21. ledna 2021 • 20:08

Sudí měl ovlivnit dva ligové zápasy! Prý za to chtěl úplatek od Berbra

Autor: ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
7
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Etická komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) podezřívá rozhodčího Pavla Rejžka, že ovlivnil dvě ligová utkání a nechal si slíbit úplatek od bývalého místopředsedy svazu Romana Berbra. Kromě Rejžka ve čtvrtek zahájila disciplinární řízení i s dalšími pěti podezřelými v Berbrově kauze. Vyplývá to z informací na úřední desce FAČR.



Rejžek je podezřelý z toho, že z pozice hlavního sudího ovlivnil ligová utkání mezi Opavou a Zlínem (0:3) v srpnu 2019 a Plzně s Jabloncem v září 2019 (3:2). V souvislosti s utkáním v Plzni si podle etické komise nechal od Berbra "slíbit úplatek v podobě nominace na mezinárodní listinu rozhodčích FIFA".

Rejžek nebyl delegován na první jarní kolo aktuální ligové sezony stejně jako Petr Ardeleanu či Pavel Královec. S nimi ale etická komise disciplinární řízení nezahájila.

Ostatních pět podezřelých má souvislost s utkáními Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí ligy do druhé. Zdeněk Mudra a Vladimír Pastýřek měli jako asistenti sudího ovlivnit v květnu 2019 utkání ČFL mezi Vltavínem a Vyšehradem.

Patrika Filípka zase etická komise podezřívá z toho, že jako sekretář komise rozhodčích FAČR ovlivnil na pokyny tehdejšího sportovního ředitele Vyšehradu Romana Rogoze delegaci rozhodčích na přípravné utkání jeho týmu s Motorletem v únoru 2020.

Stejného prohřešku se měl z pozice člena komise rozhodčích řídící komise pro Čechy dopustit i Václav Kohout v utkáních Vyšehradu v ČFL proti Živanicím a Litoměřicku v červnu 2019, přestože k tomu nebyl oprávněn.

Jan Hořejší je zase podezřelý z toho, že z pozice vedoucího sekretáře řídící komise pro Čechy v červnu 2019 předal úplatek nejméně 100.000 korun od Rogoze pro rozhodčího Roberta Hájka kvůli ovlivnění zápasu ČFL mezi Živanicemi a Vyšehradem.

Etická komise se chováním podezřelých bude zabývat na zasedání 23. února. Do 16. února pak musí podezřelí předložit vyjádření k dané věci.

Fotbalová asociace ČR nezískala status poškozené strany v probíhajícím trestním řízení v kauze údajné korupce a ovlivňovaní výsledků zápasů. FAČR tím pádem nemůže nahlížet do spisu, což podle jejího vedení zkomplikuje rozhodování etické komise či komise rozhodčích.

Kauzu údajného ovlivňování utkání prostřednictvím rozhodčích rozpoutal v polovině října policejní zásah na několika místech v zemi včetně pražského sídla FAČR. Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek.

Podle vyšetřovatelů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Berbr a skupina lidí kolem něj také zpronevěřili 850 tisíc korun z plzeňského krajského svazu. Kontroverzní funkcionář, který měl podle médií velký vliv na české rozhodčí, už kvůli kauze opustil všechny posty ve fotbale. Z 20 obviněných v kauze jsou už všichni na svobodě. Minulý týden byl z vazební věznice propuštěn Berbr.

Úroveň sudích je taková, jaká má být. Nemají ale čistý štít, říká jejich nový šéf Pereira
Video se připravuje ...

Starka: Po Berbrovi jsem nic nechtěl. Dřív mu lezli do zadku, já o něm špatně mluvit nebudu
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
7

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga

34. kolo
Články odjinud


Články odjinud