek
Ondřej Kolář (Slavia)
S nadsázkou se říká, že když fotbalovou anketu vyhraje brankář, je něco špatně… Ale vážně, výkonnost v celé sezoně a moderní styl oproštěný od chyb hovoří jasně. Jinak se nabízí Petr Ševčík.

Jan Podroužek
Petr Ševčík (Slavia)
Za stálost a vysoký standard jeho výkonů, za to, že Slavii takhle táhnul celou sezonu, a že to pak orazítkoval rozhodujícím titulovým gólem proti Viktorii Plzeň.

Jakub Konečný
Ondřej Kúdela (Slavia)
Klidná síla, jeden ze strůjců rekordních defenzivních statistik mistra. Způsob, jakým se po desetidenní pauze navzdory zranění vrátil do rozhodujícího zápasu s Plzní, byl obdivuhodný.

Jan Malý
Petr Ševčík (Slavia)
Přímočarý, rychlý, šikovný, pracovitý. Do systému Slavie se dokonale hodí, umí dodat hře nadstavbu. Jeho výkony byly stabilní. Symbolicky proti Plzni stvrdil titul.

Radek Špryňar
Ondřej Kúdela (Slavia)
Jít s ním do války, tak víte, že vás nikdy nezklame a kritické situace vyřeší s chladnokrevným úsudkem. Reprezentační stoper je v rozbouřené době jistota. Slavii pomohl k titulu i k parádním výkonům v Lize mistrů. 

Martin Mls
Tomáš Souček (Slavia)
Kolář? Ševčík? Stanciu? Snad mi to všichni tři prominou, ale nejvýš stavím energického dříče, který Slavii hladce provedl podzimem a v zimě odešel do Anglie. A klaní se mu i tam.

Jakub Dvořák
Ondřej Kolář (Slavia)
Měl pro Slavii větší přínos Nicolae Stanciu, nebo Ondřej Kolář? Vzhledem k tomu, že muž v brance bořil rekordy, tasil skvělé zákroky a bez něj by se slávistická hra opravdu neobešla, mám jasno.

Jonáš Bartoš
Ondřej Kolář (Slavia)
Za 31 zápasů udržel 23 nul, inkasoval pouhých deset gólů. Tohle není dokonalost ve FIFA, pokud hrajete na režim amatéři, ale naprosto mimořádná bilance jedničky Slavie. Klobouček, pane Koláři.

Michal Kvasnica
Ondřej Kolář (Slavia)
Moderní libero u mě o kousíček vyhrává nad spoluhráčem Petrem Ševčíkem, protože posunuje gólmanské řemeslo neustále dál. Jen se obávám, že česká liga je mu už teď dosti malá. Musí ven.

Michal Koštuřík
Ondřej Kolář (Slavia)
Zjevení mezi gólmany. To, jak se za krátký čas vypracoval, je úžasné. Nejen, že supluje roli dalšího stopera a má lepší kličku než mnozí hráči v poli. On umí i skvěle chytat.

Adam Procházka
Ondřej Kolář (Slavia)
Zažil fantastickou sezonu. Ano, k jeho 23 čistým kontům mu častokrát pomohl i tým před ním, nicméně když bylo třeba, vytáhl důležité zákroky a Slavii podržel. Udělal obří progres.

Sumář hlasování
Ondřej Kolář (Slavia) 6
Petr Ševčík (Slavia) 2
Ondřej Kúdela (Slavia) 2
Tomáš Souček (Slavia) 1

Gólman Slavie Ondřej Kolář překonal rekord české i československé ligy v počtu vychytaných nul v sezoněFoto Michal Beranek / Sport

Nejlepší trenér

Štěpán Filípek
Jindřich Trpišovský (Slavia)
Zvládl obhajobu ve „vykloubené“ sezoně i určitou přestavbu týmu. Sice mu pomohla koronapauza a co do přestupů je nenasytný, ale skvělá práce. Uznání i pro pány Hoftycha, Klusáčka či Horejše.

Jan Podroužek
Jindřich Trpišovský (Slavia)
Koho jiného, když ne trenéra suverénních mistrů, kteří prošli sezonou nejen s nejlepší ofenzivou, ale i s téměř neprůchozí obranou, která se dostala na historická čísla. „Kšilcku“ dolů.

Jakub Konečný
Pavel Hoftych (Liberec)
Jindřich Trpišovský zaslouží za obhajobu titulu plný kredit, ale to Pavel Hoftych taky. Byť Liberci v zimě odešly čtyři opory, Slovan se vrací do Evropy. A ještě stačil připravit iks hráčů pro Slavii.

Jan Malý
Jindřich Trpišovský (Slavia)
Na podzim připravil mužstvo tak, že bylo v Česku ojedinělé a neporazitelné. Po zimní obměně přišly potíže, ale tým postupně vyladil tak, že v závěru sezony působila Slavia na hřišti zase nejlépe.

Radek Špryňar
Jindřich Trpišovský (Slavia)
Nemá smysl hledat jinde. Kouč obhájců titulu je fenomén dnešní doby. Způsob, jakým umí zlepšit příchozí hráče a přesně je zapasovat do systému, je fascinující. Jen prosím, zkulturnit chování na lávce…

Martin Mls
Luděk Klusáček (Bohemians)
Do Ďolíčku nepřicházel jako kandidát na kouče roku, ale příjemně překvapil. Citem pro výběr hráčů i proměnou klokaní party, která zaujala ofenzivním fotbalem a málem doskákala do Evropy.

Jakub Dvořák
Jindřich Trpišovský (Slavia)
V české lize před ním obhájili ligový titul pouze tři trenéři. Během podzimu navíc vybudoval luxusní bodový polštář při náročném programu s Ligou mistrů, který se pak výrazně hodil na jaře.

Jonáš Bartoš
Jindřich Trpišovský (Slavia)
Naprosto bez debat. Největší uznání patří Trpišovskému za to, že nastavenou laťku ve Slavii na jaře nesnížil ani po masivních odchodech klíčových plejerů. Hráči se pod ním výrazně zlepšují.

Michal Kvasnica
Pavel Hoftych (Liberec)
V zimě mu odešly čtyři důležité opory, ale nebrečel, pracoval a Slovan nadupal tak, že udělal finále poháru a předkolo Evropské ligy. Navíc pod tlakem bosse a s úzkým kádrem. Super první rok.

Michal Koštuřík
Jindřich Trpišovský (Slavia)
Velký trenér velkého týmu. Někdo namítne: „Tuhle Slavii může trénovat každý.“ Nemůže! Protože ji trénuje Trpišovský a vede si moc dobře. Atak silné Plzně odrazil s bravurou.

Adam Procházka
Václav Kotal (Sparta)
Zvládl náročný úkol. Pozvedl zdecimovaný tým bez sebevědomí a vrátil mu chuť bojovat. Po nahrazení Václava Jílka dosáhl na vytyčené cíle. Nebýt toho, volil bych Jindřicha Trpišovského.

Sumář hlasování
Jindřich Trpišovský (Slavia) 7
Pavel Hoftych (Liberec) 2
Václav Kotal (Sparta) 1
Luděk Klusáček (Bohemians) 1

Cenu pro nejlepšího trenéra bral Jindřich Trpišovský ze SlavieFoto ČTK

Nejlepší cizinec

Štěpán Filípek
Petar Musa (Liberec/Slavia)
Spolu s Liborem Kozákem král střelců, a přitom v lize se v podstatě ještě zaučoval a ve většině zápasů neměl jisté místo v základní sestavě. Jsem zvědav, co s ním ve Slavii provedou dál.

Jan Podroužek
Petar Musa (Liberec/Slavia)
Dařilo se mu na hostování ve Slovanu, kterému pomohl k dobrému podzimnímu postavení, na jehož základě si tým došel pro hezké páté místo. A ve Slavii zvládl těžkou pozici a pomohl k titulu.

Jakub Konečný
Petar Musa (Liberec/Slavia)
Prostor, který se mu po odchodu Libora Kozáka v Liberci uvolnil, využil dokonale. A důležité góly střílel chorvatský útočník i v červenobílém dresu. Nejmladší král střelců v historii české ligy, co dodat.

Jan Malý
Nicolae Stanciu (Slavia)
Rozjížděl se pozvolna, nějaký čas si na nový tým zvykal. Postupně hrál lépe a lépe, v závěru byl výtečný. Pro Slavii je jeho gradující forma velkým příslibem do další sezony.

Radek Špryňar
Adriel Ba Loua (Karviná)
Koumák z Pobřeží Slonoviny má dar oslovit spoluhráče náramnou přihrávkou do gólové šance. Za sezonu posbíral deset finálních asistencí. Od nové sezony bude v Plzni, může to být jízda.

Martin Mls
Nicolae Stanciu (Slavia)
Možná jste si před rokem ťukali na čelo: nešlápla Slavia vedle? Nakonec byl jedním z jejích nejplatnějších hráčů. Hrál pro tým a rozdal jedenáct gólových nahrávek, nejvíc v celé lize.

Jakub Dvořák
Nicolae Stanciu (Slavia)
Výkony pro mě měl na podobné úrovni s Guélorem Kangou. Avšak slávista byl přeci jen produktivnější v zápasech proti soupeřům z top šestky. Gaboňanově lepším číslům navzdory.

Jonáš Bartoš
Nicolae Stanciu (Slavia)
Především za báječné jaro. Rumunský záložník na sobě ohromně zapracoval, přizpůsobil herní radius požadavkům Slavie a ročník ukončil s bilancí 4+11. V příští sezoně bude ještě nebezpečnější.

Michal Kvasnica
Nicolae Stanciu (Slavia)
Individuální schopnosti rumunského playmakera převyšují celou ligu. Kolik ten toho vymyslí! Kdyby Stanciovy kulišárny kolegové proměňovali, byl by suverénně nejproduktivnějším hráčem.

Michal Koštuřík
Guélor Kanga (Sparta)
Kontroverzní, problémový, egoistický. Prostě narcis, se kterým bude mít každý kouč těžkou práci. Kdo si ji s ním dá, tomu záložník důvěru splatí. Góly, asistencemi a geniálními myšlenkami.

Adam Procházka
Nicolae Stanciu (Slavia)
Bude ještě lepší. Tato slova kouče Trpišovského rumunský středopolař dokázal naplnit. Klíčový muž mistrovského kádru Slavie po odchodu Tomáše Součka do Premier League.

Sumář hlasování
Nicolae Stanciu (Slavia) 6
Petar Musa (Slavia/Liberec) 3
Guélor Kanga (Sparta) 1
Adriel Ba Loua (Karviná) 1

Nicolae Stanciu v dresu SlavieFoto Pavel Mazáč (Sport)

Nejlepší hráč do 21 let

Štěpán Filípek
Adam Hložek (Sparta)
I když měl (logicky) i slabší období, překonal ho. Ve své druhé plnohodnotné sezoně si připsal sedm gólů i asistencí, to je výtečná bilance. A co teprve až konečně začne hrát středního útočníka…

Jan Podroužek
Adam Hložek (Sparta)
V téhle kategorii nemá rovného kolegu, soupeře, dalo by se pohledem statistik říct, že je v ní v podstatě sám. Adam Hložek je poměrem věku a schopností nejzářivější poklad v lize.

Jakub Konečný
David Zima (Slavia)
Adam Hložek je díky počtu startů už mazák, označení objev sezony určitě víc sedí na Davida Zimu. Sportovní vedení Sigmy by se mělo zamyslet nad tím, proč v Olomouci hrát nemohl a ve Slavii ano.

Jan Malý
Adam Hložek (Sparta)
V téhle kategorii je to jasná volba, jeho růst pokračuje dobrým směrem. Připravuje se na roli tahouna Sparty. Bude zajímavé sledovat, jak zvládne další level. Předpoklady má výjimečné.

Radek Špryňar
Adam Hložek (Sparta)
Nominovat jiné jméno, to by byl nonsens. Sedm gólů, sedm asistencí, základní sestava ve Spartě, to vše v krásných osmnácti letech. Byl bych rád, kdyby z Česka odešel. Venku by se rozvíjel ještě rychleji.  

Martin Mls
Adam Hložek (Sparta)
Jasná volba. K sedmi gólům přidal sedm asistencí a byl na něj spoleh i ve chvílích největšího sparťanského temna. Na podzim se o něj bude přetahovat reprezentační áčko s jednadvacítkou.

Jakub Dvořák
Adam Hložek (Sparta)
Mít v 17 letech odkopáno v lize přes padesát zápasů? Slušné. Adam Hložek však v uplynulé sezoně přidal v pomyslném kanadském bodování FORTUNA:LIGY 7+7. To už je na pochvalu.

Jonáš Bartoš
Adam Hložek (Sparta)
Ještě před plnoletostí zmáknul v lize 53 zápasů, nastřílel deset gólů a přidal devět asistencí. Kdo z vás to má? Klíčové je vybrat správnou cestu, jak český fotbalový diamant brousit dál.

Michal Kvasnica
Adam Hložek (Sparta)
Jedna věc jsou čísla (7+7), ale ten herní projev? Na čerstvého osmnáctníka neskutečně vyspělý. Sparťanský klenot v mikrosituacích takřka vždy volí ideální řešení, to je výsada top fotbalistů.

Michal Koštuřík
Adam Hložek (Sparta)
Kdo jiný, že? Zjevení mezi tuzemskými teenagery. Kluk, který je fotbalově dávno chlap a má na to, aby prorazil i ve světě. Ale dejte mu ještě rok v české lize, není kam spěchat.

Adam Procházka
Adam Hložek (Sparta)
V téhle kategorii nemá konkurenci. V 17 letech patřil s bilancí 7+7 mezi nejproduktivnější hráče ligy. Je ústřední tváří nejen Letenských. Klobouk dolů jak se vyrovnal s tlakem a očekáváními.

Sumář hlasování
Adam Hložek (Sparta) 10
David Zima (Slavia) 1

Adama Hložka ze Sparty vybrali redaktoři Sportu jako nejlepšího hráče FORTUNA:LIGY do 21 letFoto Michal Beranek / Sport

Příjemné překvapení sezony

Štěpán Filípek
Bohemians
Jeden z největších příběhů ročníku. Tým, který se měl znovu rvát o záchranu, nakonec málem dosáhl na předkolo Evropské ligy. K tomu fanoušci na balkonech, štaflích, plošinách. Palec nahoru!

Jan Podroužek
Bohemians
Rozhodně si pozornost zasloužily výkony Slovácka a nováčka Dynama. Ale Bohemka to dotáhla ještě o kousek dál. Skromný klub překvapil možná i sám sebe, moc hezká sezona.

Jakub Konečný
Slovácko
Na podzim dokázalo zvítězit na Spartě i v Plzni, na jaře doma svalilo i Slavii. Žádný jiný tým komplet první trojku v této sezoně už neporazil. To je známka kvality i patřičného sebevědomí.  

Jan Malý
České Budějovice
Už během letní přípravy mi nováček připadal zajímavý. Jihočeši se vypořádali se slabším úvodem, a když se v lize i za pomoci mazáků Sivoka s Drobným rozkoukali, hezky ji osvěžili. Ale vydrží jim to?

Radek Špryňar
Liberec
Po odchodu JT hledal Slovan svoji identitu, našel ji až s příchodem Pavla Hoftycha. Stále trochu nedoceněný kouč vytáhl severočeské jezdce na čtvrté místo tabulky. Co se mi líbilo? Nikdy nenudili.

Martin Mls
České Budějovice
Fanfáry pro nováčka! Veteráni Drobný se Sivokem, střelec Schranz, pracant Havelka… Dynamo bavilo svěžím fotbalem a nečekaně hrálo o top šestku. Už teď jsem zvědavý na příští sezonu.

Jakub Dvořák
Luděk Klusáček
Bohemians by měli za tip Ivanu Haškovi líbat ruce. Chvíli to sice trvalo, ale jakmile si Klokany vycvičil podle svého gusta, byl to jeden z týmů, který bavil ligu. A dokonce pomýšlel i na poháry.

Jonáš Bartoš
Bohemians
Klokani dali lize příjemný šmrnc, stříleli spousty gólů a dokonce žili odvážný sen o Evropě. Pochvala míří i do Českých Budějovic a Liberce, kde se též úspěšně snažili o zajímavý fotbal.

Michal Kvasnica
Více šancí talentům
Nejen Hložek, ale i Karabec, Zima, Melichar, Drozd, Beran, Kaloč, Šulc, Pech, Daněk, Knapík, Markovič, Radosta, Cedidla, Souček, Harazim, Černák... Trend mladíků je tady, jen tak dále!

Michal Koštuřík
Jablonec
Když spočítáte, kolik elitních hráčů klub v posledních dvou letech prodal, kolik se jich na jaře zranilo a kdo nesměl hrát proti svým mateřským klubům, vyjde vám čtvrté místo jako malý zázrak.

Adam Procházka
David Černý (Teplice)
Táhl futsalové Teplice, ve fotbalovém áčku dostal šanci po restartu ligy a vysloužil si smlouvu. Byl v ohrožení života, kvůli kavernomu v hlavě musel na operaci. V únoru 2019 se vrátil a plní si sen.

Sumář hlasování
Bohemians/Luděk Klusáček 4
Dynamo 2
Futsalista Černý 1
Prostor pro talenty 1
Jablonec 1
Liberec 1
Slovácko 1

Fotbalisté Bohemians patřili k příjemným překvapením ligyFoto www.bohemians.cz/PMml

Zklamání sezony

Štěpán Filípek
Koronavirové hádky
Úroveň klíčových debat nad historickým zásahem do sezony byla tristní. Znovu odhalila, jak těžce se lidé v českém fotbale dokážou dorozumět ve prospěch společného zájmu a s ohledem na všechny souvislosti.

Jan Podroužek
Zásek v řádech
Obecně patlání se v (ne)dohrávání. Dlouho jsme se dívali, jak nejdřív Ligová fotbalová asociace típe jakoukoliv diskuzi, načež nechala grémium vymyslet úplný novotvar. Všechno jde, evidentně...

Jakub Konečný
Slezská smůla
Ve Španělsku, Německu a Anglii řádil COVID-19 mnohem hůř než v Česku, přesto v těchto zemích nejvyšší soutěž hladce dohráli. Karviná a Opava v koordinaci s krajskou hygienickou stanicí nahlásily nakažené, takže F:L měla nakonec smůlu.

Jan Malý
Sparta
Čachrování s řády bylo šílené, ale vezmu to ze sportovní stránky. Sparta už během podzimu vypadla ze hry o titul, místy působila až nedůstojně svému jménu. Slušný závěr celkové rozpaky nezachrání. 

Radek Špryňar
Trapný Jílek
Na Letné zpatlal, co mohl. A když byl vyhozen, začala Sparta postupně rozkvétat, vyhrála osmkrát v řadě. Co na to Jílek? V herní kvalitě posun nepozoroval… Víc se ve fotbalovém prostředí ztrapnit nemohl.

Martin Mls
Fraška na konci
Se vším respektem k pandemii koronaviru tvrdím, že se sezona dala dokončit elegantněji. Bez dlouhých prodlev a dovolených, bez rušení zápasů na poslední chvíli i bez zkoušené Dukly.

Jakub Dvořák
Projekt Jílek
Vypadalo to slibně: nový kouč na Letné, smlouva na tři roky, zářné zítřky… se nedostavily. Sparta už po půlroce zjistila, že s Václavem Jílkem díru do světa neudělá a muselo dojít k rozvodu.

Jonáš Bartoš
Prázdné vyvrcholení
Jde o celkovou situaci ve sportu, kvůli koronaviru bohužel velice smutnou. Nadstavba bez lidí, pak jen ve velmi omezeném počtu, navíc se zmatky v závěrečném boji o záchranu. Tohle nikoho nebaví.  

Michal Kvasnica
Loučení ostravského krále
Zvláštní závěr soutěže přebíjí kariérní konec legendární značky MB27, navíc (kvůli koronaviru) před poloprázdným stadionem. Česká liga bez Milana Baroše strašně zchudne, druhý takový není.

Michal Koštuřík
Nejde to. Ale jde
Guláš kolem (ne)dohrávání sezony a hlavně – náhlá změna hracího plánu, který přece „nejde“ změnit. A ejhle, najednou má nejvyšší soutěž osmnáct týmů. Rozum vyhrál. Jen docela pozdě.

Adam Procházka
Martin Hašek ml.
Ať už byly vztahy mezi ním a Spartou jakékoliv, nezachoval se jako profesionál. Mohl si užívat fotbalového života, teď ho čekají soudní tahanice. Jen těsně ale pokořil štaci Václava Jílka na Letné.

Sumář hlasování
Boj s koronavirem 6
Sparta/Jílek 3
Odchod Haška mladšího 1
Loučení Baroše 1

Fotbalisté Karviné během testů na koronavirusFoto ČTK

Ideální jedenáctka podle redaktorů deníku Sport:

(jednotlivé jedenáctky redaktorů najdete v galerii)

Jedenáctka sezony podle deníku Sport Jedenáctka sezony podle deníku SportFoto Sport

Jedenáctka sezony Štěpána Filípka Jedenáctka sezony Štěpána Filípka

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Ševčík králem ligových trávníků, žezlo převzal po Součkovi. Má na zahraničí?
Video se připravuje ...

TOP 5 mladíků: kraluje Hložek, kdo byli nejzajímavější talenti v lize?
Video se připravuje ...

ANKETA: Překvapení sezony? Výkony nováčka, Plzeň pod Guľou
Video se připravuje ...

iSport podcast: Šla Opava koronaviru naproti? Blýská se v klubu na lepší časy?
Video se připravuje ...

ANKETA: Má si Sparta Kangu nechat, nebo pustit gabonského kouzelníka k vodě?
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
2

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud