Radek Špryňar
9. října 2020 • 16:20

Tvrdík odtajnil Prymulovy černé scénáře: Horší než nepostup do LM!

Vstoupit do diskuse
16
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Uzamčení FORTUNA:LIGY, od pondělí minimálně na čtrnáct dní, se nelíbí žádnému z profesionálních klubů. Dokonce je údajně na ministerstvu zdravotnictví připravená jakasi katastrofická vize, černočerný scénář, který tvrdě zasáhne pokladny všech oddílů. Podle Jaroslava Tvrdíka by se bez diváků mohlo hrát až téměř do poloviny příštího roku. „Ministr Prymula plánuje omezení fanoušků minimálně do dubna,“ prohlásil šéf fotbalové Slavie v podcastu Slávistických novin. Co dál pronesl k aktuální neutěšené situaci, kdy se sportovní soutěže po víkendu kompletně zastaví?



Čtvrteční rozhodnutí o plošném zastavení profesionálních i amatérských soutěží Tvrdíka sebralo. „Celý český fotbal se testuje, máme jen několik málo případů nemoci, jinak jsou fotbalisté velmi zodpovědní. Proto mě mrzí, že fotbal na čerstvém vzduchu s přijetím hygienických opatření, testování, nepoužívání šaten, sociálních zařízení, se nemůže provozovat. Nevím, co by v zásadě mohlo být bezpečnější, než fotbal,“ říká předseda představenstva Slavie. „Ale chápu, že zavřít se musí všechno. Kdyby ne, křičela by divadla, celá kultura. Jsme zavřeni nikoliv z racionálních, ale ze symbolických důvodů.“

Byť podle vlastních slov chápe nutnost opatření, očekával by, že profi sport dostane od státu adekvátní náhradu. Finanční kompenzace ale zatím nepřicházejí, věc je ve fázi pouhých příslibů.

„Stáli jsme několik týdnů na jaře, teď budeme stát několik týdnů na podzim... Je tady ambice dívat se na fotbal coby volnočasovou aktivitu, ale pro kluby jde o normální podnikatelskou činnost. My investujeme, máme náklady a musíme mít příjmy. Nejsme rekreační fotbal, nepůjdeme si zahrát, jen když budeme mít náladu. Pracujeme s byznys plánem, s finančním plánem a musíme mít příjem a návratnost investic,“ vysvětluje Tvrdík, podle kterého rozpočet Slavie na rok 2021 neohrožuje neúčast v Lize mistrů, ale právě současná bezprecedentní situace.

Slavia na předsezonní tiskové konferenci podepsala novou smlouvu s koučem Trpišovským až do roku 2025
Slavia na předsezonní tiskové konferenci podepsala novou smlouvu s koučem Trpišovským až do roku 2025

„Měl jsem možnost s ministrem Prymulou osobně mluvit, plánuje omezení fanouškovských aktivit minimálně do dubna příštího roku. Naděje, že najedeme na normálnější režim, je příští léto,“ hrozí se Tvrdík. „Proto vůbec nevím, zda mohu do finančního plánu na příští rok zanést položku, že si 9 500 fanoušků koupí permanentku. Když se na fotbal třeba ani jednou nedostanou… Navíc logicky se bude zhoršovat ekonomická situace těchto lidí,“ uvědomuje si.

Odškodnění je pro Slavii velkým tématem. „Situace vážná, stát vypsal řadu podpůrných programů, měl by ale myslet i na český profesionální sport. Viděl jsem miliardový balíček pro kulturu, spoustu balíčku pro různé podnikatele z různých odvětví, ale pro nás nic. Přitom pro fotbal je to v tuhle chvíle už velké téma. I pro nás ve Slavii. Nejde o nepostup do Ligy mistrů, jak je široce prezentováno, to je úplný nesmysl,“ vysvětluje Tvrdík.

SK Slavia Praha Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
16

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud