Jan Vacek
11. září 2020 • 11:12

Spartu odmítl, je bez práce. Frýdka brzdí finance. Co s ním bude dál?

Autor: Jan Vacek
Vstoupit do diskuse
31
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Opakovaně měl na stole nabídku na prodloužení smlouvy se Spartou. Martin Frýdek ovšem ve druhé polovině července pokračování v letenském klubu definitivně shodil. Zdálo se, že velmi rychle přešaltruje do jiného angažmá. Tak se ovšem nestalo. Téměř v polovině září, kdy už je většina soutěží rozjetých, tak zůstává bez práce. A podle informací serveru iSport.cz se na tom v nejbližší době nemusí nic měnit.



Tak dlouho vybíral, až nakonec přebral? V případě Martina Frýdka to tak momentálně vypadá. Dlouholetý hráč Sparty se během jara i léta s klubem nedomluvil na nové spolupráci. Nebyl spokojený s finančními parametry nabízeného kontraktu, klub ovšem ze svých představ neslevil.

Logickým vyústěním tak byl rozchod, ke kterému oficiálně došlo už 22. července. Jakkoli to v první chvíli mohlo vypadat, že zkušený univerzál záhy podepíše smlouvu jinde, nic takového se nestalo.

Nyní, měsíc a půl od momentu, kdy za sebou definitivně zavřel letenskou bránu, tak zůstává nadále bez práce. Většina evropských soutěží už přitom vykopla nový ročník...

„Na budoucím angažmá Martina Frýdka intenzivně pracujeme, v úvahu bereme také současná specifika měnicího se fotbalového trhu. Prioritou je pro nás angažmá se smlouvu, která bude odpovídat kvalitě a zkušenostem hráče,“ uvedl Pavel Pillár, ředitel komunikace společnosti Sport Invest, která hráče zastupuje.

Aktuální Frýdkův status je z mnoha důvodů na první pohled zarážející. V osmadvaceti letech vstoupil do ideálního fotbalového věku, během angažmá ve Spartě posbíral spoustu cenných zkušeností. Logicky proto i touží po adekvátní smlouvě, která ho zabezpečí. Coby volný hráč je k dispozici zcela zdarma. Kluby se o něj ale přesto neperou.

Důvod?

Právě peníze v hlavní roli. Není tajemstvím, že se Frýdek v tomto ohledu vidí poměrně vysoko. I to byla jedna z příčin, proč se nedomluvil na pokračování ve Spartě. Pražané zkrátka odmítli splnit požadavky, které si hráč kladl. Na tuhle překážku rodák z Hradce Králové očividně naráží dál.

Podle informací webu iSport.cz měl Frýdek konkrétní nabídku z Turecka, ovšem z menšího klubu z dolní poloviny ligového pelotonu. Tomu odpovídaly i finanční možnosti, k dohodě proto nedošlo. Logo přestupů Fotbalové přestupy online >

Frýdek navíc při rozhodování o budoucnosti musí myslet i na své nejbližší. Za pochodu se tak snaží skloubit několik faktorů. On preferuje angažmá, které by dávalo smysl i po sportovní stránce, zároveň ale s ohledem na rodinu kouká také na oblast peněz a životní úrovně v dané destinaci.

To je hlavní důvod, proč se osmadvacetiletý fotbalista, který má na kontě i sedm reprezentačních startů, dosud nikde neupíchl. A jen tak se to nemusí změnit, podle informací iSport.cz totiž Frýdek v pokročilém jednání se žádným z klubů momentálně není.

„Máme s Martinem sladěné představy o nejbližších krocích i časových mantinelech dalších jednání,“ upozorňuje Pillár.

Obecně se předpokládalo, že Frýdek zamíří právě do Turecka. Tamní nejvyšší soutěž ale startuje už o tomto víkendu, musel by tedy případně naskočit do rozjetého vlaku a pozici si budovat za pochodu.

Samotný hráč jistě očekával, že bude mít o své budoucnosti jasno mnohem dřív. Úplně panikařit ovšem zatím nemusí, pro většinu evropských lig zůstává letní přestupové okno otevřené až do 5. října. Času tak je stále dost.

I na tomto případě se ovšem ukazuje, jak je hráčský trh v koronavirové době nečitelný. Na vlastní kůži se o tom přesvědčuje třeba i Martin Hašek, jenž od březnové výpovědi smlouvy se Spartou také zůstává ve stavu nezaměstnaných.

V případě Frýdka je prakticky jisté, že dříve nebo později někde zakotví. Určitě ovšem v zahraničí, setrvání v Česku není vůbec téma. Bude to ale skutečně na místě, které si v době, kdy mával Spartě, představoval?

Vstoupit do diskuse
31

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud