Radek Špryňar
6. srpna 2020 • 05:00

PŘEHLED změn v lize: titul i za půlku. Úleva pro hříšníky, zátěž pro kasy

Vstoupit do diskuse
3
  • Přehled největších změn v pravidlech ligyPřehled největších změn v pravidlech ligyFOTO: koláž iSport.cz

    Na středečním zasedání Ligového grémia bylo v důsledku epidemiologické situace v Česku přijato několik zásadních změn, které se dotknou nového ročníku FORTUNA:LIGY. Jaké jsou ty nejpodstatnější? Deník Sport je shrnuje v šesti bodech.

  • Předčasné ukončení soutěže

    V případě nemožnosti dohrání FORTUNA:LIGY kvůli zásahu vyšší moci bude konečná tabulka sestavena dle koeficientu přepočtu bodů na počet odehraných zápasů. To platí v případě, že mužstva budou mít na kontě různý počet duelů. Ovšem k případnému ukončení ligy dojde pouze za podmínky, že bude odehráno více než padesát procent z celkového počtu zápasů celé soutěže. Pak bude moci být soutěž ukončená a určeno pořadí jednotlivých týmů. „Naším primárním cílem je ale udělat vše proto, aby se odehrál kompletní program čtyřiatřiceti kol,“ pronesl Dušan Svoboda, předseda Ligové fotbalové asociace.

    Zleva šéf LFA Dušan Svoboda a výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta vystoupili na tiskové konferenci po losování nového ročníku Zleva šéf LFA Dušan Svoboda a výkonný ředitel LFA Tomáš Bárta vystoupili na tiskové konferenci po losování nového ročníkuFoto ČTK / Kateřina Šulová

  • Udělení titulu

    Pokud dojde k předčasnému ukončení soutěžního ročníku z důvodu šíření nemoci COVID-19, může být vyhlášen mistr republiky. Ovšem pouze za předpokladu, že v tu chvíli bude mít odehráno více než padesát procent svých utkání. V opačném případě nemůže být prohlášen za vítěze ligy, případně se nemůže kvalifikovat do evropských soutěží. Toto pravidlo platí i pro mužstva, která v případě dřívějšího ukončení ročníku budou na pohárových pozicích. Teoreticky by se mistrem mohl stát tým, který skončí druhý, splní ale podmínku „více než padesát procent“. Ovšem pozor, neplatí to pro sestupující. Mužstva na posledních třech místech padají i v případě, že budou mít sehráno méně než padesát procent duelů.

    K vyhlášení mistra není potřeba odehrát všechny zápasy K vyhlášení mistra není potřeba odehrát všechny zápasyFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Způsob testování

    Dochází k razantní změně. Hráči projdou PCR testem na COVID-19 před každým soutěžním utkáním bez výjimky, test nesmí být starší tří dnů. „To platí pro všechny hráče uvedené v zápise o utkání a též členy realizačních týmů,“ upřesnil Dušan Svoboda. Druholigové týmy budou testováním procházet jednou měsíčně. Toto opatření platí až do odvolání Ligovým výborem. Pokud by tato praxe platila celý ligový ročník, pro kluby by to znamenalo výdaj ve výši zhruba dvou milionů korun na sezonu. Testy si totiž budou muset hradit z vlastních zdrojů, byť se LFA bude snažit s laboratořemi domluvit na snížení ceny testu. Nyní stojí jeden zhruba 1700 Kč.

    Testování karvinských fotbalistůFoto ČTK

  • Z doporučení nařízení

    Před květnovým restartem první ligy vyhotovila LFA manuál, kterým se kluby měly řídit, respektive jim to bylo doporučeno. Nyní se z toho stává nařízení. Co je v dokumentu obsaženo? Například při cestách na zápasy musí být poloviční obsazenost autobusů, hráči musí sedět ob sedačku, pakliže budou týmy ubytované na hotelu, musí bydlet po jednom. Uvnitř stadionů by týmy měly využívat dvě šatny, aby nedošlo ke kumulaci většího počtu osob a v případě nakažení nemusel do karantény celý tým. Je také přesně určeno, kdy a kde je třeba používat roušku. Pokud klub nebude dodržovat tato nařízení, bude to považováno za porušení disciplinárního řádu. Tudíž přestupky bude možné sankcionovat.

    I nový sparťanský autobus musí být obsazený jen z polovinyFoto www.sparta.cz

  • Žluté karty

    Dosud platilo následující: po čtvrté žluté kartě stál hráč jedno soutěžní utkání, po osmé dva zápasy, po dvanácté dokonce tři… To se nyní celkem razantně mění. Vždy po obdržení v pořadí čtvrtého napomenutí bude fotbalista odstaven pouze na jeden duel. „Sezona se prodloužila o čtyři zápasy a nechtěli jsme, aby ke konci soutěže hráči vypadávali na víc soutěžních utkání kvůli kumulaci trestů. Nedají se vyloučit karantény na jednotlivé hráče, proto jsme zvolili tuto variantu,“ vysvětluje změnu předseda Ligové fotbalové asociace. V platnosti zůstává status pěti střídání, přičemž se nemění počet náhradníků.

    Se žlutými kartami má problém třeba útočník Plzně Tomáš Chorý Se žlutými kartami má problém třeba útočník Plzně Tomáš ChorýFoto FCVP/ Ladislav Nussbauer

  • Diváci na stadionech

    Vše se bude řídit dle epidemiologické situace v Česku. Momentálně platí, že na venkovní sportovní akce může do sektoru se samostatným vchodem až 500 diváků, zároveň nesmí být překročeno pětadvacet procent z celkové kapacity. To se minimálně pro srpnový start soutěže nezmění. Představitelé LFA jednali s ministerstvem zdravotnictví o využití až padesáti procent kapacity jednotlivých sektorů. Ovšem zatím zůstalo jen u příslibů. V současné zhoršující situaci není takové rozvolnění na pořadu dne. „Pro kluby je to složitá situace. Připravují se státní programy, které mají kompenzovat ztrátu profesionálním soutěžím. Věřím, že k tomu dojde, byť to nebude sto procenty,“ prohlásil Dušan Svoboda.

    Dojde zase v Ďolíčku na štafle Dojde zase v Ďolíčku na štafleFoto Pavel Mazáč/Sport

Vstoupit do diskuse
3

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud