28. října 2020 • 15:57

Fotbaloví kapitáni píší Babišovi: Nechte nás hrát, jednáme zodpovědně

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
12
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kapitáni tří českých klubů bojujících v Evropské lize se rozhodli v předvečer svých zápasů napsat společný dopis premiérovi Andreji Babišovi. V něm Bořek Dočkal, Jan Bořil a Jan Mikula předsedu vlády naléhavě žádají, aby vzal v potaz přísná opatření, za kterých se FORTUNA:LIGA od začátku sezony hraje, a umožnil soutěž znovu spustit. „Jsme přesvědčeni, že v případě aplikování uvedených opatření nepředstavuje pokračování profesionálních fotbalových soutěží žádné riziko z hlediska šíření onemocnění COVID-19,“ píší kapitáni Babišovi a upozorňují ho i na devastující následky toho, pokud by se profesionální fotbal v Česku ani v následujících týdnech nerozběhl.



Je to už skoro měsíc, kdy se naposledy v Česku hrál prvoligový fotbal. Nepříznivý vývoj epidemie nemoci COVID-19 a následná vládní opatření pak nemilosrdně zavřela pod zámek i FORTUNA:LIGU. Soutěž se tomu prostřednictvím Ligové fotbalové asociace snaží bránit a vytrvale poukazuje na celý soubor bezpečnostních opatření, kterými se liga od začátku sezony řídí.

Pravidelné testování před každým kolem, speciální hygienické podmínky v zákulisí stadionů i při dopravě na tréninky a zápasy stály kluby už desítky milionů korun. V minulém týdnu to poprvé uznal i ministr zdravotnictví Roman Prymula , který připustil, že by profesionální soutěže v Česku mohly dostat výjimku.

Jenomže dny běží dál a liga marně čeká na odpověď od ministerstva, které mezi tím mimo jiné řeší skandály a personální rošády. „Přes opakované urgence nemáme odpověď, během následujícího víkendu liga bohužel nezačne,“ připustil bezmocně i její ředitel Tomáš Bárta a šéf LFA Dušan Svoboda zase marně žádá o odpověď na otázku, co ještě musí fotbal udělat pro to, aby dostal zelenou.

Nyní se tedy do boje vrhají i sami zoufalí fotbalisté. A adresátem výzvy sparťana Bořka Dočkala , slávisty Jana Bořila a libereckého kapitána Jana Mikuly není nikdo jiný než premiér Andrej Babiš .

„V aktuální sezoně dodržujeme striktní hygienická pravidla protokolu Ligové fotbalové asociace a protokolu Return to play UEFA, absolvujeme před každým utkáním PCR testy, častokrát jsme byli nuceni své nejbližší opustit a dobrovolně se uchýlit do izolace za účelem maximální eliminace možné nákazy, a to vše s cílem nijak neohrozit sportovní přípravu svých týmů a minimalizovat možnost šíření onemocnění COVID-19 ve fotbalovém prostředí,“ upozorňují kapitáni Dočkal, Bořil a Mikula na to, že fotbal se tu od začátku sezony choval daleko zodpovědněji, než vyžadovala například i vláda.

„Jsme přesvědčeni, že prostředí profesionální fotbalové ligy je v tomto směru ojedinělé a není nám známo, že podobná opatření jsou aplikována v jiných oblastech,“ píší doslova.

Dočkal a spol. následně poukazují na to, že uzavření nejvyšší soutěže má už nyní dalekosáhlé sportovní i jiné dopady a znevýhodňuje český fotbal ve srovnání se zahraničím. „Zatímco ostatní profesionální soutěže v Evropě pokračují alespoň v omezeném režimu, nám umožněno vykonávat soutěžní činnost bohužel není, což má negativní dopad nejen na sportovní výkonnost jednotlivých hráčů a narušení sportovního rozvoje mladých hráčů, ale také na reprezentaci České republiky v pohárové Evropě, taktéž s návazností na utkání české fotbalové reprezentace,“ upozorňují.

Dále se kapitáni zmiňují i o tom, že i v Evropské lize, jejíž zápasy dostaly jako jediné v Česku výjimku, jsou už nyní české kluby oproti soupeřům zásadně znevýhodněny. A to tím, že nemohou hrát domácí soutěž. „Přímým a bohužel dlouhodobým důsledkem případného neúspěchu českých zástupců pak bude snížení koeficientu českých klubů, který je v dalších letech rozhodující pro nasazování celků z jednotlivých zemí do evropských pohárů,“ píší Babišovi.

V závěru svého apelu na předsedu vlády kapitáni poukazují i na to, že právě fotbal může být v dobách omezeného pohybu a života normálních lidí zábavou, která je aspoň na chvíli zbaví strachu a strastí. „Věříme, že sledování soutěžních utkání prostřednictvím televizního vysílání může v době, kdy je většina občanů této země omezena ve svých běžných činnostech, znamenat nejenom naději, ale také pozitivní zážitek, díky němuž budou současnou situaci snášet daleko lépe,“ vysvětlují a prosí o přehodnocení stanoviska, které nyní drží ligu pod zámkem.

„Tímto bychom Vás rádi požádali o přehodnocení stanoviska směrem k profesionálním fotbalovým soutěžím a ke znovuspuštění FORTUNA:LIGY a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a umožnění plnohodnotné tréninkové činnosti,“ píší fotbaloví kapitáni.

Vyslyší vládní autority jejich naléhavé volání?

OTEVŘENÝ DOPIS KAPITÁNŮ PROFESIONÁLNÍCH KLUBŮ A REPREZENTACE

Vážený pane předsedo vlády,

dovolte nám se v současné nelehké situaci obrátit přímo na Vás a popsat Vám tíživou realitu, ve které se nejenom my, naše kluby, ale celý profesionální fotbal v České republice nachází. Jak jistě víte, na jaře letošního kalendářního roku došlo k přerušení první a druhé ligy. Následně Ligová fotbalová asociace a její členské kluby přijaly přísná a složitá opatření k tomu, abychom byli my všichni schopni soutěže dohrát. Až na jednotky utkání se tak podařilo.

V aktuální sezóně dodržujeme striktní hygienická pravidla protokolu Ligové fotbalové asociace a protokolu Return to play UEFA, absolvujeme před každým utkáním PCR testy, častokrát jsme byli nuceni své nejbližší opustit a dobrovolně se uchýlit do izolace za účelem maximální eliminace možné nákazy, a to vše s cílem nijak neohrozit sportovní přípravu svých týmů a minimalizovat možnost šíření onemocnění COVID-19 ve fotbalovém prostředí. Jsme přesvědčeni, ze prostředí profesionální fotbalové ligy je v tomto směru ojedinělé a není nám známo, že podobná opatření jsou aplikována v jiných oblastech. V dnešní složité době jsme si samozřejmě plně vědomi, že současná negativní epidemiologická situace v České republice si žádá i mimořádná opatření. Jsme však přesvědčeni, že v případě aplikování uvedených opatření, nepředstavuje pokračování profesionálních fotbalových soutěží žádné materiální riziko z hlediska šíření onemocnění COVID-19 a zhoršování epidemiologické situace v ČR. Naopak nemožnost využívat zázemí stadionu je z hlediska naší sportovní přípravy zdravotním rizikem.

Zatímco ostatní profesionální soutěže v Evropě pokračují alespoň v omezeném režimu, nám umožněno vykonávat soutěžní činnost bohužel není, což má negativní dopad nejen na sportovní výkonnost jednotlivých hráčů a narušení sportovního rozvoje mladých hráčů, ale také na reprezentaci České republiky v pohárové Evropě, taktéž s návazností na utkání české fotbalové reprezentace.

Jsme zástupci klubů, které aktuálně absolvují utkání základní skupiny Evropské ligy UEFA. Je nutné zdůraznit, že ze sportovního hlediska jsou naše kluby přerušením profesionálních soutěží zcela zásadním způsobem znevýhodněny oproti svým soupeřům. Přímým a bohužel dlouhodobým důsledkem případného neúspěchu českých zástupců pak bude snížení koeficientu českých klubů, který je v dalších letech rozhodující pro nasazování celků z jednotlivých zemí do evropských pohárů.

V neposlední řadě bychom rádi vzpomněli na fanoušky jednotlivých fotbalových klubů. Věříme, že sledování soutěžních utkání prostřednictvím televizního vysílání může v době, kdy je většina občanů této země omezena ve svých běžných činnostech, znamenat nejenom naději, ale také pozitivní zážitek, díky němuž budou současnou situaci snášet daleko lépe.

Tímto bychom Vás rádi požádali o přehodnocení stanoviska směrem k profesionálním fotbalovým soutěžím a ke znovuspuštění FORTUNA:LIGY a FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY a umožnění plnohodnotné tréninkové činnosti.

S úctou

Bořek Dočkal, kapitán AC Sparta Praha a fotbalové reprezentace ČR

Jan Bořil, kapitán SK Slavia Praha

Jan Mikula, kapitán FC Slovan Liberec

Vstoupit do diskuse
12

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud