Michal Kvasnica
18. srpna 2020 • 20:42

Hostování na Moravě a Slezsku: Roli hrají ambice, kontakty i finance

Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Vzpomínáte na loňský výrok obránce Jana Kroba, který nezdařilé jednání s Karvinou odůvodňoval tím, že si musel říct o víc peněz, protože klub je polohou u Polska skoro zahraničím? Zlínský trenér Bohumil Páník toto téma před pár týdny znovu obnovil: „Přes demarkační čáru na Moravu neprojde ani myš. Všechno sežerou tři týmy okolo Prahy,“ posteskl si nad tím, že hráči z top trojky volí téměř vždy hostování v Čechách. Důvodů je hodně.



To, že doma v Praze sednete do auta a za pětačtyřicet minut parkujete v Mladé Boleslavi a za hodinku a čtvrt v Liberci či Jablonci, je velká výhoda. Nemusíte se stěhovat, střídáte se v řízení, spíte ve vlastní posteli. Jenže jen tento komfort určitě není tím, co by rozhodovalo ve prospěch celků z Čech. Stačí se podívat na tabulku a účastníky pohárové Evropy z minulých sezon.

„Je pravda, že hráčům z Prahy se k nám moc nechce, ale co jim můžeme nabídnout? Liberec, Jablonec i Boleslav hrají každý rok o poháry, sem tam se probojují do skupiny, takže si vydělají víc peněz a zviditelní se,“ říká jeden z funkcionářů, který si však nepřeje být jmenován. Patří totiž k menšině, která si nestěžuje, ale vidí reálie.

Mezi elitu se v poslední době procpal jediný Baník, nicméně prezentuje se spíš vlastní cestou. „Chceme směřovat k tomu, aby hráči byli kmenově Baníku s dlouhodobým potenciálem,“ potvrzuje trenér Luboš Kozel, jenž zapracovává kvalitní odchovance.

Ty mají i v Olomouci, přesto se netají tím, že hostem s nadstavbou by svůj kádr občas rádi okysličili. S Lukášem Julišem se to naposledy povedlo perfektně, s Jakubem Řezníčkem či Aidinem Mahmutovičem už méně. Václav Drchal či Júsuf s Janem Matouškem dalšími nebudou, protože zvolili... Ano, Mladou Boleslav a Liberec.

Ondřej Zahustel na soustředění Slovácka v Turecku
Ondřej Zahustel na soustředění Slovácka v Turecku

„Když jsem přivedl Juliše, byl jsem kritizovaný za nekoncepční krok, přitom Jablonec a Liberec mají hostovaček mnohem více. Nebojí se toho, protože nemají takovou mládežnickou základnu. Není tam tlak, aby se odchovancům dával prostor,“ vysvětluje olomoucký manažer Ladislav Minář.

A pak je tu samozřejmě neméně důležitý faktor: osobní vazba. Do Karviné zamířili za koučem Jozefem Weberem například Lukáš Budínský s Janem Moravcem z Bohemians navzdory vzdálenosti a tomu, že MFK hrál tehdy pouze druhou ligu. Na něco podobného budou spoléhat i v Opavě, kde by trenér Radoslav Kováč rád vsadil na mladíky, které zná ze Sparty. Prioritou je stáhnutí Filipa Součka (klidně až v září), padala i jména Jan Fortelný či Vojtěch Patrák.

V případě, že funkcionáři i realizační tým nastíní žádané posile vizi, ani takový Ondřej Zahustel neměl problém vyměnit Spartu za Slovácko pod vedením náročného Martina Svědíka.

A když Zlín čekala základní skupina Evropské ligy, zajímavé tváře se do kádru doslova hrnuly. Lze se divit tomu, že nyní je tomu s Fastavem jinak, když v předchozím ročníku hrál do poslední chvíle o život? Stejné je to s finančním ohodnocením, kvalita totiž něco stojí. Sem tam je potřeba zbořit i interní platový strop. V případě rozdílového fotbalisty se to mnohdy vyplatí. V Karviné to pochopili, ani Opava už není adresou, kde by se hrálo za pár tisíc.

Takže? S demarkační čárou to není tak horké, jen musí přesun dávat smysl všem stranám.

Vstoupit do diskuse
1

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud