Jonáš Bartoš
5. srpna 2020 • 15:42

K určení pořadí stačí odehrát polovina kol. Testy před každým zápasem

Vstoupit do diskuse
5
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vyhnout se zmatkům ze závěru uplynulého nedokončeného ročníku. To je cíl vedení Ligové fotbalové asociace, která ve středu řešila blížící se start nové sezony 2020/2021. Do rozpisu soutěží zástupci klubů z první a druhé ligy zakomponovali důležitou změnu. Nejvyšší soutěže se budou považovat za ukončené a s určeným pořadím tehdy, pokud se odehraje alespoň 50 procent naplánovaného programu. Mistr za sebou musí mít víc než polovinu svých zápasů, zajištěna bude i prostupnost obou soutěží. Při dobré vůli se tohle všechno zvládnout dá.



Zástupci klubů z první a druhé ligy na svém jednání v pražském hotelu Eden vymýšleli scénáře, jak na podzim reagovat na koronavirová opatření. Středeční rokování přineslo několik zásadních bodů pro novou sezonu. Hlavní jsou podmínky, za kterých lze profesionální soutěže dokončit, i když do nich zasáhne COVID-19 a z něj plynoucí karantény a jiné restrikce.

Resumé je jasné - pokud se v příští sezoně FORTUNA:LIGY odehraje alespoň 50 procent celé soutěže, bude určeno pořadí. V případě, že týmy nebudou mít odehranou stejnou porci utkání, rozhodne koeficient podle přepočtu bodů na počet zápasů. LFA upravila rozpis soutěží poté, co se v minulém ročníku nedohrála nadstavbová skupina o záchranu a kvůli nákaze v Opavě musela být liga předčasně ukončena.

„Naším primárním cílem je udělat vše pro to, aby se odehrál kompletní program příštího ročníku. Víme, že k tomu z důvodu vyšší moci, COVIDU-19, nemusí dojít. Proto jsme se intenzivně zaobírali otázkou, jak nastavit pravidla tak, aby v případě nedohrání ročníku kvůli karanténním opatřením nedošlo k situaci jako letos, kdy se nemohlo určit pořadí a tím pádem ani sestupující,“ vysvětlil po ligovém grémiu profesionálních klubů předseda LFA Dušan Svoboda.

Zleva šéf LFA Dušan Svoboda a výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta vystoupili na tiskové konferenci po losování nového ročníku
Zleva šéf LFA Dušan Svoboda a výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta vystoupili na tiskové konferenci po losování nového ročníku

K tomu, aby bylo určeno pořadí, se musí odehrát alespoň 50 procent zápasů první ligy. „To je podmínka. V případě nedohrání ročníku pak dojde k tomu, že se tabulka určí a sestaví podle koeficientu, že se budou přepočítávat body na počet odehraných zápasů,“ doplnil. Pokud by byla odehrána více než polovina soutěže, ale některý tým by za sebou neměl aspoň 50 procent svých utkání, nemůže se stát mistrem ani se kvalifikovat do evropských pohárů. Sestoupit ale může.

„Podmínky jsme nastavili tak, aby bylo na konci ročníku určené pořadí, tři týmy sestoupily a vítěz druhé ligy postoupil,“ připomněl Svoboda, že první liga by se od sezony 2021/2022 měla znovu smrsknout na 16 účastníků. Příští ročník se rozběhne s 18 kluby a bez nadstavby, druhá liga se naopak odehraje pouze ve 14 týmech. V minulém ročníku se kvůli nákaze v Opavě nepodařila dohrát skupina o záchranu, tím pádem žádný tým nesestoupil do druhého ligového patra.

Zástupci klubů si stanovili i termíny pro nadcházející ročník dvou nejvyšších fotbalových soutěží v Česku. A bude to velký frmol – začít by se mělo 22. srpna, první liga poběží až do 19. prosince. Následuje „bundesligový“ model s krátkou, zhruba měsíční zimní pauzou – 30. ledna se soutěž rozjede znovu, skončí se 28. května, pak je v plánu EURO.

Důležitý je podmiňovací způsob. Fotbalové dění stále závisí na tom, jak se zachová zákeřná nákaza COVID, která převrátila svět naruby. Kluby musí přijímat řadu bezpečnostních omezení, stále je nutné se řídit nařízením hygienických stanic a epidemiologů. Ti reagují na stále trvající výskyt nemoci v Česku.

Každý týden test

Hráče a členy realizačních týmů čeká každý týden pravidelné testování. „Všechny kluby z první ligy musí mít před mistrovským utkáním test na COVID ne starší než tři dny. U druhé ligy je to jednou za měsíc, tato opatření platí až do odvolání,“ oznámil Svoboda. „Primárním cílem je vytvořit podmínky pro to, abychom neohrozili naše klubové zástupce pro kvalifikaci evropských pohárů. Testování ze strany UEFA jsou tam striktně nařízená, nechceme zbytečně riskovat.“

Testy si budou kluby hradit z vlastní kapsy. Za stávající ceny jde o částku blížící se dvěma milionům korun na klub za sezonu. „Je to hodně, ale nejde o nepřekonatelné peníze. Věřím, že to nakonec bude stát kluby méně, že se to v průběhu sezony změní,“ doufá Svoboda.

V nejbližší době hodlá iniciovat oficiální jednání se státem o náhradě ušlých ztrát i postupnému návratu fanoušků na tribuny. Jde o nejistý běh na dlouhou trať. Liga na stadionech začne opět v divácky omezeném režimu. Pro fanoušky to v drtivé většině znamená sledování svých oblíbených hráčů od televize, dokud se zatím rostoucí čísla nákazy nezmění a nerozvolní se restrikce týkající se hromadných akcí.

Kluby musí respektovat bezpečnostní manuál od LFA. Řeší se v něm, jak by se hráči i realizační týmy měli chovat při trénincích, cestách na zápasech i samotných utkáních. Na konci uplynulé sezony šlo o formu doporučení, nyní může porušování zásad pravidel trestat disciplinární komise. Jde například o zbytečné objímání po skončení zápasů. Může nastat paradoxní situace, že hráči přijde od disciplinárky pokuta za příliš divokou oslavu gólu.

Vše se ale dělá kvůli tomu, aby liga běžela a fotbalový kolotoč se v rámci možností točil i v době nevyzpytatelného viru.

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Vstoupit do diskuse
5

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud